返回列表 回覆 發帖

點解基督徒價值觀會扭曲?

回覆 36# beebeechan

既然唔係「經」,咁點解譯做「經」呀?
呢種翻譯目的咪同抄本間出現差別異曲同工囉。
回覆 37# beebeechan

「知」咪係「識」嘅開端囉,你連開端都未進入。

回覆 40# beebeechan

你自己睇:

據抄本源自何處,抄寫者的背景,新約抄本被分為三大經文類別:

(1)西方式(Western text,又稱Popular text):盛行于第二、三世紀,是不大可靠的抄本。經文的特色是抄寫者喜好改寫:字、字句,甚至整個句子都任意改變、增刪,只要修改者認為那樣作,可以使經文更有力而肯定些。為了使經文丰富,它不惜犧牲純粹的原文,而根據傳統,甚至次經或外典更改或增加一些資料。伯撒抄本是屬于這種經文類別。

(2)亞歷山太式(Alexandria text)或中性經文(Neutral text):這是從第二世紀開始,在亞歷山太富有抄寫古籍訓練的文士所抄寫的。這類經文最少受到后來脫漏及混雜的影響,而最接近原典。最好的代表是梵諦崗抄本(B),其次是西乃抄本(aleph)。

(3)敘利亞式或拜占庭式(Byzantine text):這是最晚的混合式的經文,四世紀有一位或多位編輯,為寫一種通順、簡單、完整的經文,便修正以往抄本而得的。這種融合經文抄本與原典相距最大,傳到君士坦丁堡,自被廣布于拜占庭帝國。最佳的代表是亞歷山太抄本(A)(福音書部分,而非使徒行傳和書信),后期的大楷體抄本及許多小草體抄本。公認經文(Textus Receptus)是敘利亞經文最后的代表。

http://www.pcchong.net/TheOriginOfTheNewTestament.htm

我針對的就是(1)中的新約手抄本。
回覆  beebeechan

你自己睇:

據抄本源自何處,抄寫者的背景,新約抄本被分為三大經文類別:

(1) ...
天人…. 發表於 2023/1/16 07:22

呢啲係知識用時方恨少, 臨急找網料....見字就搬字
你就唔識western text中有那些句子是被認為由抄寫者自加的。
回覆 44# beebeechan

你針對我個人冇用,你針對返資料啦

「這類經文最少受到后來脫漏及混雜的影響,而最接近原典。最好的代表是梵諦崗抄本(B),其次是西乃抄本(aleph)。」

即係你講嘅嗰兩個抄本只係「最少受到后來脫漏及混雜」,而唔係「沒有脫漏及混雜」,咁已經表明聖經無法「真理無誤」,全盤接受聖經改變自己只會令自己心理、價值觀、思想變得扭曲。

「這類經文最少受到后來脫漏及混雜的影響,而最接近原典。最好的代表是梵諦崗抄本(B),其次是西乃抄本(aleph)。」
天人…. 發表於 2023/1/16 07:38

你啲料只係嚟自呢個網址
http://www.pcchong.net/index.html

唔明泥個網, 網主 PC Chong (鍾鵬章)係乜聖經學既權威嚟,
你會死攬住佢做水泡囉
回覆 44# beebeechan

我「識唔識western text中有那些句子是被認為由抄寫者自加的。」
都改變唔到眾多手抄本間存在差異呢個事實,而呢個事實必然由抄本傳抄員「抄改」而導致。

你針對我個人冇用,你針對返資料啦

「這類經文最少受到后來脫漏及混雜的影響,而 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 07:38

我見你只係識搬字, 就係講唔到有乜「后來脫漏及混雜的影響」既實例喎

係咪呢個PCCchong話屎好味, 你都會去食既呢

都改變唔到眾多手抄本間存在差異呢個事實,而呢個事實必然由抄本傳抄員「抄改」而導致。
天人…. 發表於 2023/1/16 07:55

老師又教教你在聖經經文鑑辨中, 係有majority text 既概念,
如手上只得兩份抄本, 邊個先岩係難判斷
但有一千個抄本來對比, 咁就唔同勒

你咪識少少就咀藐藐
回覆 48# beebeechan

拿,俾你睇睇約翰乜書「凡屬神的就不犯罪」的「現代版」意思混雜:

「A. 指凡從神生的,所得着的生命是不犯罪的;信徒所以會犯罪,是因為沒有順着新生命生活,而體貼舊生命生活的緣故。

B. 指凡從神生的,必不犯“至於死的罪”,因上文正討論“凡不義的事都是罪,也有不至於死的罪”。

C. 指凡從神生的,在意願上是不要犯罪的,而不是說從神生的是絕對不可能犯罪。保羅曾作見證說:“我所願意的善,我反不作;我所不願意的惡,我倒去作”(羅7:19)。可見雖然信徒會犯罪,但在意願方面還是不要犯罪的。」

https://www.goldenlampstand.org/ ... b=1John&p=7.3.3
回覆 49# beebeechan

咁你即係承認眾多手抄本間存在差異啦,係咪?
咁啲手抄本間差異點黎㗎?「抄改」囉。

回覆 49# beebeechan

從眾多抄本中集結成書,點解唔係根據集結者可能有誤嘅個人神學觀點篩選,而係出於所謂必然無誤嘅「神的默示」?
回覆 46# beebeechan

咁你又為下你自己嘅呢句引用下權威呀?好冇?

「現在最古老而又完整的聖經經書抄本是西乃山抄本和梵蒂岡抄本, 分別都是公元4世紀的抄本。與今日人在讀的聖經一樣。」

點證明你呢兩個抄本「真理完全無誤」呀?
引用權威講嚟聽吓?

拿,俾你睇睇約翰乜書「凡屬神的就不犯罪」的「現代版」意思混雜:

「A. 指凡從 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 08:12

嗱.....這是對「凡屬神的就不犯罪」這句的不同理解
不是這句「凡屬神的就不犯罪」這句是若望乜書原本無的, 是由抄寫的自加上去..

係兩樣好唔同既野嚟

引用權威講嚟聽吓?
天人…. 發表於 2023/1/16 08:30

等我鏟哂你亂七八講既發言先哩
回覆 54# beebeechan

同理,經卷傳抄員對經文有唔同理解,然後對經文作出「抄改」,抄本間出現差異就是明證
回覆 55# beebeechan

唔使左右而言他啦,你無法證明咪認左佢囉

同理,經卷傳抄員對經文有唔同理解,然後對經文作出「抄改」,抄本間出現差異就是 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 08:39

依家唔係講傳抄者點樣理解條經句
係佢地有無, 點樣一邊抄一邊有改咗原文

有乜抄本在這句上是出現有差異既先?!!!!
有...拎係台上, 無..你就消失

你唔很好唔使左右而言他就真
回覆 58# beebeechan

抄本間存在差異咪就係有「抄改」嘅明證囉!
要我講幾多次呀?
回覆 58# beebeechan

Ok!咁我拎唔到嘢上枱,咁到你拎嘢上枱啦喎:

「  咁你又為下你自己嘅呢句引用下權威呀?好冇?

「現在最古老而又完整的聖經經書抄本是西乃山抄本和梵蒂岡抄本, 分別都是公元4世紀的抄本。與今日人在讀的聖經一樣。」

引用權威講嚟聽吓?」

你會唔會又係同我一樣拎唔到嘢上枱呀?
高級模式 | 發新話題
換一個