返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

沒有頭尾,你估係打圈人型蜈蚣咩。

其實係咪即係Last In First Out咋,會計上都應用到:
...
抽刀斷水 2023/2/15 10:52 提交

好哩、既然咁多不滿,咁公司裁員layoff時就用First-in-first-out 哩
回覆 121# beebeechan

好多無良公司都係臨退休前先剁人架啦.
給的是最低工資,又說凡事全能,百般唬爛。
回覆 123# dior13dior13
係咯,孤寒園主出去咁多次都都唔夠人,其實如果佢一開波出價就豪尐,咁就唔駛煩啦
可能我都摘緊提子

基督教 === 骗焗

【a虫添加 - 基督】給的是最低工資,又說凡事全能,百般爛。
谢谢谢谢谢谢台胞兄dior13dior13 發表於 2023/2/15 17:01
給的只最低工資,又說凡事善,……千【老千之千】般爛。千般千局。

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
好哩、既然咁多不滿,咁公司裁員layoff時就用First-in-first-out 哩
beebeechan 發表於 2023/2/14 20:26

車,你係老細咩?搵個話得事既出嚟同我講
車,你係老細咩?搵個話得事既出嚟同我講
沙文 發表於 2023/2/16 04:06

出糧俾你嗰個係管工嚟咋...
要老細親手出糧呀.....咁你咪收囉
老細岩岩去咗12日地中海游船河....就返架哩
唔係咁平都畀唔起下話? 咁L寒酸學人做園主

https://www.princess.com/ships-a ... llion/medallionnet/
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔係咁平都畀唔起下話? 咁L寒酸學人做園主
沙文 發表於 2023/2/16 07:55

園主係Princess Premier....唔知原來要特別買MedallionNet咁寒酸
佢唔會係premier. 若果係就同無處不在一様,work from cruise都得啦。駛L話等佢返黎咩
Don't know where God is but the Devil is in the details
佢唔會係premier. 若果係就同無處不在一様,work from cruise都得啦。駛L話等佢返黎咩 ...
沙文 2023/2/16 13:05 提交

佢特別叮囑管工要last-in-first-out,應該係work-from-cruise
係喎,您嘅supervisor馬竇話大老細親自去招工,同貴國領導一樣,親自指揮親自部署,親自interview,唔會畀您揸住雞毛當令箭,等佢自己同我講啦,睇下我幾時失業得閒就出去市集7下7下,咁佢就會搵到我咖嘞.根據我搵工經驗,事頭在interview結束前都會問“Any questions for me?”咁我咪問下details咯,唔駛麻煩您了。
唔係喎,您嘅supervisor馬竇話大老細親自去招工,同貴國領導一樣,親自指揮親自部署,親自interview,唔會 ...
沙文 發表於 2023/2/16 14:43

係架喎, 瑪竇係咁講架喎:
招工時的確係老細親自招工。 出糧就係吩咐管工去做。

人信天主,  唔係傳導者既功勞。 所以噚噚氣氣咁死纏傳教係無用既。 無聖神既召喚, 條友睬你都傻, 好肯硬。
我講啦,睇下我幾時失業得閒就出去市集7下7下,

市集係消費者既地方, 人係嚟買野,
你七下7下等人請, 應去需要勞工既地方,
例如三角碼頭

仲有, 唔想咁早趌起身, 又怕日頭熱...可以搵啲夜晚工
根據我搵工經驗

你咁多搵工經驗, 莫非成日俾老細炒魷, 執包伏
市集係消費者既地方, 人係嚟買野,
你七下7下等人請, 應去需要勞工既地方,
例如三角碼頭
beebeechan 發表於 2023/2/16 06:44

你都唔係咁清楚事頭去邊度招工

約在第三時辰,又出去,看見另有些人在街市上閒立着,
你都唔係咁清楚事頭去邊度招工

約在第三時辰,又出去,看見另有些人在街市上閒立着, ...
沙文 發表於 2023/2/16 23:46

呢句就睇到你讀經未透,
上邊你話:

但三時辰, 6, 9時辰過批, 原來係「另有些人」,, 唔係朝早嗰批
園主係每次出去都行勻市集, 成批請哂.
可能班工人起身晏, 又要招呼屋企個蘿莎蓮先開工, 遲咗出市集
園主係每次出去都行勻市集, 成批請哂.
beebeechan 發表於 2023/2/16 11:33

呢句就睇到你讀經未透: "為什麼你們站在這裏整天閒着?"
大老細心水清,認得有人由朝早起打躉,並非每次出去都行勻市集, 成批請哂.
係架喎, 瑪竇係咁講架喎:
招工時的確係老細親自招工。 出糧就係吩咐管工去做。

beebeechan 發表於 2023/2/16 06:20

所以我肯定天主唔識睇相,經常招招咗猥瑣佬
涉嫌参与50年前性侵土著学生案 加拿大一神父被警方逮捕
天主就算唔學面相,試下學手相都好。或者最方便就係請教Phar Khuva Boonchum上師, 佢嘅預知力駕勢過貴教多多聲
"請問上師呢位candidate鹹唔鹹濕咖?"

呢句就睇到你讀經未透: "為什麼你們站在這裏整天閒着?"
大老細心水清,認得有人由朝早起打躉,並非每次 ...
沙文 發表於 2023/2/17 06:26

咁就帶出咗個問題:
有工無人做, 同時又有人唔知邊到有工做。
如果有個介紹中介, 接通搵工人的和搵工做的, 咁就正勒。

葡萄園係天國, 園主係上主, 工人係你, 我, 他....咁乜係中介呢?
高級模式 | 發新話題
換一個