返回列表 回覆 發帖

點解基督徒價值觀會扭曲?

回覆  beebeechan

從眾多抄本中集結成書,點解唔係根據集結者可能有誤嘅個人神學觀點篩選,而係出 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 08:17

哇.....話抄寫既特登抄錯....唔掂勒
依家又拉「集結成書者」落水?

不如你講埋讀經者係用乜神學觀點嚟讀哩...
同一句子, 反基仔都可以讀出唔同既野架
回覆 61# beebeechan

咁你肯擺你啲嘢上枱未啫?

「  咁你又為下你自己嘅呢句引用下權威呀?好冇?

「現在最古老而又完整的聖經經書抄本是西乃山抄本和梵蒂岡抄本, 分別都是公元4世紀的抄本。與今日人在讀的聖經一樣。」

點證明你呢兩個抄本「真理完全無誤」呀?
引用權威講嚟聽吓?」

如果你擺唔到嘢上黎,咁即係你自證自己不過是同我同一個水平咋

抄本間存在差異咪就係有「抄改」嘅明證囉!
要我講幾多次呀?
...
天人…. 發表於 2023/1/16 09:09

嗱...
抄錯, 與抄改....又係唔同既野嚟
你又唔好把抄錯當咗係抄改

如果你擺唔到嘢上黎,咁即係你自證自己不過是同我同一個水平咋
天人…. 發表於 2023/1/16 09:35

一早擺咗四餸一湯哩喎:28, 36, 40
回覆 61# beebeechan

咁你證明到「集結成書者」集結抄本成書完全冇根據可能有誤嘅個人神學觀點篩選?

咁你證明到「集結成書者」集結抄本成書完全冇根據可能有誤嘅個人神學觀點篩選? ...
天人…. 發表於 2023/1/16 09:38

咁你又點認為當年篩選經卷入正典的人是有錯誤神學觀點咁呢

回覆 64# beebeechan

下?!嗰啲唔係證明嗰兩個抄本「真理」完全無誤喎。
你點驗證裡面嘅全部都係無誤嘅「真理」?

如果真係完全嘅「真理」,咁點解跟住去做嘅神父會攪男童攪女童攪修女嘅?
定係聖經「真理」就係容許人咁樣?
又抑或是「煉獄論」這「真理」為神父咁嘅行徑提供一個安全可靠嘅屏障?

所以原來信教姦淫擄略無問題!有煉獄!冇有怕!
回覆 66# beebeechan

我咪講咗我證明唔到囉,但如果你一樣無法證明你的立場,咁就只能證明你不過是同我同一個level咋

下?!嗰啲唔係證明嗰兩個抄本「真理」完全無誤喎。
你點驗證裡面嘅全部都係無誤 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 09:47

你一開頭就話聖經係經抄寫者抄抄改改, 改到唔係真理, 所以依家啲人信既都係歪理…
依家經我鏟你兩鏟, 你又講唔出邊啲句子係經抄改過, 講咗唔同既野:信耶穌得永生原來係信耶穌得水牛咋..

於是你又轉台, 講啲道理係真理咩?

你唔信時, 都唔好話人特登抄錯纂改丫
回覆 69# beebeechan

咁即係初時你話證明到嗰兩個抄本係「真理完全無誤」,
但係原來唔使講多兩講就已經證明左你係證明唔到

咁即係初時你話證明到嗰兩個抄本係「真理完全無誤」,
但係原來唔使講多兩講就已 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 10:03

咁有邊幾個抄本係出現在唔同既真理先?

即呢個真理只係在一抄本有, 第二個抄本又搵唔到既 (咁先叫係擅自抄改)
咪得個講字哩
回覆 71# beebeechan

而家喺我要證明乜乜抄本有乜乜真理咩?

係你話你可以證明到嗰兩個抄本「真理完全無誤」呀!
所以而家舉證責任係你身上呀!
但原來你都係一樣無法舉證證明

.
咁就只能證明你不過是同我同一個level咋
天人…. 發表於 2023/1/16 09:49

咁我都係夾硬調低啲嚟就你唶

不如調轉, 我講你個份, 你講我個份丫
回覆 73# beebeechan

下!你而家講唔掂自己嗰份(證明嗰兩個抄本「真理完全無誤」),就提出交換講呀?
你想走佬落台都唔好走得咁樣衰呀!

下!你而家講唔掂自己嗰份(證明嗰兩個抄本「真理完全無誤」),就提出交換講呀? ...
天人…. 發表於 2023/1/16 10:22

我一人可扮兩角色架, 反基又得, 撐基又得
(見你反得咁肉酸, 想表演一下俾你睇唶)
回覆 75# beebeechan

係呀?!咁點解無法證明嗰兩個抄本「真理完全無誤」嘅?
之前又話得嘅?

如果真係完全嘅「真理」,咁點解跟住去做嘅神父會攪男童攪女童攪修女嘅?

乜你搵到有啲抄本係有講神父可以攪男童攪女童攪修女架咩?
(於是有啲神父讀到呢啲抄本跟住咁做?)
回覆 77# beebeechan

哦!咁明講我就搵唔到!但你哋就搵到個「煉獄論」出嚟令所有教徒姦淫擄略都冇有怕咁啫

又抑或是「煉獄論」這「真理」為神父咁嘅行徑提供一個安全可靠嘅屏障?

乜煉獄淨係俾神父之咩?

第二, 等我更正一下你, 煉獄唔係一個保護區, 係屏障嚟
煉獄都係一個受懲罸既地方嚟

回覆 79# beebeechan

咪又係持住最後冇有怕咁上天堂!有煉獄!教徒姦淫擄略冇有怕
高級模式 | 發新話題
換一個