返回列表 回覆 發帖

北極光的穿越旅程

新年伊始,我冒險跑到北極圈的邊緣,體驗苦寒極地的人類生活。整個經歷就像一次時光隧道的穿越旅程 —— 冒著漫天風雪,踏過千年冰河,跨越被火山灰蕩平的森林和月球地貌似的無人區⋯⋯,一路走到大地的盡頭;驀然間,眼前出現了絢麗燦爛的北極光!在這宇宙裙擺飄拽出來的流光溢彩下,我好像感受到天地伊始的氣場,腦海中浮現出這段聖經經文:「在起初天主創造了天地。大地還是混沌空虛,深淵上還是一團黑暗,天主的神在水面上運行。天主說:『有光!』就有了光。」(創世紀1:1-3)
網友咁熱心,我都唔執輸contribute10月份Bahamas tiger beach睇虎鯊。我睇完都唔覺造物主好大能奇妙

...
沙文 發表於 2023/1/10 07:35

任何嘢都係光榮天主嘅,包括虎鯊,「天主於是造了大魚和所有在水中孳生的蠕動生物,各按其類,以及各種飛鳥,各按其類。天主看了認為好。」(創1:21)包括沙文都好勁,幾乎摸到條魚,我從未成功進入過鯊魚兩米以內嘅範圍(鯨鯊除外)。
關於極光,想補充一點:必須冇雲、天黑、冇光污染先至可以睇到極光。我睇到嗰日係冇雲兼皎月當空,明亮的月光同雪地嘅反光嚴重減低咗極光嘅可見度,勝在嗰日嘅極光屬中上程度(大約5級),光污染下仍然見到,仲睇到紫色勁嘢。真正嘅極光就係咁上下,最多8、9級再勁啲,但無論如何都唔會出現商業雜誌或旅行社廣告嗰啲照耀大地嘅超光極光,嗰啲係人為調節電腦參數嘅假嘢,根本冇可能睇到。
天主哪儿子同凡人结婚生子?
上流寄生族 發表於 2023/1/11 01:43

聖經有多處用「神的兒子」形容天使,包括墮落天使。
謝謝逃版友凍天雪地凍到騰騰震都關顧本網,真是蓬蓽生輝。

北極光真是人間美境,期望我也有機會可 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 09:51

北極光的確真是人間美境,但未必要「冒著漫天風雪,踏過千年冰河,跨越被火山灰蕩平的森林和月球地貌似的無人區⋯⋯,一路走到大地的盡頭」先至睇到,參加旅行團坐旅遊巴士住芬蘭玻璃屋酒店都可以舒舒服服咁睇。

自己滕來騰去主要係想「體驗苦寒極地的人類生活」,但喺白茫茫風雪中冇路燈嘅冰路上駕駛都幾危險下,行得慢就阻位後面嘅車,自己成為慢駛車隊隊長,不但增加後方爬頭車輛嘅危險而且嘥自己時間,行得快又增加事故風險(同對頭車擦撞或者自己冼出路基),特別係堅握左顛右簸嘅軚盤漆黑中迎住兩盞大光車頭燈同貨櫃或大巴高速擦肩而過嗰種電光火石感覺,沿途見過十幾部滑出路邊無法自救嘅失事車輛,有啲爛晒車頭有啲喺雪坑中空轉打滑。

無論如何,體驗生活又好,體驗極光又好,兩者所睇到嘅都係人間美景,都體驗到天主嘅光榮。
唔係喎,真係有8天自駕遊睇北極光既package:
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 01:36

唔係嘛抽刀網主,連你都混亂埋一份?我幾時有話過我去芬蘭自駕遊?我幾時有話過我去追尋北極光?
我睇到你果段:「自己滕來騰去……自己成為慢駛車隊隊長……特別係堅握左顛右簸嘅軚盤漆黑中迎住兩 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 11:18

係我揸軚,不過我從未講過喺芬蘭揸。如果係芬蘭,相信會舒服好多,環境親善而且啲人特別nice。
你上一段先講完「參加旅行團坐旅遊巴士住芬蘭玻璃屋酒店都可以舒舒服服咁睇」,下一段就形容自己堅 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 17:23

冰島。有不同難度級數嘅自駕/攀山涉水冒險路線任君選擇,不過真係有一定危險性,出發前資料搜集同裝備都要做好啲。
有機會我都想去下,有聞Iceland跟Greenland的名字剛好相反,Greenland其實無乜綠草,常年冰凍;Icel ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 20:47

都唔好話。冰島好多冰川,今年好多暴雪,我去之前睇網上消息行車視距五米,仲有撞車,閉翳到我呢⋯⋯,去到之後視距變返一百米以上,最尾一日仲睇到極光。你趁後生值得去探險,火山溫泉地貌等旅遊資源豐富,夏天冇極光(因為天唔黑)。聽講格凌蘭冇乜嘢玩,北極熊?
冰島嘅「邊牧」好大隻,啲毛又粗又硬,唔知係咪混咗血。https://www.xiaohongshu.com/user ... ;apptime=1673747573
回覆  逃出魔幻紀

人類都有分鬼佬多毛黃種人少毛啦。
抽刀斷水 發表於 2023/1/15 10:24

比喻唔係幾恰當,「人」係相對於「狗」嘅大概念,「邊牧」係相對於「馬來人」嘅細概念。
咁呀,中國人都有分北方人皮膚白啲、南方人皮膚黑啲啦。
抽刀斷水 發表於 2023/1/15 15:12

中國人只係國籍概念,唔係人種。反而「中國人」入便嘅維吾爾人、滿族人,同埋韓國人日本人都屬突厥人係列。㗎仔少毛,土耳其人同維吾爾人就多啲毛。突厥應該屬於中概念,可以同「牧羊犬」類比;滿韓日嘅「通古斯」細概念就同「邊境牧羊犬」近磅啲。

喺冰島又好,芬蘭又好,挪威瑞典阿拉斯加俄羅斯都好,睇極光都係講彩數。我離開冰島一個禮拜之後,去玩嘅人喺飛機上睇到如此勁嘢,真係好彩頭!佢哋同樣感嘆「感受到生命的脈輪與原初能量,感恩宇宙」。

D人分享出嚟嘅呢條片應該係原汁原味,冇P圖 http://xhslink.com/fE2fHm
回覆  逃出魔幻紀

如果我置身當中,應該也會感受到。

正苦實施逆苗通行症期間,我每日外賣到公園食 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/17 10:54

雖然唔知網主的年齡,但估計你睇過呢個告白:「請得你一個,咪即係請曬全世界?」雀仔眼中嘅你就係嗰個愛斯基摩人。
回覆  逃出魔幻紀

咩黎架?
抽刀斷水 發表於 2023/1/17 11:18

好似係30幾年前嘅TVB告白,卡樂B之類嘅零食,網上搵唔番條片。
有啲印象,你梗係搵唔番啦,啲wordings唔準確丫嘛,應該係「請得你食,咪要請晒所有人食?」。

...
抽刀斷水 發表於 2023/1/17 14:44

哈哈哈!都係你叻!打錯幾個字就係揾唔到,正!睇番零舍親切,諗返起香港。
夏天嘅冰島係咁樣嘅:1)https://youtu.be/rGmoljGmKPI,2)https://youtu.be/z0G9U94qws8 ,24個鐘都係天光,光殘殘睇唔到極光,而且天氣唔夠凍浸藍湖溫泉唔過癮。所以如果俾我再去,都係會揀冬天,因為作為一個亞熱帶人,冰川同極光真係太吸引。
「信耶穌果然係會得精神病」!
某大話精神病人語無倫次地說:

1-新年伊始(這裡描述係冬天去的冰島), ...
leefeng 發表於 2023/1/18 11:50

你由頭錯到尾,冇半次講得啱。咁激動,何必呢?建議你邀請兒孫或朋友幫下眼由頭到尾睇一次,然後解釋俾你聽。願天主保佑你!
次次吹牛當事實,不如你來做耶穌,你比佢吹得勁啲!
leefeng 發表於 2023/1/18 13:39

你老人家唔好咁激動,實在的,求其邀請一個你嘅兒女、孫仔、蚤仔或親戚朋友幫下眼由頭到尾睇一次,然後解釋俾你聽,相信你嘅屋企人會講得你明架嘞,保重身體要緊,唔好勞氣。真係希望天主保佑你!
高級模式 | 發新話題
換一個