返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

冇亂講喎。起碼搵份fulltime.佢請散工梗係冇興趣
沙文 發表於 2023/1/30 02:43

做長散, 現兜兜收cash...無糧單, 走稅方便喎
唔好制呀,捉到罰幾個億咖!

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-45730191

況且我從小志願都係做AV男優,摘提子就唔能夠發揮我嘅長處貢獻社會

做到八十幾都敬業樂業,摘提子冇咁襟做

https://star.setn.com/news/24311 ... A%E5%BE%B7%E7%94%B0,%E6%AF%8F%E5%A4%A9%E9%83%BD%E5%90%83%E7%94%9F%E9%9B%9E%E8%9B%8B%E3%80%82
Don't know where God is but the Devil is in the details
況且我從小志願都係做AV男優,摘提子就唔能夠發揮我嘅長處貢獻社會

沙文 發表於 2023/1/30 05:57

咁你唔用手摘, 改用口摘囉.......
蘿莎蓮葡萄園招人喔
回覆 55# beebeechan

市價一日做8粒鈡,9點開工收5點係0.125德納/hr.
如今佢offers4點返工嘅同事hourly rate 1德纳/hr.
唔係Equal pay for equal work甚至很可能遲上工workload較少。因為多數提子已被早返嘅工友摘咗。
唔信您問下WFTU係味咁計?
勞方唔equal pay,資方亦要畀市價8倍wages. 直接損害供應鏈成本
回覆  beebeechan

因為多數提子已被早返嘅工友摘咗。
沙文 發表於 2023/1/30 20:25

呢個情節又同上邊#53既唔夾, 穿崩囉
到3點,佢睇下仲有好L多提子未摘,驚住明天thunder strom,所以又請多幾個,6點又係咁……

即係啲葡萄摘哂未?

如今佢offers4點返工嘅同事hourly rate 1德纳/hr.
沙文 發表於 2023/1/30 20:25

跟你上邊你老作既情節, 都唔係唔合理架喎
你話「驚住明天thunder strom」丫嘛
咁梗係趕工哩...這時求大過供。
即係十號風球高卦時去屋邨酒樓嘆茶都茶錢雙計..
係你老家既加拿大, 假日叫工人加班都要俾工半。
回覆 66# beebeechan

邊L度求大過公,呢個point係您suggested喎“其實日落前才開工班友無諗到園主咁大方既wage system架喎
都日落哩。。。坐冷板成日, 再唔開工就紥炮。。。真係連個十分一雞碎德納都想殺, 好過食白果”

邊L度求大過公,呢個point係您suggested喎“其實日落前才開工班友無諗到園主咁大方既wa ...
沙文 發表於 2023/1/31 01:12

不過, 就嚟有thunderstorm...係你搞出嚟架喎
睇嚟, AV男, 編劇。。呢兩瓣都唔岩沙文
連入行都唔得
雖然有thunderstorm, 但班友坐冷板成日, 再唔開工就紥炮, 真係連個十分一雞碎德納都想殺。
本來諗住0.1德納, 0.125德納offer的已屬above expectations.

其實,摘提子這類技術含量低而單一operation工種,用time base出糧並唔理想,好似我hea做同您搏命摘,一粒鐘的production rate分別可以好L大。所以有管理經驗的企業採用piece rates 又名efficiency wage. 對勞資雙方都好。你手腳快就賺多些,而資方亦按production出糧畀夥記,咁就均真而又提升效率。即係碼頭咕喱每托一袋米就攞一枝籌,交一籮提子派一技籌,咁咪掂過碌蔗咯。
這位園主欠business management經驗,佢手下嗰位管事又唔識寫proposal畀佢,點解佢唔請一個專業人才顧問呢?
今次諮詢係賣大包,唔駛多謝。
Don't know where God is but the Devil is in the details
..
所以有管理經驗的企業採用piece rates 又名efficiency wage. 對勞資雙方都好。你手腳快就賺多些,而資方亦按production出糧畀夥記,咁就均真而又提升效率。即係碼頭咕喱每托一袋米就攞一枝籌,交一籮提子派一技籌,咁咪掂過碌蔗咯。
這位園主欠business management經驗,佢手下嗰位管事又唔識寫proposal畀佢,點解佢唔請一個專業人才顧問呢?
今次諮詢係賣大包,唔駛多謝
沙文 發表於 2023/1/31 19:59

你呢啲正一係只懂管理理論皮毛既番書仔諗既野,  毫無管理經驗。
摘提子既工要件工計薪, 咁就要請多幾個高薪文員會計, 每個工人每次摘番既都要過秤, 登記幾多「畸佬」, 發薪時又要乘數...又要逐個工人登記薪酬來報稅......行政成本昂貴喎。依家係一個德納日薪既工嚟之喎。

個科文, 管家昅住班友開工, 邊個慢手慢腳, 吞卜,..即炒就掂哩

今次諮詢係賣大包,唔駛多謝

根本唔係包嚟, 簡直要拎去refund
您話咖嘛:
"我講既萬「有」係講「量」的有, 用之不盡嗰種有。"

咁L大把,1個clerk跟住一個摘提子佬都唔過太啫
咁L大把,1個clerk跟住一個摘提子佬都唔過太啫
沙文 發表於 2023/1/31 23:34

依家就係弊左你用「唔係大L把」既心態 (又話人大花筒, 不善管理, 浪費資金) 咁嚟批評一個大L把既人既做法
係我唔啱。既然佢咁大L把,仲開葡萄園把Q咩?根本成件事就多鱗魚
係我唔啱。
沙文 發表於 2023/1/31 23:57

知錯不改, L莫大矣
點會不改,我即刻改。我同子路一様係聞過則喜嘅。一直以來我對基督教抱有成見,但其實基督教係好老實嘅。

如陳版友所言,第二日園主唔會再採取這個last minute上工都攞足一日人工wage system. 所以想下次遲些上工的工友係攞唔到jetso.若果係咁,又真係冇人吹得佢脹。

但係,陳版友聯同主耶穌將此一次性program和盤托出,咁搵工人士就知道,當園主approach您,千祈唔好跟佢行。畀您賺盡都係一德納/day.

據陳版友多年經驗,piece rate工廠交易成本高,資方甚為蝕底。咁,反過來說,肯採用piece rate的老闆人格較偉大,蝕底佢都肯畀機會勤力的工友賺多尐。
https://www.croptracker.com/reso ... r%20piecemeal%20pay,not%20by%20an%20hourly%20rate.

所以,聖經完美revealed了打園主工, 做又一德納,唔做又一德納的幸福社會。

誠實豆沙包係咪好好味呢?
但係,陳版友聯同主耶穌將此一次性program和盤托出,咁搵工人士就知道,朝頭早當園主approach您,千祈唔好跟佢行。
沙文 發表於 2023/2/2 19:57

你認為你係朝早嗰班工人, 定係第3時辰, 6時辰, 9時辰, 11時辰嗰批呢。
仲唔上工就真係last call....落閘咪死? 抌春哩
我我唔係失業,有嘢做緊喎,雖然轉唔到dream job做男優,但係1德納/day 好似唔多attractive?
我我唔係失業,有嘢做緊喎,雖然轉唔到dream job做男優,但係1德納/day 好似唔多attractive? ...
沙文 發表於 2023/2/2 22:11

你打緊既工係賺美金, 港元, 英鎊....人仔...
點都好, 係帶唔到上天國, 無聯繫滙率, 無掛鉤...天國唔係使美金, 港元, 英鎊....人仔.

天國工資係愛。
正如葡萄園比喻一開頭講既第一句:
「天國好像一個家主,清晨出去為自己的葡萄園僱工人

無論係早信, 中午信, 臨死前悔改來信....天主俾你既愛都係一樣。
只要你願來打工。
但係1德納/day 好似唔多attractive? ...
沙文 發表於 2023/2/2 22:11

你有無發覺「一個德納」,, 其實是「最低工資」時, 也是「最高工資」咩
有我是 alpha and omega 同曲之妙

如你現在是11:45分...咁「1德納/day」係會幾高人工架哩
高級模式 | 發新話題
換一個