返回列表 回覆 發帖

點解基督徒價值觀會扭曲?

相似者,大家都以善為善,以惡為惡,最多情度標準上有所不同。

昊暠昺 發表於 2023/1/18 09:26

有問:
大家以「善」為善的「善」該由誰定?
是你的善, 還是我的善, 他的善?

就如警察驅散黃黑曱甴, 有人說是「善」,,
同時又有人說是「惡」。

「神話那人已經與我們相似、能知道善惡」....是話人現在也來定善惡。
有問:
大家以「善」為善的「善」該由誰定?
是你的善, 還是我的善, 他的善?

就如警察驅散黃黑曱甴, 有人 ...
beebeechan 發表於 2023/1/18 12:09

這麼說善惡是沒準則的,難怪殺人至多的神,喜詛咒人的神,會致使人吃自己兒女的神,都可以自說自是至善了!也難怪不少基督教徒支持黑暴了,因為善惡不分的!

你做乜改聖經啫,聖經明明係話"那人已經與我們相似、能知道善惡"了。
會致使人吃自己兒女的神,都可以自說自是至善了 ...
昊暠昺 發表於 2023/1/18 14:45

才前幾帖, 有人就學人大講甚麼批判..
什麽是作爲聖經研究方法的高等批判和歷史批判法?

馬特-斯里克(Matt Slick)(https://carm.org/author/matt/)

2016年5月22日

高等批判(Higher criticism),也被稱為歷史批判法(historical-critical method),是一種研究聖經的方法

但看你呢句, 就知你根本不明甚麼叫Higher criticism!

經書經抄寫出現的差異, 還比不上由「讀者的扭曲」嚴重。。

你的....實在是On9 criticism
這麼說善惡是沒準則的,
昊暠昺 發表於 2023/1/18 14:45

講咗咁耐, 都係話當你則, 我則, 佢則..個個則...
先變咗無準則

發言前扒吓文, 睇下人地咗乜先哩
咪擘大口就嗌
先變咗無準則

咪擘大 ...
beebeechan 發表於 2023/1/18 22:25
你噏乜春袋
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
你噏乜春袋
上流寄生族 發表於 2023/1/19 01:55

關理隠事
才前幾帖, 有人就學人大講甚麼批判..

但看你呢句, 就知你根本不明甚麼叫Higher criticism!

經書經抄寫 ...
beebeechan 發表於 2023/1/18 21:26

批判?批唔批到全能係真?

神會致使人吃自己兒女,我係直接按聖經講的,何來扭曲,信耶穌要屈人?

咁所謂咩高等批判,批判完係咪話神講錯咗呢?!
先變咗無準則

咪擘大 ...
beebeechan 發表於 2023/1/18 22:25

睇返前面,我講相似係都以善為善,以惡為惡,只是情度差異。

我講冇則係指你話黑暴行惡認為自己係善,我係指你所講的善係冇則啫,唔好扭曲人先得呷。

咁你講到冇則咯,如是與神相似咯,咁貴神咪會以惡為善囉,咁佢話既至善咪自說自話,咪如同黑暴行惡話自己係善咁囉!
睇返前面,我講相似係都以善為善,以惡為惡,只是情度差異。

昊暠昺 2023/1/19 12:24 提交

你早已做緊人版。
你講既就實岩。人講既(尤其係基基)就一定唔岩。

你食咗成箱知善惡果
咁你講到冇則咯,如是與神相似咯,咁貴神咪會以惡為善囉,
昊暠昺 發表於 2023/1/19 12:24

弊教倡不殺人, 不偷, 不邪淫...........莫非你是以此為「惡」??
因為違背咗人的天性?
教倡不殺人, 不偷, 不邪淫...........莫非你是以此為「惡」??
因為違背咗人的天性? ...
beebeechan 發表於 2023/1/20 00:40

你自己都識講啦:弊教倡不殺人, 不偷, 不邪淫
弊弊冇咁弊的弊邪教講的弊廢經,弊廢文,弊廢話都敢用黎獻世呃人?

弊:欺矇人的壞事:作弊。敗壞 。營私舞弊。害處,與“利”相對:弊病;弊端;弊害;弊政

你的弊教倡不殺人?不偷?不邪淫?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
弊教倡不殺人, 不偷, 不邪淫...........莫非你是以此為「惡」??
因為違背咗人的天性? ...
beebeechan 發表於 2023/1/20 00:40

係你講黑暴,聖經講相似,家下又唔認同嗱!
你早已做緊人版。
你講既就實岩。人講既(尤其係基基)就一定唔岩。

你食咗成箱知善惡果 ...
beebeechan 發表於 2023/1/19 13:50

唔通要相反才是相似?你真係無厘頭喎!
高級模式 | 發新話題
換一個