返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

回覆 66# beebeechan

邊L度求大過公,呢個point係您suggested喎“其實日落前才開工班友無諗到園主咁大方既wage system架喎
都日落哩。。。坐冷板成日, 再唔開工就紥炮。。。真係連個十分一雞碎德納都想殺, 好過食白果”
回覆  beebeechan

如今佢offers4點返工嘅同事hourly rate 1德纳/hr.
沙文 發表於 2023/1/30 20:25

跟你上邊你老作既情節, 都唔係唔合理架喎
你話「驚住明天thunder strom」丫嘛
咁梗係趕工哩...這時求大過供。
即係十號風球高卦時去屋邨酒樓嘆茶都茶錢雙計..
係你老家既加拿大, 假日叫工人加班都要俾工半。

因為多數提子已被早返嘅工友摘咗。
沙文 發表於 2023/1/30 20:25

呢個情節又同上邊#53既唔夾, 穿崩囉
到3點,佢睇下仲有好L多提子未摘,驚住明天thunder strom,所以又請多幾個,6點又係咁……

即係啲葡萄摘哂未?
回覆 55# beebeechan

市價一日做8粒鈡,9點開工收5點係0.125德納/hr.
如今佢offers4點返工嘅同事hourly rate 1德纳/hr.
唔係Equal pay for equal work甚至很可能遲上工workload較少。因為多數提子已被早返嘅工友摘咗。
唔信您問下WFTU係味咁計?
勞方唔equal pay,資方亦要畀市價8倍wages. 直接損害供應鏈成本
況且我從小志願都係做AV男優,摘提子就唔能夠發揮我嘅長處貢獻社會

沙文 發表於 2023/1/30 05:57

咁你唔用手摘, 改用口摘囉.......
蘿莎蓮葡萄園招人喔
唔好制呀,捉到罰幾個億咖!

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-45730191

況且我從小志願都係做AV男優,摘提子就唔能夠發揮我嘅長處貢獻社會

做到八十幾都敬業樂業,摘提子冇咁襟做

https://star.setn.com/news/24311 ... A%E5%BE%B7%E7%94%B0,%E6%AF%8F%E5%A4%A9%E9%83%BD%E5%90%83%E7%94%9F%E9%9B%9E%E8%9B%8B%E3%80%82
Don't know where God is but the Devil is in the details
冇亂講喎。起碼搵份fulltime.佢請散工梗係冇興趣
沙文 發表於 2023/1/30 02:43

做長散, 現兜兜收cash...無糧單, 走稅方便喎
冇亂講喎。起碼搵份fulltime.佢請散工梗係冇興趣
Don't know where God is but the Devil is in the details
摘提子又真係唔係好多人有興趣做,有咩前途?
唔跟佢搵食好合理啫
沙文 發表於 2023/1/30 02:14

我係話緊你...唔好亂講「摘提子又真係唔係好多人有興趣做,有咩前途?
唔跟佢搵食好合理啫」
行行出狀元,
佢都摘葡萄入行喎, 有錢途架
“到了晚上,葡萄園的主人對他的管事人說:你叫工人來,分給他們工資,由最後的開始,直到最先的。”

若果係請上述經文管事人都或者諗下,但係園主hiring係日薪散工之嘛。$16蚊一粒鍾都冇呀陰公
https://ca.indeed.com/Grape-Harv ... jk=73a72150b9a953cf
摘提子又真係唔係好多人有興趣做,有咩前途?唔跟佢搵食好合理啫

若然有headhunter來找 ...
沙文 發表於 2023/1/30 01:04

妖...
人地年薪50K-80K,....都係搞葡萄咋
回覆 54# beebeechan
摘提子又真係唔係好多人有興趣做,有咩前途?

唔跟佢搵食好合理啫

若然有headhunter來找我話lunch有嘢傾,原來個position係摘提子……屌,當我當黑,呢餐is on me.

若果犬子話讀完BCom去摘提子一兩年,累積一些工作經驗再攞MBA………各位,我真係不如憾頭埋牆

我冇話管工大花筒。出幾多糧係事頭吩咐,否則事頭就唔會咁樣講”我並沒有虧負你,你不是和我議定了一個『德納』嗎?”
沙文 發表於 2023/1/29 12:42

咁事頭都係以市價工來請人, 點大花筒?
你老細用5萬人工請個乜都唔曉(只懂一樣)既花瓶女秘書先係大花筒囉
sorry經更仔細考量,48樓的推論可能不夠準確,事頭並非冇行勻成個市集,
沙文 發表於 2023/1/29 13:03

呢個推繼都唔岩,
家主話請哂成個市集既工人, 都有人唔願開工架喎
好似今日天主都話請哂所有人去天國飲結婚喜酒, 都唔係人人想去.
即使派人出去勉強人來坐滿屋, 都唔肯嚟〈路加福音〉14章
sorry經更仔細考量,48樓的推論可能不夠準確,事頭並非冇行勻成個市集,事情的真相係,佢係葡萄園素人,以前根本未營過winery, 唔識計要請幾多人。
佢話“為什麼你們站在這裏整天閒着?”可知佢朝早已見過這班人而且認得佢地,只係佢孤寒,冇叫曬全部unemployed之人開工,諗縮數只叫一部份人。

到3點,佢睇下仲有好L多提子未摘,驚住明天thunder strom,所以又請多幾個,6點又係咁……
管家唔想開夜, 又接近11時要收工返屋企搵羅沙蓮...朝早又瞓得晏, 凌晨補一Q, 唔想日未出就迼起身去出糧, 不如俾咗先咁解.
beebeechan 發表於 2023/1/28 20:28

no la.係事頭叫現在出糧
到了晚上,葡萄園的主人對他的管事人說:你叫工人來,分給他們工資,由最後的開始,直到最先的。
回覆 49# beebeechan

我冇話管工大花筒。出幾多糧係事頭吩咐,否則事頭就唔會咁樣講”我並沒有虧負你,你不是和我議定了一個『德納』嗎?”
11時辰嗰陣,佢問“為什麼你們站在這裏整天閒着?”
沙文 發表於 2023/1/29 09:18

我都有少少補充

管家11時辰仲招工, 係當night shift嘛
釀上等靚酒係要採用晚間採摘既萄葡架。

管家出糧時係人工後付, 先付 (好似買基金, 都有front load, back-end load)選擇既
管家唔想開夜, 又接近11時要收工返屋企搵羅沙蓮...朝早又瞓得晏, 凌晨補一Q, 唔想日未出就迼起身去出糧, 不如俾咗先咁解.
這裡還有小小補充。
點解我話天主的品格在勤儉方面有缺憾呢?這古仔表面上只透露佢大花筒,點睇出佢懶呢?
...
沙文 發表於 2023/1/29 09:18

你話招工管家大花筒亂使錢。
唔係喎....佢出一個德納請人...大花筒又想懶早收工, 不如出十個德納..班友個個仆嚟開工哩, 管家收得工。唔使仲有人嫌工資奀唧唧唔吼豆.
擺明管家佢係用市價嚟請人, 同老闆慳家架。
這裡還有小小補充。
點解我話天主的品格在勤儉方面有缺憾呢?這古仔表面上只透露佢大花筒,點睇出佢懶呢?
耶穌話園主清晨出去為自已的葡萄園僱工人,之後分別在第3,6,9,11時辰去請人。11時辰嗰陣,佢問“為什麼你們站在這裏整天閒着?”可知嗰尐人唔係11時辰之前出現,根本佢地成日喺度,只係園主並冇行勻曬成個街市搵人,而係行小小範圍就收工,lailai閒話知您。

所以我們得知,係園主偷懶。
高級模式 | 發新話題
換一個