返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

冇手段嘅大佬就係咁樣㗎

咗你都唔覺, 但係就不知不覺受落咗,咁先係高境界吖嘛

Don't know where God is but the Devil is in the details
冇手段嘅大佬就係咁樣㗎指正咗你都唔覺, 但係就不知不覺受落咗,咁先係高境界吖嘛 ...
沙文 發表於 2023/1/21 04:42

係丫....大佬係串,
咁班靚又可以做啲咩?
點吹脹先
但係就不知不覺受落咗,咁先係高境界吖嘛 ...
沙文 發表於 2023/1/21 04:42

兜口兜臉咁㩒醒你, 有時都收效架
若果咁都得, 我就信L咗耶穌好耐啦, 有時
Don't know where God is but the Devil is in the details
若果咁都得, 我就信L咗耶穌好耐啦, 有時
沙文 發表於 2023/1/21 04:55

呢啲野人人反應唔同既
有時...我得, 唔等如你又得, 佢得...我又會唔得

新冠中招...都唔同反應哩...有人零病徵, 有人要ICU, 有啲仲埋單
我本身免疫力強, 新冠中招都冇事, 所以天主搵客都係專揀啲抵抗力弱快埋單嘅埋手
取易不取難, 其實同車嘅原理一樣

但係我都好支持天主呢個wage system, 若果我間公司採用這個日薪制而半日當一日計system就好啦, 我日日三點先至盡露,做完中午愛先至返工

但係我都好支持天主呢個wage system, 若果我間公司採用這個日薪制而半日當一日計system就好啦, 我日日三點先至盡露,做完中午愛先至返工
沙文 發表於 2023/1/21 05:03

僱工故事又無講個園主係咪日日都咁招工架喎。
係咁, 班友個個朝早招工都唔會嚟, 死人都等日落前(食午飯, 做埋愛+恰一恰)先哩。
搏日落前先開工
不過園主管家個日朝早後就唔嚟再招人..豈不是嗰日無飯開...買condom都無$$

好似炒股, 見好, 到合意價位就沽哩
次次等升到神檯摸頂咩

其實日落前才開工班友無諗到園主咁大方既wage system架喎
都日落哩。。。坐冷板成日, 再唔開工就紥炮。。。真係連個十分一雞碎德納都想殺, 好過食白果。
(可能係好dum心, 點解唔一早一個德納人工就開工)

如股市跌起嚟就要斬倉, 能執番幾多就幾多都好哩既心

心就日日有得dum...
恩典, 就真係唔係成日有

沙文「每次我買一樣new toy, STI Grandmaster, 或者shearwater teric, 或者ILCE-7RM5等等,畀老婆哦,」
,, 個園主咁請人都會俾老婆哦。。。園主又唔敢咁串咀話:你吹得我脹咩。。。
咁就恩典暫停供應
僱工故事又無講個園主係咪日日都咁招工架喎。

beebeechan 發表於 2023/1/21 08:28

"因為天國好像家主清早去僱人進他的葡萄園做工"

唔係你講我都唔知原來天國嘅原則/政策係同動態清零一樣話變就變
"因為天國好像家主清早去僱人進他的葡萄園做工"

唔係你講我都唔知原來天國嘅原則/政策係同動態清零一樣 ...
沙文 2023/1/22 04:37 提交

清早去招工,無話日日在日落前都招喎
所以話貴教寫經真係求求其其, 食極唔肥。
precisely應該係“天國好像一個家主,偶然一日清晨屎窟痕出去為自己的葡萄園僱工人。”咁先清楚嘛
precisely應該係“天國好像一個家主,偶然一日清晨屎窟痕出去為自 ...
沙文 發表於 2023/1/27 23:50
基徒做人真係神经病经病化化, 屌極唔怕。对联。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆 28# beebeechan

所以其實一粒腎人工佢地都肯做,但係呢個什麽L屌園主就係咁jut一個錢畀佢,即係唔識control wage costs, 根本就係不善經營。若果天國好像一個家主,清晨出去為自己的葡萄園僱工人。,咁天國唔知會好像迦納、委內瑞拉定斯里蘭卡。
precisely應該係“天國好像一個家主,偶然一日清晨屎窟痕出去為自 ...
沙文 發表於 2023/1/27 23:50

聖經幾時都話:筍野唔係成有, 你要把握時機
回覆  beebeechan

所以其實一粒腎人工佢地都肯做,但係呢個什麽L屌園主就係咁jut一個錢畀佢,即係唔識con ...

咁天國唔知會好像迦納、委內瑞拉定斯里蘭卡。
沙文 發表於 2023/1/28 04:14

你唔知天主係自有, 永有外, 仲係長有, 萬有架咩
咁梗係乜衰嘢都自有永有, 長有, 萬有
要幾衰都有

萬有就梗要包埋衰嘢咖啦,真係您唔講我都唔知原來佢咁L衰

您功德無量

according to您嘅詳細說明,大家更明白天主教這種持住有大L把就洗腳唔抹腳attitude, 真係教壞細路,除咗神父鹹濕之外,細蚊仔又多一個理由stay away from教會。

好似我咁就係人板。我小學就係讀天主教學校,所以潛移默化被灌輸這種揮霍習慣,以致今日成日買new toys被老婆鬧。

而由於天國就係咁L様大花筒/大細超管治,生活態度亦係甚為墮落,咁亦完美解釋咗很久很久以前的墮落天使好lunglung點解會墮落,根本就係結構性的工資分配不公導致。所以這段經真係透露咗好L多天國機密。

但當然如果唔係經過我解讀,一般讀者唔會睇得出

my pleasure 唔駛唔該。

...
咁梗係乜衰嘢都自有永有, 長有, 萬有
要幾衰都有

沙文 發表於 2023/1/28 04:41

你講既萬「有」係指種類的萬有, 琳琅滿目咁既「有」
我講既萬「有」係講「量」的有, 用之不盡嗰種有。

真係蘿友唔同沙田柚
好似我咁就係人板。我小學就係讀天主教學校

你小學係天主教學校, 中學就升唔到天主教中學, 無得一條龍
咁你既小學成績真好幾麻麻地蘿。
...
好似我咁就係人板。我小學就係讀天主教學校,所以潛移默化被灌輸這種揮霍習慣,

天主叫你對「最少的一個」多啲揮霍你又聽唔到嘅?
高級模式 | 發新話題
換一個