返回列表 回覆 發帖

人老咗扯唔起旗多咗隻腳有病痛睇到苦難就係會走番去信神

忽然有修女揸住本聖經來牀邊,叫佢信耶穌。睇佢個樣以為係人臨死都會信,而我阿叔擰擰頭。
沙文 發表於 2023/2/4 10:06

你亞叔擰擰頭時係咪知道得幾日命呢?
佢以為「趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。」卦.....

或者日後你個仔又係咁講:
睇佢個樣以為係人臨死都會信,而我老豆仲係擰擰頭。
愚拙的人方會信
林前 1:18  因為十字架的道理、在那滅亡的人為愚拙.在我們得救的人卻為神的大能。
林前 1:19  就如經上所記、『我要滅絕智慧人的智慧、廢棄聰明人的聰明。』
林前 1:20  智慧人在那裡.文士在那裡.這世上的辯士在那裡.神豈不是叫這世上的智慧變成愚拙麼。
昊暠昺 發表於 2023/2/4 13:27

真好似亞抽刀話齋:
你學好啲中文先哩
回覆  沙文

响蛙島,有啲人係為咗搵墓地容易啲同搞喪禮體面啲,等屋企人無咁奔波,所以決定臨終信教 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/5 02:41

安葬天主教墳場之申請
(四) 生前從未學習要理,瀕死或已陷昏迷時應其親戚之請而領洗者,不得發給天主教墳場安葬許可證。
https://www.sspeterandpaul.org.hk/%E4%BF%A1%E5%8F%8B%E6%87%89%E7%9F%A5/%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E5%A2%B3%E5%A0%B4%E8%A6%8F%E5%89%87/%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E5%A2%B3%E5%A0%B4/

魔高一尺, 道高尺半....頂住
回覆  抽刀斷水
我都好贊成。橫豎都拉柴,信都冇咩損失啫。
即如有個古仔:有個人好憎共產黨,.臨死就申請入黨。
沙文 發表於 2023/2/6 07:50

講到入共產黨好似申請信用咭, 同財務公司借錢, 早上申請下午有錢咁易
或者佢一開始生cancer就申請呢?有些cancer拖得耐尐,
沙文 發表於 2023/2/6 09:13

既然咁憎共產黨, 點解唔好似信耶穌咁:
「趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。」
「趁仲可以唔入共產黨就盡量唔好入。」?
回覆  抽刀斷水

第五條:資格:
(a) 唯有天主教教友始可安葬在天主教墳場內。
(b) 已接受天主教收錄禮之 ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:04

對無心信既人....個個星期日要佢地去聖堂霸位
為幅山地,長年累月咁去上慕道班....佢地話:不如死L咗好過哩
至於好人好姐嘅非/反基版友,我亦encourage佢地得閒去聖堂聽道理。

屌你個死沙文!究竟你係人定係鬼?

大 ...
大人稍息雷霆之怒,且聽在下獻策。咁様,其實係要消耗佢地寶貴資源。聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。
沙文 發表於 2023/2/7 23:09

乜唔係話依家聖堂好多空位架咩
聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。

你呢啲只係小型教會既思維。每周日只得一埸, 得一個牧師頂住。

大教會, 天主教聖堂....人多唔夠位? 隨時加開幾埸哩...好似演唱會咁

普通一個聖堂, 主日撒閒閒地都有四埸
加開無問題既
回覆  beebeechan
就係同您撐旺個場等您唔好咁肉酸。

大家版友咪客氣啦,you're welcome. ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:19

叫啲人去撐咗你老婆教會嗰埸先哩...
應該係唔夠客既埸先會諗呢啲屎橋既
您講得悶蛋就梗放蚊,神父講道內容充實,我們就會留心聽書
沙文 發表於 2023/2/8 06:41

話時話, 十個神父, 七八個都係講野悶蛋既
唔似得啲新教會, 搵個藝人臨埸唱番隻歌, 跳跳舞(走艷)嚟贈慶
敝在天主創造一日24粒鐘,您粒半鍾一場,通埋頂都得16場,神父唔駛痾尿,輔祭都要recess,  有labour ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:36

咁又有排都未到一日要搞16埸彌撒既地步
天主雖然無限,但教會資源有限

敝在天主創造一日24粒鐘,您粒半鍾一場,通埋頂都得16場,神父唔駛痾尿,輔祭都要recess,  有labour ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:36

亞巴朗帶依撒格上山獻子,
依撒格問老荳:「哪裏有作全燔祭的羔羊?」亞巴郎回覆說:「我兒!天主自會照料」。(創22:7-8)

你少擔心
可以改進咖嘛,您train下佢地都唔肯咩
沙文 發表於 2023/2/8 07:41

咁神父既職責唔係做棟篤笑, 做show.....
講道...亦唔係彌撒中最主要既部份。
唔岩聽時教友成機恰一陣
到阿媽生日,我就問佢攞錢買禮物畀佢自己。佢又肯喎!

沙文 發表於 2023/2/8 07:36

梗OK 喎
因為你仲記得佢生日, 仲有個心想買件禮物.....甜哂哩
大人稍息雷霆之怒,且聽在下獻策。咁様,其實係要消耗佢地寶貴資源。聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。

咁物識定多啲龍躉大媽...一個人可以霸兩個位
喂喂,慕道班報咗名然後放飛機都得喎,咁就長期慕道,最多無得領洗,但依然有得葬天主教墳場:

如未能出席 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/8 10:18

正一屎坑橋
放飛機多過20%就會打回頭, 要再起過機
高級模式 | 發新話題
換一個