返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 你認為這個世界究竟有沒有神?

另一種比較高明的回應是:

回答四:我並不關心這個問題/我比較關心探討人生的意義/環境保護/社會議題……

這一下,傳教套路立即被瓦解了,而且可以反客為主,用自己熟悉的專長,應對終日埋首聖經/教會、對世間其他事情參與度極低的教徒。

抽刀斷水 2023/1/31 17:52 提交

這是九不答八。
好比人問你去那裡吃晚飯。
你說你不關心這問題,比較關心今晚回家同老婆用甚麼招式爽爽
哦⋯⋯,交數呢家嘢,本人好似唔係咁認同,传福音唔應該噉樣傳嘅。認真思考下睇下我自己有冇諗錯先。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/1 00:00

交數呢家野又真係有
有啲教會既小組組長成日哦住啲組員:喂..下星期聚會你帶幾多個新朋友嚟呀....有啲壓力架
好似賣保險咁要交足quota
回覆  逃出魔幻紀

係呀係呀,我都知福音話明係計日薪出糧唔係計piece pay rate.信咗教都係hea住過日 ...
沙文 發表於 2023/2/1 00:02

有幾處經文都話天國既償報人人有, 之不過有多少都要睇埋工作表現架喎

Romans 2:5-6
你固執而不願悔改,只是為自己積蓄,在天主忿怒和顯示他正義審判的那一天,向你所發的忿怒。 6到那一天,『他要照每人的行為予以報應』:

Matthew 16:27
因為將來人子要在他父的光榮中同他的天使降來,那時,他要按照每人的行為予以賞報
賞報就fixed係人都1德納, 以為行為好巴屎閉會收多一個崩嘅同事畀佢噴到一面屁

朋友!我並沒有虧負你,你不 ...
沙文 發表於 2023/2/1 00:55

一個「德納」係咪底薪嚟
..捉你去教會話識多啲人睇下點幫你… 等等,咁咪更加捉蟲?

抽刀斷水 發表於 2023/2/1 01:20

做保險, 旅遊, 層壓推銷, 賣基金, 團購大媽嗰啲一定話好,
唔係捉虫, 係捉到隻鹿等脫角
世界如果有神,肯定不是基督教果三件中東鬼佬鬼婆大話精!

神,不是給現代的低智基督徒去自high,自我陶 ...
leefeng 發表於 2023/2/1 02:11

初時睇啲乜「超越時空」「時光機」既劇集覺得係大話西遊
依家睇下呢條友.....真係1900一個山東義和團超越咗嚟呢到咁
假如與傳教者不熟悉,不怕得罪對方,被認為意氣說話的回應也不失為最簡潔的應對方法,如:

例如:

「基督教的神是唯一的真神。」「那又如何?」

「祂派自己的獨生子耶穌基督為人類贖罪。」「那又如何?」

「耶穌基督是真理、道路、生命。」「那又如何?」
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 10:38

在文革時期,
紅衛兵咁問你
「中國是一黨專政的」「那又如何」
「毛主席是我們的舵手」「那又如何」
「打倒走資派! · 打倒孔林! 橫掃一切牛鬼蛇神! ·」「「那又如何」

咁既回答就衰梗, 即時受批鬥, 勞改, 再教育, 下鄉
重則鎗斃

所以, 你都係恰基督徒好哩
在歐洲黑暗中世紀期間,對住基督徒都唔可以咁答既。
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 14:18

你自己一早答咗喇
高級模式 | 發新話題
換一個