返回列表 回覆 發帖

點解基督徒價值觀會扭曲?

回覆  上流寄生族

嗰句野寫嗰時新約未定典,即係嗰句野講嘅聖經係指七十賢士譯本 ...
天人…. 發表於 2023/1/15 23:34

你話呢句「凡屬神的就不犯罪」係七十賢士本就有,
咁就更加唔係「就係經卷傳抄員抄自己認為係真理嘅假道落手抄本度」....
你講野咁很矛盾
回覆  beebeechan

我無法向你提供資料證實,但我可以話俾你知那已經是學術界共識 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 00:25

咁你即係唔識野,
咁同我彈膠開囉

咁你係咪相信「聖經底本無誤」呀?
如果你相信「聖經底本無誤」,咁假道咪就係抄入去㗎囉
天人…. 發表於 2023/1/16 00:25

一時話底本上已經有,
一時又話「係經卷傳抄員抄自己認為係真理嘅假道落手抄本度」
你知唔知你翕緊乜膠野
回覆 18# beebeechan

我正是指出「聖經都是神所默示的」書寫時只是指向舊約聖經(七十賢士譯本),而不是指向早期教會散落經卷
回覆 21# beebeechan

唔該唔好為咗口舌之爭扭曲我意思啦

果然聖經使教徒扭曲
回覆 22# beebeechan

你唔知那是學術界共識,咁你又算係識啲咩呢?
回覆 23# beebeechan

又係度扭曲人哋意思,果然聖經就是扭曲教徒思想

我正是指出「聖經都是神所默示的」書寫時只是指向舊約聖經(七十賢士譯本),而不 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 00:39

等老師又教教你要點睇野。

2 Timothy 3:14-17弟茂德前書:「凡受天主默感所寫的聖經,為教訓、為督責、為矯正、為教導人學正義,都是有益的,」這是意指的聖經是指舊約全書,和新約無關,這書成書的時侯,四福音書還沒成形,難道你以為保羅叫自己弟子讀還沒寫的約翰福音(保羅還沒死耶,約翰福音還沒寫耶)。

這是你的論據

不過, 再睇
1 Timothy 5:18 因為經上記載:『牛在打傷的時候,不可籠住牠的嘴;』又說:「工人自當有他的工資。』
前句出自申命紀25:4後句, 卻是出自路加福音10:7
保祿把路加福音與舊約書卷平起平坐, 地位同等。說明保祿所說的經書, 並不是單指舊約裡的書卷。

咁你係咪相信「聖經底本無誤」呀?
如果你相信「聖經底本無誤」,咁假道咪就係抄 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 00:24
WOW!原来阁下系超级高手。
尊驾所写的,寄生虫根本连明白的资格都又没有

失觉。

失敬。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

你唔知那是學術界共識,咁你又算係識啲咩呢?
天人…. 發表於 2023/1/16 00:43

你一味講啲你唔識既「共識」

唔該唔好為咗口舌之爭扭曲我意思啦

果然聖經使教徒扭曲 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 00:41

請你也不要只用口舌來反基
WOW!原来阁下系超级高手。
尊驾所写的,寄生虫根本连明白的资格都又没有

失觉。

失敬。 ...
上流寄生族 發表於 2023/1/16 01:04

唔係講笑,前輩黎架。
回覆 28# beebeechan

咩鬼嘢「經上記載」呀,新約經卷全部寫嘅時候根本就唔知道會被後人編彙成新約「聖經」(即係佢哋寫嘅嘢唔知道會成「經」),呢度寫嘅「經上記載」又一證明後人將經卷「抄改」。
回覆 30# beebeechan

知同識的確係兩個層次,但可惜你連知都唔知,莫講話識
回覆 31# beebeechan

你咁講就錯了,我講嘅呢啲嘢係神學士要學嘅知識,唔係反基嘢嚟,呢啲嘢係一直存在於基督教神學學術圈內,唔係啲乜嘢反基新嘢,只係教會一直於信徒間隱瞞該方面知識。

咩鬼嘢「經上記載」呀,新約經卷全部寫嘅時候根本就唔知道會被後人編彙成新約「聖 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 01:44

「經上記載」的「經」,, 不是指聖經, 正典喎, 當時的確未有「聖經」這回事。
經 (scripture)...是上主啟發給人寫出來的文字。

伯多祿後書3:15-16
並應以我們主的容忍當作得救的機會;這也是我們可愛的弟兄保祿,本著賜與他的智慧,曾給你們寫過的;也正如他在談論這些事時,在一切書信內所寫過的。在這些書信內,有些難懂的地方,不學無術和站立不穩的人,便加以曲解,一如曲解其他經典一樣,而自趨喪亡。
保祿是用賜與他的智慧來寫出來的書信。

宗徒門視彼此寫的都是scripture....

你見到個「經」字就當係聖經 (bible, canon?) , 人地只係講緊 scriptures
(唔通你見到「月經」又係講甚麼「經」??)

知同識的確係兩個層次,但可惜你連知都唔知,莫講話識 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 01:47

咁「知」亦唔等如「識」喎
有啲人話佢知宇宙大爆炸, 多維宇宙添.....不過實在又一點都不識
我都知做核酸檢測可以驗到有無中招, 不過我又唔識個化學過程係點樣運作..只有跟住指示做

正如你話知有啲「經句係後加」,, 但實在又不識。
只有人講你又講
唔係講笑,前輩黎架。
抽刀斷水 發表於 2023/1/16 01:26

前輩...又會係遊子駐足既?
唔係講笑,前輩黎架。
抽刀斷水 發表於 2023/1/16 01:26
o下!?什么前輩?寄生虫锦就真系要好好学习la
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
經卷的傳抄員就已經不斷抄自己啲嘢入經卷,又從經卷中抄走啲嘢,呢啲抄改導致聖經編彙成典時聖經已經滲入左假道
天人…. 發表於 2023/1/15 15:30

現在最古老而又完整的聖經經書抄本是西乃山抄本和梵蒂岡抄本, 分別都是公元4世紀的抄本。與今日人在讀的聖經一樣。

1947出土的死海古卷, 是公元前2, 3世紀的。
較完整是一本書而不是一片片殘段的是依撒意亞書。

學者比較死海古卷依撒意亞書與今日聖經內的依撒意亞書,
字句, 內容都一致。

若是「經卷的傳抄員就已經不斷抄自己啲嘢入經卷,又從經卷中抄走啲嘢,呢啲抄改導致聖經編彙成典時聖經已經滲入左假道」,, 為何相距了幾百年的死海古卷與西乃山, 梵蒂崗抄本還是無被改動的句子。

不如你講多啲我仲未知既論點哩....
高級模式 | 發新話題
換一個