返回列表 回覆 發帖

窮基督徒的悲歌

...
禁慾和獨身可以說成是自願,為何自願閹割卻被視為極端?
抽刀斷水 發表於 2023/2/26 00:06

又打個比喻...
勲章係頒發俾曾有彪炳戰功的士兵, 曾英勇作戰過的。

去閹神父, 即使是自願閹, 都没有了作戰能力......不是自己運用自由旨意來抗拒撒殫...没有戰功, 不算英雄。

有李嘉誠的身家而不揮霍....才是功德
好似沙文咁成副身家只得一個「德納」, 不能揮霍....清茶淡飯不是他的功德
如果只要是某些宗教、教派或職業的要求,就不被視為侵犯人權的行為,那麼要求先閹割才能做神父,該人可自由 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/26 12:53

好比說, 愛國是愛中國文化,希望民族進步、富強、現代化...
但你就要加多一條.....愛共產黨
那不愛共產黨的就不能愛國矣?

神父願守貞潔, 獨身....你現在就要加多一條: 要閹!
我現在正訓練AI的思路,將禁慾、獨身與閹割睇齊。
抽刀斷水 發表於 2023/2/26 13:10

你唔止教壞人, 連機械人也想教壞
我唔知咁多呀, 我聽人講㗎咋
啲網友話貴國已經係全宇宙最叻, 什麼ChatGPT 簡直連尾燈都睇唔到 ...
沙文 發表於 2023/3/17 23:19

唔知呢句適唔適用係「貴國」嗰啲人身上呢
「醉酒佬總係話自己無醉既,身為某宗教既信徒,當然亦唔會覺得自己所信宗教係邪教」
中咗邪黨毒, 當然覺得自己國好很強大了, 皆因有黨領導
高級模式 | 發新話題
換一個