返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

至於我同耶穌嘅意見有乜相同呢?
我都認為只要信德能被春袋裝落,您叫獅子山……
Don't know where God is but the Devil is in the details
你不如話埋等六合彩開咗五個號碼先嚟投注
beebeechan 發表於 2023/2/12 12:34

冇好似六合彩咁難啩?爭取唔好畀人歧視近來都頗有進展,除非新疆就難講啲
唔駛問佢卦?佢試過排隊去廁所,叫我拎住手袋站在一旁等。點知有大嬸打尖,佢出聲同大嬸理論,仲拉埋我幫拖。若果plaza保安話不如全條隊調轉,隊尾痾先,話知你排前面嗰位忍無可忍, 夠薑你就瀨出嚟我肯定班女仕暴動都有之。

至於「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」神學意義, 前嗰輪先聽過好似唔知乜國人移民去美國咁「嘴上说不要,身体还是很诚实的嘛」

唔好以為女人就唔會黑暴喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
姑娘:陳大媽您誤會了。我哋triage nurse唔係負責排次序,而係send patients去適當department. 呢位patient睇嘅係traumatologist, 而您係流黃流白,本院已安排您睇next available venereologist。

陳大媽發爛渣,高叫“我夠要睇traumatologist!我嚴重過佢添!”說著就冚頭埋牆。

我冇嫌棄佢流黃流白,一把拉住她:唔係咁計咖陳大媽,妳睇下牆上面個牌寫住咩。

這時她才看到:「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」

姑娘亦幫口解釋:就算妳冚到腦漿都唧出來,妳都係黎先咖嘛。

來去都係最初的和最末的,元始和終末, 夾喺中間嗰啲咪屙拔甩

由於最先同最後分別睇不同専科,所以問題不大。
這時,有第3個切橙切親手指的病人抽刀衝入來。
咁陳大媽同抽刀分別係最先同最後,咁我老婆咪冇醫生睇?
換作一般人唯有認命,但好在她嫁的是食腦的我。
我將老婆連stretcher推出emergency然後 即刻入番黎。咁,咪又係最末咯。
btw, 聖經彌足珍貴,係因為隨時可以在日常生活中證道。

陳大媽叫我問基督老婆,其實,諗番起,佢又真係教過我這一句的神學意義。

有一天我陪佢去supermarket買餸,行過coldcuts,我順手拎起包火腿。佢一手搶咗放番低, :“喺supermarket買嘢要記住一個原則:eye level is buy level. 您最易拎到嘅貨就係佢未賣到而就黎過期嘅貨。所以,在shelf上,佢地將最想你買嘅嘢放eye level. 而在同一行貨,放喺最出面的就係最接近過期,所以,拎一行之中最後面嗰包先係最新鮮。”

我大為佩服,我老婆又唔係supermarket經理,點知這道理呢?必定係聖經的神學意義啟發佢!
「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」

我忍不住攬下佢錫面珠墩:老婆妳真係叻嘅啫,唔怪之得妳買番黎嘅袋袋包包都咁新鮮,不過我哋都用得好快……

我知佢中意久唔久畀我性騷擾一下倍添趣,果然佢扭幾下小蠻腰:我唔制,你把口真係好……
其辭若有憾焉,其實乃深喜之。 —--------朱子注論語先進第十一
係咁㗎喎, 專業啲嚟講叫做
https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_rotation
讀MBA都冇, 原來佢既淵源係瑪竇度出嚟
回覆 123# dior13dior13
係咯,孤寒園主出去咁多次都都唔夠人,其實如果佢一開波出價就豪尐,咁就唔駛煩啦
可能我都摘緊提子
好哩、既然咁多不滿,咁公司裁員layoff時就用First-in-first-out 哩
beebeechan 發表於 2023/2/14 20:26

車,你係老細咩?搵個話得事既出嚟同我講
唔係咁平都畀唔起下話? 咁L寒酸學人做園主

https://www.princess.com/ships-a ... llion/medallionnet/
佢唔會係premier. 若果係就同無處不在一様,work from cruise都得啦。駛L話等佢返黎咩
係喎,您嘅supervisor馬竇話大老細親自去招工,同貴國領導一樣,親自指揮親自部署,親自interview,唔會畀您揸住雞毛當令箭,等佢自己同我講啦,睇下我幾時失業得閒就出去市集7下7下,咁佢就會搵到我咖嘞.根據我搵工經驗,事頭在interview結束前都會問“Any questions for me?”咁我咪問下details咯,唔駛麻煩您了。
市集係消費者既地方, 人係嚟買野,
你七下7下等人請, 應去需要勞工既地方,
例如三角碼頭
beebeechan 發表於 2023/2/16 06:44

你都唔係咁清楚事頭去邊度招工

約在第三時辰,又出去,看見另有些人在街市上閒立着,
園主係每次出去都行勻市集, 成批請哂.
beebeechan 發表於 2023/2/16 11:33

呢句就睇到你讀經未透: "為什麼你們站在這裏整天閒着?"
大老細心水清,認得有人由朝早起打躉,並非每次出去都行勻市集, 成批請哂.
係架喎, 瑪竇係咁講架喎:
招工時的確係老細親自招工。 出糧就係吩咐管工去做。

beebeechan 發表於 2023/2/16 06:20

所以我肯定天主唔識睇相,經常招招咗猥瑣佬
涉嫌参与50年前性侵土著学生案 加拿大一神父被警方逮捕
天主就算唔學面相,試下學手相都好。或者最方便就係請教Phar Khuva Boonchum上師, 佢嘅預知力駕勢過貴教多多聲
"請問上師呢位candidate鹹唔鹹濕咖?"

如果有個介紹中介, 接通搵工人的和搵工做的, 咁就正勒。
葡萄園係天國, 園主係上主, 工人係你, 我, 他....咁乜係中介呢?
beebeechan 發表於 2023/2/16 18:13

上師淨係對Tham Luang(睡公主個窿)先靈驗喎
beebeechan 發表於 2023/2/16 18:18

以後入教儀式一律改為在窿內舉行,欽此
記得雨季暫停until further notice.
我都夠細心卦
高級模式 | 發新話題
換一個