返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

您同佢地一様,根本唔信耶穌。
沙文 發表於 2023/2/13 01:36

言下之意, 即係話你係信咗既?
佢地本來都諗住瞓身嘅喎,邊駛我教?

沙文 發表於 2023/2/13 01:36

如果佢地諗住係移走獅子山, 打通九龍沙田新界....咁真係唔使瞓勒
for the time being仲未係。到我有把握係11時上工嗰批,唔會畀經理㧬去排包尾,咁就或者係嘞
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 100# beebeechan
係,我講錯。佢地會因為第尐理由繼續屌您。
冇法架啦,世界上唔會有兩個100%意見相同嘅人,又唔會有兩個100%意見唔同嘅人
就算假設您係信耶穌,您嘅經濟學思想傾向都未必有耶穌咁左膠啦,right?
至於我同耶穌嘅意見有乜相同呢?
我都認為只要信德能被春袋裝落,您叫獅子山……
Don't know where God is but the Devil is in the details
for the time being仲未係。到我有把握係11時上工嗰批,唔會畀經理㧬去排包尾,咁就或者係嘞 ...
沙文 發表於 2023/2/13 02:31

你不如話埋等六合彩開咗五個號碼先嚟投注
我都認為只要信德能被春袋裝落,
沙文 發表於 2023/2/13 03:29

你信德咁大, 要不要加大個袋?
你不如話埋等六合彩開咗五個號碼先嚟投注
beebeechan 發表於 2023/2/12 12:34

冇好似六合彩咁難啩?爭取唔好畀人歧視近來都頗有進展,除非新疆就難講啲
冇好似六合彩咁難啩?爭取唔好畀人歧視近來都頗有進展,除非新疆就難講啲 ...
沙文 發表於 2023/2/14 01:16

成個僱工比喻係瑪竇度出嚟, 要表達「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」。
如你唔知呢句既神學意義就問下你個基督老婆...成機兩公婆交流下....搏下好感...晚上招呼都好啲
唔駛問佢卦?佢試過排隊去廁所,叫我拎住手袋站在一旁等。點知有大嬸打尖,佢出聲同大嬸理論,仲拉埋我幫拖。若果plaza保安話不如全條隊調轉,隊尾痾先,話知你排前面嗰位忍無可忍, 夠薑你就瀨出嚟我肯定班女仕暴動都有之。

至於「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」神學意義, 前嗰輪先聽過好似唔知乜國人移民去美國咁「嘴上说不要,身体还是很诚实的嘛」

唔好以為女人就唔會黑暴喎

咁當你老婆遇到車禍, 流血不止...死得哩..
去到急症室, 護士話要分流,急既優先
點知個大媽.... 惡死能燈, 叉住條腰話:, 喂係我嚟先, 做乜「後的成為先的,先的成為後的」。唔啡芽囉!

唔知你到時會唔會話....係!..你(大媽)係岩既
姑娘:陳大媽您誤會了。我哋triage nurse唔係負責排次序,而係send patients去適當department. 呢位patient睇嘅係traumatologist, 而您係流黃流白,本院已安排您睇next available venereologist。

陳大媽發爛渣,高叫“我夠要睇traumatologist!我嚴重過佢添!”說著就冚頭埋牆。

我冇嫌棄佢流黃流白,一把拉住她:唔係咁計咖陳大媽,妳睇下牆上面個牌寫住咩。

這時她才看到:「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」

姑娘亦幫口解釋:就算妳冚到腦漿都唧出來,妳都係黎先咖嘛。

這時她才看到:「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」
沙文 發表於 2023/2/14 08:03

那最先的變了最後時....
同時也是最先, 因為是最後了..

『阿耳法』和『敖默加』,最初的和最末的,元始和終末。.....原來都是一模忍讓
來去都係最初的和最末的,元始和終末, 夾喺中間嗰啲咪屙拔甩

由於最先同最後分別睇不同専科,所以問題不大。
這時,有第3個切橙切親手指的病人抽刀衝入來。
咁陳大媽同抽刀分別係最先同最後,咁我老婆咪冇醫生睇?
換作一般人唯有認命,但好在她嫁的是食腦的我。
我將老婆連stretcher推出emergency然後 即刻入番黎。咁,咪又係最末咯。
做乜淨係swap頭尾,而唔係reverse order?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
做乜淨係swap頭尾,而唔係reverse order?
抽刀斷水 發表於 2023/2/14 16:51

春夏秋冬, 同冬春夏秋, 秋冬春夏.....都是一樣,
本來就没有頭尾
道德經《四十二章經》說:“視倒正,如六龍舞。”六龍首尾相接,在快速的旋轉,哪裡是正,哪裡是倒?
btw, 聖經彌足珍貴,係因為隨時可以在日常生活中證道。

陳大媽叫我問基督老婆,其實,諗番起,佢又真係教過我這一句的神學意義。

有一天我陪佢去supermarket買餸,行過coldcuts,我順手拎起包火腿。佢一手搶咗放番低, :“喺supermarket買嘢要記住一個原則:eye level is buy level. 您最易拎到嘅貨就係佢未賣到而就黎過期嘅貨。所以,在shelf上,佢地將最想你買嘅嘢放eye level. 而在同一行貨,放喺最出面的就係最接近過期,所以,拎一行之中最後面嗰包先係最新鮮。”

我大為佩服,我老婆又唔係supermarket經理,點知這道理呢?必定係聖經的神學意義啟發佢!
「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」

我忍不住攬下佢錫面珠墩:老婆妳真係叻嘅啫,唔怪之得妳買番黎嘅袋袋包包都咁新鮮,不過我哋都用得好快……

我知佢中意久唔久畀我性騷擾一下倍添趣,果然佢扭幾下小蠻腰:我唔制,你把口真係好……
其辭若有憾焉,其實乃深喜之。 —--------朱子注論語先進第十一
btw, 聖經彌足珍貴,係因為隨時可以在日常生活中證道。

陳大媽叫我問基督老婆,其實,諗番起,佢又真係教 ...

放喺最出面的就係最接近過期,所以,拎一行之中最後面嗰包先係最新鮮。”

我大為佩服,我老婆又唔係supermarket經理,點知這道理呢?必定係聖經的神學意義啟發佢!
「最後的將成為最先的,最先的將成為最後的」

沙文 2023/2/15 05:52 提交

咁講法,豈非超市放係倉底既先係正貨?
係咁㗎喎, 專業啲嚟講叫做
https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_rotation
讀MBA都冇, 原來佢既淵源係瑪竇度出嚟
春夏秋冬, 同冬春夏秋, 秋冬春夏.....都是一樣,
本來就没有頭尾
道德經《四十二章經》說:“視倒正 ...
beebeechan 發表於 2023/2/14 22:37

沒有頭尾,你估係打圈人型蜈蚣咩。

其實係咪即係Last In First Out咋,會計上都應用到:
https://www.investopedia.com/art ... ompany-use-lifo.asp
高級模式 | 發新話題
換一個