返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

呢段經文係我時常重溫嘅:
「因為天國好像家主清早去僱人進他的葡萄園做工,和工人講定一天一錢銀子,就打發他們進葡萄園去。約在巳初出去,看見市上還有閒站的人,就對他們說:『你們也進葡萄園去,所當給的,我必給你們。』他們也進去了。約在午正和申初又出去,也是這樣行。約在酉初出去,看見還有人站在那裡,就問他們說:『你們為什麼整天在這裡閒站呢?』他們說:『因為沒有人僱我們。』他說:『你們也進葡萄園去。』到了晚上,園主對管事的說:『叫工人都來,給他們工錢,從後來的起,到先來的為止。』約在酉初僱的人來了,各人得了一錢銀子。及至那先僱的來了,他們以為必要多得;誰知也是各得一錢。他們得了,就埋怨家主說:『我們整天勞苦受熱,那後來的只做了一小時,你竟叫他們和我們一樣嗎?』家主回答其中的一人說:『朋友,我不虧負你,你與我講定的不是一錢銀子嗎?拿你的走吧!我給那後來的和給你一樣,錢係老子嘅,鍾意點樣洗,你吹得我脹咩?』這樣,那在後的,將要在前;在前的,將要在後了。(有古卷在此有:因為被召的人多,選上的人少。)」

我highlight最精彩嗰幾句, 因為佢直頭費L事解釋這種wage system係咪fair或者有幾fair, 索性搲爛塊面話” 錢係老子嘅,鍾意點樣洗,你吹得我脹咩?”

點解我對呢段經文感受咁深呢? 實不相瞞, 每次我買一樣new toy, STI Grandmaster, 或者shearwater teric, 或者ILCE-7RM5等等,畀老婆哦, 我都係咁樣講嘅。

呢段經文實在對我嘅人生影響極其深遠, 雖然我語氣未必有主耶穌咁倔, 視乎心情啦, 如果佢嗰晚畀心機服侍, 我會用婉轉啲嘅修辭。其實講嘢唔好咁掘雷鎚, 我老婆聽咗條氣都好順嘅。
記得雨季暫停until further notice.
我都夠細心卦
沙文 發表於 2023/2/17 13:45

人地係結夏安居, 夏天又熱又成日落雨濕笠笠(夏天係雨季嚟架)。。。連去乞食都懶
不如中出個窿抖抖。

只要唔好插咁深, 應該無事架喎
咁又搵唔到,但就搵到之後有和尚被困洞穴自身難保囉:

泰僧進洞穴禪修遇暴雨 被困4天後獲救

泰國再次發生有人被困洞穴事故,一名和尚日前到彭世洛府(Phitsanulok)一處洞穴打坐修行,卻在途中下起暴雨,他趕不及逃離被困洞穴裡4天,附近居民發現後緊急求援,有關單位派出100多人前往現場,最後順利將和尚救出。
https://hd.stheadline.com/news/realtime/wo/2042388/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E6%B3%B0%E5%83%A7%E9%80%B2%E6%B4%9E%E7%A9%B4%E7%A6%AA%E4%BF%AE%E9%81%87%E6%9A%B4%E9%9B%A8-%E8%A2%AB%E5%9B%B04%E5%A4%A9%E5%BE%8C%E7%8D%B2%E6%95%91
以後入教儀式一律改為在窿內舉行,欽此
沙文 發表於 2023/2/17 12:30

成人禮更加要「窿」中慶祝
記得雨季暫停until further notice.
我都夠細心卦
Don't know where God is but the Devil is in the details
上師淨係對Tham Luang(睡公主個窿)先靈驗喎
beebeechan 發表於 2023/2/16 18:18

以後入教儀式一律改為在窿內舉行,欽此
如果有個介紹中介, 接通搵工人的和搵工做的, 咁就正勒。
葡萄園係天國, 園主係上主, 工人係你, 我, 他....咁乜係中介呢?
beebeechan 發表於 2023/2/16 18:13

Don't know where God is but the Devil is in the details
所以我肯定天主唔識睇相,經常招工招咗猥瑣佬

天主就算唔學面相,
或者最方便就係請教Phar Khuva Boonchum上師, 佢嘅預知力駕勢過貴教多多聲
沙文 發表於 2023/2/17 06:40

上師淨係對Tham Luang(睡公主個窿)先靈驗喎
呢句就睇到你讀經未透: "為什麼你們站在這裏整天閒着?"
大老細心水清,認得有人由朝早起打躉,並非每次 ...
沙文 發表於 2023/2/17 06:26

咁就帶出咗個問題:
有工無人做, 同時又有人唔知邊到有工做。
如果有個介紹中介, 接通搵工人的和搵工做的, 咁就正勒。

葡萄園係天國, 園主係上主, 工人係你, 我, 他....咁乜係中介呢?
係架喎, 瑪竇係咁講架喎:
招工時的確係老細親自招工。 出糧就係吩咐管工去做。

beebeechan 發表於 2023/2/16 06:20

所以我肯定天主唔識睇相,經常招招咗猥瑣佬
涉嫌参与50年前性侵土著学生案 加拿大一神父被警方逮捕
天主就算唔學面相,試下學手相都好。或者最方便就係請教Phar Khuva Boonchum上師, 佢嘅預知力駕勢過貴教多多聲
"請問上師呢位candidate鹹唔鹹濕咖?"

園主係每次出去都行勻市集, 成批請哂.
beebeechan 發表於 2023/2/16 11:33

呢句就睇到你讀經未透: "為什麼你們站在這裏整天閒着?"
大老細心水清,認得有人由朝早起打躉,並非每次出去都行勻市集, 成批請哂.
你都唔係咁清楚事頭去邊度招工

約在第三時辰,又出去,看見另有些人在街市上閒立着, ...
沙文 發表於 2023/2/16 23:46

呢句就睇到你讀經未透,
上邊你話:

但三時辰, 6, 9時辰過批, 原來係「另有些人」,, 唔係朝早嗰批
園主係每次出去都行勻市集, 成批請哂.
可能班工人起身晏, 又要招呼屋企個蘿莎蓮先開工, 遲咗出市集
市集係消費者既地方, 人係嚟買野,
你七下7下等人請, 應去需要勞工既地方,
例如三角碼頭
beebeechan 發表於 2023/2/16 06:44

你都唔係咁清楚事頭去邊度招工

約在第三時辰,又出去,看見另有些人在街市上閒立着,
根據我搵工經驗
沙文 發表於 2023/2/16 14:43

你咁多搵工經驗, 莫非成日俾老細炒魷, 執包伏
我講啦,睇下我幾時失業得閒就出去市集7下7下,

市集係消費者既地方, 人係嚟買野,
你七下7下等人請, 應去需要勞工既地方,
例如三角碼頭

仲有, 唔想咁早趌起身, 又怕日頭熱...可以搵啲夜晚工
唔係喎,您嘅supervisor馬竇話大老細親自去招工,同貴國領導一樣,親自指揮親自部署,親自interview,唔會 ...

係架喎, 瑪竇係咁講架喎:
招工時的確係老細親自招工。 出糧就係吩咐管工去做。

人信天主,  唔係傳導者既功勞。 所以噚噚氣氣咁死纏傳教係無用既。 無聖神既召喚, 條友睬你都傻, 好肯硬。
係喎,您嘅supervisor馬竇話大老細親自去招工,同貴國領導一樣,親自指揮親自部署,親自interview,唔會畀您揸住雞毛當令箭,等佢自己同我講啦,睇下我幾時失業得閒就出去市集7下7下,咁佢就會搵到我咖嘞.根據我搵工經驗,事頭在interview結束前都會問“Any questions for me?”咁我咪問下details咯,唔駛麻煩您了。
佢唔會係premier. 若果係就同無處不在一様,work from cruise都得啦。駛L話等佢返黎咩 ...
沙文 2023/2/16 13:05 提交

佢特別叮囑管工要last-in-first-out,應該係work-from-cruise
佢唔會係premier. 若果係就同無處不在一様,work from cruise都得啦。駛L話等佢返黎咩
唔係咁平都畀唔起下話? 咁L寒酸學人做園主
沙文 發表於 2023/2/16 07:55

園主係Princess Premier....唔知原來要特別買MedallionNet咁寒酸
唔係咁平都畀唔起下話? 咁L寒酸學人做園主

https://www.princess.com/ships-a ... llion/medallionnet/
高級模式 | 發新話題
換一個