返回列表 回覆 發帖

點解基督徒價值觀會扭曲?

因為聖經還未成典、處於散落的手抄本時期,經卷的傳抄員就已經不斷抄自己啲嘢入經卷,又從經卷中抄走啲嘢,呢啲抄改導致聖經編彙成典時聖經已經滲入左假道(例如約翰乜書「凡屬神的就不犯罪」),教徒全然接受聖經改變自己,自然就接受埋假道去改變自己,因此令自己價值觀變得扭曲。
正直與扭曲,都是視乎基於什麼角度來看吧。

阿爸阿媽成日話仔女唔聽話,其實就係因為唔聽話,下一代先有機會突破上一代。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
根據天主教,神父唔可以有淫念,神父有淫念就是犯罪,根據約翰乜書,神父有淫念就是犯罪就是不屬神,所以神父要歇力斬斷淫念,結果好景不常,變得心理扭曲,攪男童攪女童攪修女,呢啲心理扭曲就正正是因為聖經還未成典前啲經卷傳抄員將自己啲假道抄咗入經卷,而後又再入典,啲人跟住呢啲假道改變自己攪到自己心理扭曲,價值觀更加不在話下,唔使我多講。
因為聖經還未成典、處於散落的手抄本時期,經卷的傳抄員就已經不斷自己啲嘢入經卷,又從經卷中抄走啲嘢, ...
天人…. 發表於 2023/1/15 15:30
抱歉,敬请原谅寄生虫有不同意见

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14268&highlight=%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E9%BB%98%E6%84%9F%E6%89%80%E5%AF%AB%E7%9A%84%E8%81%96%E7%B6%93%2B%E9%80%83%E5%87%BA%E9%AD%94%E5%B9%BB%E7%B4%80

蒙耶穌聖召成為宗徒的聖保祿説:「聖經能使你憑著那在基督耶穌內的信德,獲得得救的智慧。凡受天主默感聖經為教訓、為督責、為矯正、為教導人學正義,都是有益的,好使天主的人成全,適於行各種善工」(弟後3:15-17),由此可知,聖經是一本天主指導、安排我們藉耶穌基督「獲得得救的智慧」,成為人生勝利組的指南。
又再抱歉,敬请原谅,恭喜发财
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆 3# 天人….

我推廣緊閹割神父方案,就可以好好解決呢個問題了。
呢啲抄改導致聖經編彙成典時聖經已經滲入左假道(例如約翰乜書「凡屬神的就不犯罪」),教徒全然接受聖經改變自己,自然就接受埋假道去改變自己,因此令自己價值觀變得扭曲。
天人…. 發表於 2023/1/15 15:30

有甚麼理據証明若望1書3:9 「凡屬神的就不犯罪」是由一些抄經者自行加上的?
你不要在此扭, 扭, 扭...
回覆  天人….

我推廣緊閹割神父方案,就可以好好解決呢個問題了。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/15 20:19

有效既推廣方法係以身作則...

An Indian politician ended up in the hospital after drinking water from a polluted holy river to show it was safe
https://www.businessinsider.com/indian-official-drinks-holy-river-water-rove-safety-is-hospitalized-2022-7

政府官員率先打疫苗

要推閹割是有效防止性罪惡, 咁就由你開始哩....好似俄里根咁, 唔係得個講字。
有效既推廣方法係以身作則...
beebeechan 發表於 2023/1/15 22:51

我推廣既係「閹割神父方案」,唔係「閹割人類方案」喎,除非教廷畀個fast pass畀我立即做到神父,咁先可以以身作則囉。
我推廣既係「閹割神父方案」,唔係「閹割人類方案」喎,除非教廷畀個fast pass畀我立即做到神父,咁 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/15 23:09

根據你個方案, 你不先閹, 怎俾你做神父
正直與扭曲,都是視乎基於什麼角度來看吧。

抽刀斷水 發表於 2023/1/15 17:05

呢嗰咪就係人食咗「知善惡樹」既果遺留落嚟既問題囉
非教廷畀個fast pass畀我立即做到神父,咁先可以以身作則囉。

抽刀斷水 發表於 2023/1/15 23:09

咁你去啲新興既新教教會哩...只要口才好, 說話動聽, 拉到客,..馬上俾你做牧師,
加上你時時針對天主教....更加岩聽
回覆 4# 上流寄生族

嗰句野寫嗰時新約未定典,即係嗰句野講嘅聖經係指七十賢士譯本
回覆 5# 抽刀斷水

心理被扭曲都唔係神父專利,而係眾教徒的通病,越虔敬的,被扭曲的程度越深越大。
回覆 6# beebeechan
你哋口口聲聲「聖經都是神所默示的」、「聖經真理無誤」,
咁點解約翰乜書「凡屬神的就不犯罪」並不恆古常「真」?
嘅然不恆古常「真」,咁即係唔係「真理」。
在抄本中出現「假」真理可能性只有兩個,一、就係經卷傳抄員抄自己認為係真理嘅假道落手抄本度。二、就係本身該書卷作者本身寫經時就已經寫自己嘅假道落去。

而約翰乜書已經被證實根本就唔係使徒約翰所寫,係作者不明的作品。既然作者不明,何以為該作品指名約翰所寫為其賦予權威入典?

當中顯然存在人為目的,過程中根本就唔係乜嘢「神所默示」。
回覆  beebeechan

你哋口口聲聲「聖經都是神所默示的」、「聖經真理無誤」,
咁點解約翰乜書「凡屬神的就不犯罪」並不恆古常「真」?
嘅然不恆古常「真」,咁即係唔係「真理」。
天人…. 發表於 2023/1/16 00:03

依家我唔係質問你點解呢句:「凡屬神的就不犯罪」不是真理
係問你憑甚麼話呢句「凡屬神的就不犯罪」係抄經者自行加上去經上的

又從經卷中抄走啲嘢,呢啲抄改導致聖經編彙成典時聖經已經滲入左假道(例如約翰乜書「凡屬神的就不犯罪」),

而約翰乜書已經被證實根本就唔係使徒約翰所寫,

點樣証實咗?
我都可以話:你出既帖係証實咗白痴

在抄本中出現「假」真理可能性只有兩個,一、就係經卷傳抄員抄自己認為係真理嘅假道落手抄本度。二、就係本身該書卷作者本身寫經時就已經寫自己嘅假道落去。

你真係得個「口口聲聲」咁嚟講野囉
回覆  上流寄生族

嗰句野寫嗰時新約未定典,即係嗰句野講嘅聖經係指七十賢士譯本 ...
天人…. 發表於 2023/1/15 23:34

不知所謂的聖經知識
七十賢士本只係譯出舊約書卷。
舊約經卷中是那書有講:「凡屬神的就不犯罪」
回覆 15# beebeechan

咁你係咪相信「聖經底本無誤」呀?
如果你相信「聖經底本無誤」,咁假道咪就係抄入去㗎囉。
如果你唔相信「聖經底本無誤」,咁即係經卷由一開始就已經有假道囉。

以上兩個可能,總有一個係事實,而呢個事實亦足以使聖經不可信。
回覆 16# beebeechan

我無法向你提供資料證實,但我可以話俾你知那已經是學術界共識
高級模式 | 發新話題
換一個