返回列表 回覆 發帖

若果我真係有需要搵個教來信,估下我會揀乜?

..
我解釋唔到,只能認為佛教最有料
沙文 發表於 2023/2/4 23:44

..
我解釋唔到,只能認為佛教最有料
沙文 發表於 2023/2/4 23:44

泰國少年困山窿事發一年後, 就有一個和尚去洞穴閉關修練咁講,
點知又係落大雨, 洞穴水浸, 被困四日先俾人救番出嚟, 唸六字有明咒都無用。

Thai cave rescue, the sequel: Meditating monk saved from flooded cave after four days
https://www.theguardian.com/world/2021/apr/08/thai-cave-rescue--sequel-meditating-buddhist-monk-saved-from-flooded-cave-after-four-days

僧....唔一定高 (仲幾豬頭嘜, 唔曉前車可鑑)
回覆  beebeechan

只係差在講唔出“They are all still there; they will be found in one or two days,”
沙文 發表於 2023/2/6 00:47

係囉, 淨係話班學生可以搵番...
其實係買大細...50-50 (唔計開圍骰)
佢咁岩行運買中咗啫...好似行運中醫醫病尾...咁人地以為佢醫術好高...一醫就好

高僧就梗有時要閉關修煉,有時要閉關幾年,四日算少。
貴教都有退修會、避靜。
只係差 ...
沙文 發表於 2023/2/6 00:47

天主教既退修避靜, 點都唔會搵個會俾水浸既地底窿嚟退修
not 50/50,佢話all still there.有個all字就唔同嘞。

好睇過:
沙文 發表於 2023/2/6 01:14

all still there 時, 不過要賠2條命來交換
仲有第二條命幾年後都賠埋...實在一來一回....只得11條命救番
Thai cave rescuer dies from year-long blood infection
https://www.bbc.com/news/world-asia-50931695

希望救回的13條命是將來造福社會的人才, 若只是苯蛋13枚...要賠上2條精英的命....蝕本矣
https://www.catholicworldreport. ... ailand-cave-rescue/

貴教亦透露高僧有話過要搵命換佢地出來:

"W ...
沙文 發表於 2023/2/6 01:35

條貼文只係講條電影中既情節之喎
人人都係關心細路仔,冇人問過高僧救援隊係咪人人出入平安。您嗰時又唔叉卵廚佢?

貴教就大方尐,唔似您咁 ...
沙文 發表於 2023/2/6 01:31

啲泰佬事後竟然說班細路得救, 歸究大師高僧法力 (令大雨停止了)祈福.......多過去多謝拯救隊的努力...唉!
咁俾人摷哂啲光采, 真正抽水
人地擺命摶, 大師就得把口吟

"The Rescue"  係documentary
沙文 發表於 2023/2/6 07:39

documentary  同 documentary film 係唔同架喎....
It is a documentary.
,was%20100%20per%20cent%20correct.

At the time (Summer 2018), because of the m ...
沙文 發表於 2023/2/6 09:09

有演員嚟扮演拯救者, 學生...你仲夠膽死話係「度佢掹條脷」
  • Middleburg Film Festival: Best Documentary
  • Toronto International Film Festival 2021: People’s  ...
    沙文 發表於 2023/2/6 10:13

•     咁應該呢部都可以叫係紀錄片嚟
    照您嘅standard就係。不過唔知解,佢囉咁L多獎,偏偏就冇一個係documenary獎. 我都戥您 ...
    沙文 發表於 2023/2/8 11:13

咁即係依照一個真實故事來拍的....不等如就是紀錄片
    照您嘅standard就係。不過唔知解,佢囉咁L多獎,偏偏就冇一個係documenary獎. 我都戥您 ...
    沙文 發表於 2023/2/8 11:13

今期啲L 大造咩?
    見你咁L多L賣既?

係呀。不過唔知點解the rescue咁多紀錄片獎。
    沙文 發表於 2023/2/8 11:24

好多頒獎機構都好yelp下
    可能係李+超選特首咁..只得一個候選人, 自動當選
    回覆  沙文

占卜並不具有可驗證,因此不符合科學定義。

8:34 易經就像上次那些/那些不是術數來的 ...
    天主教自知預言能力差,都研究易經,我無老點你既:
    http://archive.hsscol.org.hk/Archive/periodical/spirit/S050H.htm
    抽刀斷水 發表於 2023/2/8 12:09

你向來都係貼文未讀文的。
    文中關神父便說了:
    古人為要教化眾生,採用最有效而又行得通的方法,即民眾能接受的通俗方法,而非另創一些新奇抽象難明的方法。這是借民之便以教民。故重要的是解卦者的動機,而非卦本身的靈驗與否。
    不管是甚麼卦, 解卦者都可以利用來說些正面, 鼓勵性的話....起倫理教化作用

當然, 立心不良的解卦者就會先嚇你一餐..然後說:

「吉」、「凶」、「悔」、「咎」四詞,教人如何趨吉避凶,也指出吉、凶並非恆常,透過對事物循環的認識及人自身的道德修為,原在「意中」的「吉」可轉為「凶」,原在「意料之內」的「凶」也可變「吉」

等我教你如何化解凶卦.......要咁咁咁---->$$$$$
    ...
    得到關神父認可既易經占卜,就相當正路嘞。
    抽刀斷水 發表於 2023/2/9 09:49

呢啲又係你畫女添J哩..
    全文有邊到你會睇到係「認可」既哩
    您話我知除了高僧之外邊個在事前有講過"they are all there, will be found in 1or2 days."咁咪可以教化我咯。
    沙文 發表於 2023/2/9 11:02

其實真係關俊棠神父話齋:
    故重要的是解卦者的動機,而非卦本身的靈驗與否。

they are all there. will be found in 1 or 2 days

(1) 高僧無話班細路係仲生, all there..可以係13條屍...仍然係準
    (2) found in 1 or 2 days...睇勻各來報導, 呢句係添加劑嚟, 高僧只係話「就快搵到」,1 or 2 days 係馬後炮既話。

說者是: according to Thai media....又講唔出係出自邊個傳媒。

即係咁, 有人好彩中咗六合彩, 都戥佢高興既, 唔使眼紅。
    Thai medias:
    The Irrawaddy
    The monk became a household name in Thailand after accurately predicting ...
    沙文 發表於 2023/2/21 08:48

呢個報導係七月三日既...
    班細路七月二日就已經被搵到

馬後炮...幾準都講到哩

條高僧係六月三十號嚟作法祈禱.....佢當時係點講..有無咁大把炮??
    不過貴教嘅media都有權威性嘅報道:
    he declares that the boys are safe and that they will soon come out ...
    沙文 發表於 2023/2/21 09:16

預測咁很準時, 又唔曉測埋七月六日發生潛水員犧牲既?
    七月三日既報導, 你估真係神仙咩

上網睇野懵盛盛
    有呀,我就係6.30聽過。
    沙文 發表於 2023/2/22 01:10

六點半....係男人最軟弱既時候
    高級模式 | 發新話題
    換一個