返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 你認為這個世界究竟有沒有神?

你認為這個世界究竟有沒有神?

以上問句,相信許多人都被問過,尤其是被傳教的時候。

這條表面淺顯的問題 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/31 17:52
有,神经病,

例,陈日君主教,朱耀明牧师,代表神经病。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
交數呢家野又真係有
有啲教會既小組組長成日哦住啲組員:喂..下星期聚會你帶幾多個新朋友嚟呀....有啲壓力 ...
beebeechan 發表於 2023/2/1 00:18

呢個我知,盡量叫人去教會聽福音我覺得係好事,因為信嘅基礎在於聽到道理,至於聽完之後信唔信,結唔結到果實,就完全取決於各式各樣嘅泥土同天主之間嘅互動,喺呢度quota就完全起唔到任何作用。
假如與傳教者不熟悉,不怕得罪對方,被認為意氣說話的回應也不失為最簡潔的應對方法,如:

回答五a:我認為這個世界有沒有神,跟你有甚麼關係?

回答五b:有神又如何,沒有神又如何?

假如傳教者依然很努力,繼續解釋推銷,使你感到煩擾,基本上他一說完,不論說些甚麼,都可以不加思索地萬能回應:

「那又如何?」

例如:

「基督教的神是唯一的真神。」「那又如何?」

「祂派自己的獨生子耶穌基督為人類贖罪。」「那又如何?」

「耶穌基督是真理、道路、生命。」「那又如何?」

……

這時如果傳教者仍不知難而退,企圖打溫情牌切入話題,問你個人的事情或感想,例如:

傳教者:你是否很不開心?/你近來生活遇到甚麼困難嗎?

諸如此類的問題不適合用「那又如何?」來回應,那就唯有用應對被警察無理抓來盤問的策略吧:

我:我沒有補充。/我無回應。/……(緘默)

— — —

以上各回應的目的就是希望破解以問句「究竟有沒有神?」為開場白的一般傳教套路,盡快抽身遠離煩擾。假如想挑戰傳教者,或對傳教者有興趣,希望維持友誼或有進一步關係,上述回應就可能不適用了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
假如與傳教者不熟悉,不怕得罪對方,被認為意氣說話的回應也不失為最簡潔的應對方法,如:

回答五a:我認 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 10:38

我覺得你將天主同魔鬼撒殫兩位睇得太簡單啦,觀察下本網嘅互動就知啦,呢度嘅互動基本屬於你講嘅「就可能不適用了」範圍,反基者就算聽唔明睇唔明,佢哋都會盡量發聲罵街以滿足心中「鍾意鬧人」(leefeng原話)嘅需要,又點會甘於講一句「那又如何?」「我沒有補充。」「我無回應。」「……(緘默)」而結束?另一方面,天主亦會利用反基者嘅表現(例如「使其心硬」)嚟啟發好土壤,以成就佢嘅救世工程㗎嘛。

回答五a
:...

应责//////直斥其非:::
拿!
那 ……
自称【或】据称
骗财【之】“真理”
上钓【之】道路
圣经,煽动>“废王”【Daniel 2:21】

例如:

在文革時期,
紅衛兵咁問你
「中國是一黨專政的」「那又如何」
「毛主席是我們的舵手」「那又如何」
「打倒走資派! · 打倒孔林! 橫掃一切牛鬼蛇神! ·」「「那又如何」

咁既回答就衰梗, 即時受批鬥, 勞改, 再教育, 下鄉
重則鎗斃

所以, 你都係恰基督徒好哩
回覆 24# 逃出魔幻紀

不少在本網討論區活躍的非基版友都是屬於「想挑戰傳教者」的,還未習慣?
所以, 你都係恰基督徒好哩
beebeechan 發表於 2023/2/1 13:46

在歐洲黑暗中世紀期間,對住基督徒都唔可以咁答既。
題外話,對於生命從何而來?宇宙怎誕生?世上美好事物井井有條不會是偶然,沙漠怎會發現一隻手錶?……之類的問題,我開始有比較明確的答案。

以上這些都來自人類/智慧。

對於沒有擁有與人類一樣智慧的動物植物死物,是沒有「生命」這個概念的;「生命」其實是由人來定義,擁有以下特性才被分類為「生命體」:恆定性、組織性、新陳代謝、生長、適應、感應、繁殖。

同上,「誕生」這個概念也是由人來定,根據表徵分辨出事物「誕生前」和「誕生後」的狀態。

怎樣才算是「井井有條」?亦是由人的角度來定。

甚麼是「手錶」,一隻螞蟻能了解和分辨嗎?

同理,定義神的屬性的,也是人。從前神創造天地萬物,概念上就只是地球上的一切,最初創世記就是漸漸有天、地、水、光、空氣、太陽、月亮、生命,到人類宇宙觀擴展了,就擴展為神創造了宇宙,還說宇宙大爆炸就是神的創造,但這就與創世記有出入了:宇宙怎會輕易有天、地、水、光、空氣、太陽、月亮、生命?創世記明明這就是以地球的角度來看,信奉聖經的人類對此就難以自圓其說了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
在歐洲黑暗中世紀期間,對住基督徒都唔可以咁答既。
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 14:18

你自己一早答咗喇
你自己一早答咗喇
beebeechan 發表於 2023/2/1 15:19

係呀,即使係現代,對住精神不穩拿刀的基督徒,都唔可以咁答。
回覆  逃出魔幻紀

不少在本網討論區活躍的非基版友都是屬於「想挑戰傳教者」的,還未習慣?:lovelin ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 14:17

我點會唔知道佢哋都係「想挑戰傳教者」呢?不過我係話你淨係睇到面頭嗰浸,睇唔到現像背後嘅實質啫。我曾經邀請「想挑戰傳教者」轉台去另一個只准用論點論據辯論嘅論壇討論,對方一口拒絕,話淨係中意喺呢度鬧人咁話。講粗口閙人係「離教」特色,所以聚咗幾個粗口台柱日夜示範睇唔明聽唔明天主嘅指示但又複讀機咁粗口爛舌罵街,我相信呢個係天主嘅安排,用路旁石隙荊棘下嘅土壤嚟啟發好土壤,以成就佢嘅救世工程。天主㩒著個掣,「想挑戰傳教者」就不加思索爆粗口噴噴噴,欲罷不能。網主你就係未留意到呢一點。
回覆 32# 逃出魔幻紀

呢個只係你認為既實質啫,又或者係你內心既天主安排你覺得呢個先係你所接收到既實質。

你叫人轉場玩唔同規則,其實相當於邀請打開MMA或散打既人去打boxing,唔覺意一舉腳就即foul,咁究竟係你贏定佢輸?

相反,你應該無見過我用粗口鬧教徒。咁我係咪响MMA或散打場都可以用boxing齋用手就KO對手呢?
回覆  逃出魔幻紀

呢個只係你認為既實質啫,又或者係你內心既天主安排你覺得呢個先係你所接收到既實 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 22:24

你講得冇錯。我曾經開貼講過呢個問題,亦都引用個天主嘅話嚟證明佢確實係安排咗唔少「想挑戰傳教者」曲線光榮天主,所以我先至話「我相信呢個係天主嘅安排」。
回覆 34# 逃出魔幻紀

其實依教徒既角度,係咪所有野都係天主既安排呢?

即係你見到北極光,又係天主既安排,如果你見唔到,又都係天主既安排,係咪咁?
回覆  逃出魔幻紀

其實依教徒既角度,係咪所有野都係天主既安排呢?

即係你見到北極光,又係天主既 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 22:38

睇到北極光同安排「想挑戰傳教者」曲線光榮天主有乜關係?
回覆 16# 抽刀斷水
屌都話要搬屋瞓街邊L度得閒?
反而您問人關您咩事更捉蟲。佢可以答到您喎:根據您早前批評沙文,佢缺乏大愛。我而家concern您嘅諗法,就係準備大愛的施予。
咁人地答咗您,在情在理您咪要畀一個確實答復佢咯。
你講得冇錯。我曾經開貼講過呢個問題,亦都引用個天主嘅話嚟證明佢確實係安排咗唔少「想挑戰傳教者」曲線 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/1 22:35

你鬼拍後尾枕自己招認咗「我相信呢個係天主嘅安排」基督教徒強奸細路仔,
販賣嬰兒斂財,殺印第安人滅族,四處殺人放火無惡不作,
挑釁異見異教以達到傳教和滅異教之目的,教唆黑暴兇殘打殺老人家,
傾覆社會國家秩序達到賣國媚洋之目的…

你個天主的安排真是除了好事不為之外,萬惡必安排!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
睇到北極光同安排「想挑戰傳教者」曲線光榮天主有乜關係?
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/1 23:56

想睇下有咩觸發到你會相信嗰樣野係天主既安排,還是你認為所有事都係天主既安排呢?

圣经▶哪一邦哪一國不事奉你【基督】就必滅亡

係呀,即使係現代,對住精神不穩拿刀的基督徒,都唔可以咁答。
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 15:26
同意,。。。。。。2019 ,黑色暴力恐怖分子的组织袭港时,真真正正唔可以对基督教咁答。谢谢提醒。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
高級模式 | 發新話題
換一個