返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 你認為這個世界究竟有沒有神?

你認為這個世界究竟有沒有神?

以上問句,相信許多人都被問過,尤其是被傳教的時候。

這條表面淺顯的問題 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/31 17:52

我又學到嘢嘞,網主此貼喺被傳教者嘅角度評論傳教者,但係其中所描述嘅內容,似乎睇唔到我嘅身影。我奉耶穌基督之命傳福音,只顧奉命撒種,並冇諗太多套路、招架、爭拗、瓦解之類嘅問題,只求將基督嘅種子撒出去。睇下以下段福音就知啦,種子發唔發芽,我控制唔到嘅,至於路旁嘅、石隙中嘅、荊棘下嘅土壤用「招架、爭拗、瓦解」等套路嚟阻止種子發芽,亦不在我考慮範圍內。然而,事實上到處都有好土壤,包括網上我都遇到過唔少,我相信「離教」呢度都有,有時人不可貌相,我遇過幾個窮凶極惡嘅江湖人物結果子仲結得多過普通「好人」。

瑪竇福音13:1-9,18-23: 在那一天,耶穌從家裡出來,坐在海邊上,有許多群眾集合到他跟前,他只得上船坐下,群眾都站在岸上。他就用比喻給他們講論了許多事說:「看,有個撒種的出去撒種;他撒種的時候,有的落在路旁,飛鳥來把它吃了。有的落在石頭地裡,那裡沒有多少土壤,因為所有的土壤不深,即刻發了芽;但太陽一出來,就被曬焦;又因為沒有根,就枯乾了。有的落在荊棘中,荊棘長起來,便把它們窒息了。有的落在好地裡,就結了實:有一百倍的,有六十倍的,有三十倍的。有耳的,聽罷!⋯⋯那麼,你們聽這撒種者的比喻罷!凡聽天國的話,而不了解的,那惡者就來把撒在他心裡的奪去:這是指那撒在路旁的。那撒在石頭地裡的,即是指人聽了話,立刻高興接受;但在心裡沒有根,不能持久,一旦為這話發生了艱難和迫害,就立刻跌倒了。那撒在荊棘中的,即是指人聽了話,卻有世俗的焦慮和財富的迷惑,把話蒙住了,結不出果實。那撒在好地裡的,即是指那聽了話而了解的人,他當然結實,有結一百倍的,有結六十倍的,有結三十倍的。」

係嘞,想補充一下,如果喺本網就近取材,網主仲可以輕易列出回答6、7、8 、9⋯⋯ n
回覆  逃出魔幻紀

唔係咁多人可以好似你咁豁達笑看得失架嘛,有啲人有傳教壓力,要交數架。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/31 22:43

哦⋯⋯,交數呢家嘢,本人好似唔係咁認同,传福音唔應該噉樣傳嘅。認真思考下睇下我自己有冇諗錯先。
交數呢家野又真係有
有啲教會既小組組長成日哦住啲組員:喂..下星期聚會你帶幾多個新朋友嚟呀....有啲壓力 ...
beebeechan 發表於 2023/2/1 00:18

呢個我知,盡量叫人去教會聽福音我覺得係好事,因為信嘅基礎在於聽到道理,至於聽完之後信唔信,結唔結到果實,就完全取決於各式各樣嘅泥土同天主之間嘅互動,喺呢度quota就完全起唔到任何作用。
假如與傳教者不熟悉,不怕得罪對方,被認為意氣說話的回應也不失為最簡潔的應對方法,如:

回答五a:我認 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 10:38

我覺得你將天主同魔鬼撒殫兩位睇得太簡單啦,觀察下本網嘅互動就知啦,呢度嘅互動基本屬於你講嘅「就可能不適用了」範圍,反基者就算聽唔明睇唔明,佢哋都會盡量發聲罵街以滿足心中「鍾意鬧人」(leefeng原話)嘅需要,又點會甘於講一句「那又如何?」「我沒有補充。」「我無回應。」「……(緘默)」而結束?另一方面,天主亦會利用反基者嘅表現(例如「使其心硬」)嚟啟發好土壤,以成就佢嘅救世工程㗎嘛。
回覆  逃出魔幻紀

不少在本網討論區活躍的非基版友都是屬於「想挑戰傳教者」的,還未習慣?:lovelin ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 14:17

我點會唔知道佢哋都係「想挑戰傳教者」呢?不過我係話你淨係睇到面頭嗰浸,睇唔到現像背後嘅實質啫。我曾經邀請「想挑戰傳教者」轉台去另一個只准用論點論據辯論嘅論壇討論,對方一口拒絕,話淨係中意喺呢度鬧人咁話。講粗口閙人係「離教」特色,所以聚咗幾個粗口台柱日夜示範睇唔明聽唔明天主嘅指示但又複讀機咁粗口爛舌罵街,我相信呢個係天主嘅安排,用路旁石隙荊棘下嘅土壤嚟啟發好土壤,以成就佢嘅救世工程。天主㩒著個掣,「想挑戰傳教者」就不加思索爆粗口噴噴噴,欲罷不能。網主你就係未留意到呢一點。
回覆  逃出魔幻紀

呢個只係你認為既實質啫,又或者係你內心既天主安排你覺得呢個先係你所接收到既實 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 22:24

你講得冇錯。我曾經開貼講過呢個問題,亦都引用個天主嘅話嚟證明佢確實係安排咗唔少「想挑戰傳教者」曲線光榮天主,所以我先至話「我相信呢個係天主嘅安排」。
回覆  逃出魔幻紀

其實依教徒既角度,係咪所有野都係天主既安排呢?

即係你見到北極光,又係天主既 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 22:38

睇到北極光同安排「想挑戰傳教者」曲線光榮天主有乜關係?
想睇下有咩觸發到你會相信嗰樣野係天主既安排,還是你認為所有事都係天主既安排呢? ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/2 01:07

我而家中意集中討論,已經戒咗風花雪月發噏風好耐啦
回覆  leefeng

你地唔好咁啦,佢係有權保持緘默既。

教徒來本壇的目的,大多數係想改變他人,並不 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/3 09:40

所以我成日都提呢句經文:「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10)。抽刀你身為一網之主,因為唔敬畏上主,所以喺思維層次上真係爭啲就爭啲。你唔記得咗你睇咗我介紹嘅關於「信者與不信者有何股份?寶物珠寶同豬狗」呢幾節經文後話好哽耳咩?而家又失憶,始終你同佢哋都係坐埋一張枱,因此理解力都屬同一層次。
喺呢度我睇到一個有趣嘅現象:有啲因雙方世俗政治立場勢不兩立而曾經喺呢度吵過大鑊嘅網友,而家一旦面對天主,就基於大家都係反基,即刻肩並肩背靠背,同仇敵愾用同一種風格嘅語言齊聲謾罵天主耶穌基督,欲罷而不能,合力曲線光榮天主,係咪好有趣?https://exchristian.hk/forum/vie ... 3872&highlight=
講多個理由俾你聽:有智慧嘅人同冇智慧嘅人喺屬靈層面冇嘢好傾。
其實有時講唔埋嘅,撒出去嘅種子,除非跌咗落水泥石板地,就算種子落喺石罅荊棘叢嘅土壤中,只要自己肯努力吸養生根長高,都有可能衝破荊棘吸收陽光,或伸長啲根爬去好土壤度長成參天大樹,歷史上唔少呢啲例子,奧古斯丁就係其中嘅表表者,佢仲寫咗傳頌千古嘅《懺悔錄》講述自己嘅轉化過程添。
希望大家都敬畏天主,開始有智慧。
高級模式 | 發新話題
換一個