返回列表 回覆 發帖

人老咗扯唔起旗多咗隻腳有病痛睇到苦難就係會走番去信神

至於想跳出來屌鳩我的陳版友,亦不應咁做。
至少我都幚您引佢地聽道理,若果您落足嘴頭,都未嘗冇機會捉番迷途羔羊嘛。
Don't know where God is but the Devil is in the details
安葬天主教墳場之申請
(四) 生前從未學習要理,瀕死或已陷昏迷時應其親戚之請而領洗者,不得發給天主教墳 ...
beebeechan 發表於 2023/2/6 01:19

呢條例就印證咗我既講法啦,真係好鬼多人臨死信教搏有塊地咋,不過都有法律罅可以走既:只要佢話領洗唔係應親戚之請,咁就不在此限啦。

仲有一條例喎:慕道者亡故時有權安葬天主教墳場。

正所謂:得閒慕吓道,殯葬有門路。
回覆 22# 抽刀斷水

第五條:資格:
(a) 唯有天主教教友始可安葬在天主教墳場內。
(b) 已接受天主教收錄禮之慕道者逝世後亦可安葬在天主教墳場內。

我哋嘅theory雙劍合璧就好掂嘞。一面讀慕道班,但永遠畢唔到業,留班再讀,咁就occupied課室學位。萬一死L咗,就霸埋山地。
慕道班唔駛學費書簿費activity fees之類個可?
回覆  抽刀斷水

第五條:資格:
(a) 唯有天主教教友始可安葬在天主教墳場內。
(b) 已接受天主教收錄禮之 ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:04

對無心信既人....個個星期日要佢地去聖堂霸位
為幅山地,長年累月咁去上慕道班....佢地話:不如死L咗好過哩
至於好人好姐嘅非/反基版友,我亦encourage佢地得閒去聖堂聽道理。

屌你個死沙文!究竟你係人定係鬼?

大 ...
大人稍息雷霆之怒,且聽在下獻策。咁様,其實係要消耗佢地寶貴資源。聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。
沙文 發表於 2023/2/7 23:09

乜唔係話依家聖堂好多空位架咩
聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。
沙文 發表於 2023/2/7 23:09

你呢啲只係小型教會既思維。每周日只得一埸, 得一個牧師頂住。

大教會, 天主教聖堂....人多唔夠位? 隨時加開幾埸哩...好似演唱會咁

普通一個聖堂, 主日撒閒閒地都有四埸
加開無問題既
回覆 25# beebeechan
就係同您撐旺個場等您唔好咁肉酸。

大家版友咪客氣啦,you're welcome.
您加開,我哋咪再call手足。
邊個夠疊馬?而家全世界8B人口,貴教搞極都係廿零億啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
天主雖然無限,但教會資源有限,唔能夠好似李小龍咁以無限為有限
此所謂以有涯隨無涯, 殆矣
普通一個聖堂, 主日撒閒閒地都有四埸
加開無問題既
beebeechan 發表於 2023/2/7 14:18

敝在天主創造一日24粒鐘,您粒半鍾一場,通埋頂都得16場,神父唔駛痾尿,輔祭都要recess,  有labour laws咖嘛

除非simplify,改為急就章5mins一場彌撒,咁就冇您符

對無心信既人....個個星期日要佢地去聖堂霸位
為幅山地,長年累月咁去上慕道班....佢地話:不如死L咗好過哩 ...
beebeechan 發表於 2023/2/7 14:11

您講得悶蛋就梗放蚊,神父講道內容充實,我們就會留心聽書
回覆  beebeechan
就係同您撐旺個場等您唔好咁肉酸。

大家版友咪客氣啦,you're welcome. ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:19

叫啲人去撐咗你老婆教會嗰埸先哩...
應該係唔夠客既埸先會諗呢啲屎橋既
您講得悶蛋就梗放蚊,神父講道內容充實,我們就會留心聽書
沙文 發表於 2023/2/8 06:41

話時話, 十個神父, 七八個都係講野悶蛋既
唔似得啲新教會, 搵個藝人臨埸唱番隻歌, 跳跳舞(走艷)嚟贈慶
敝在天主創造一日24粒鐘,您粒半鍾一場,通埋頂都得16場,神父唔駛痾尿,輔祭都要recess,  有labour ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:36

咁又有排都未到一日要搞16埸彌撒既地步
天主雖然無限,但教會資源有限

敝在天主創造一日24粒鐘,您粒半鍾一場,通埋頂都得16場,神父唔駛痾尿,輔祭都要recess,  有labour ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:36

亞巴朗帶依撒格上山獻子,
依撒格問老荳:「哪裏有作全燔祭的羔羊?」亞巴郎回覆說:「我兒!天主自會照料」。(創22:7-8)

你少擔心

呢個天主送隻羊畀人獻番畀佢自己古仔很有啟發性。我6歲嗰陣阿媽畀錢我買生日禮物畀阿嫲。咁,我以為老奉係咁。到阿媽生日,我就問佢攞錢買禮物畀佢自己。佢又肯喎!

話時話, 十個神父, 七八個都係講野悶蛋既
唔似得啲新教會, 搵個藝人臨埸唱番隻歌, 跳跳舞(走艷)嚟贈慶 ...
beebeechan 發表於 2023/2/7 15:12

可以改進咖嘛,您train下佢地都唔肯咩
可以改進咖嘛,您train下佢地都唔肯咩
沙文 發表於 2023/2/8 07:41

咁神父既職責唔係做棟篤笑, 做show.....
講道...亦唔係彌撒中最主要既部份。
唔岩聽時教友成機恰一陣
到阿媽生日,我就問佢攞錢買禮物畀佢自己。佢又肯喎!

沙文 發表於 2023/2/8 07:36

梗OK 喎
因為你仲記得佢生日, 仲有個心想買件禮物.....甜哂哩
叫啲人去撐咗你老婆教會嗰埸先哩...
應該係唔夠客既埸先會諗呢啲屎橋既 ...
beebeechan 發表於 2023/2/7 15:09

您又諗一條橋點様drain乾教會吖。

邊個出計好尐,本網可能授勲

高級模式 | 發新話題
換一個