返回列表 回覆 發帖

你有想過自己千代子孫的事情嗎?

過了幾天,在互聯網討論區看到S先生提出了這樣一個「天問」:「如果根據佛教的理論,我做不成石油大亨洛克菲勒的兒子
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/4 21:50

去茶餐廳食碟頭飯, 叫咗窩旦免治牛飯, 隔嚟叫滑旦蝦仁炒河,
伙記拎到嚟時, 總係覺得隔嚟檯碟野好食啲。
唔知點解成日都有呢種感覺。
某天我跟沒有宗教信仰的L小姐聊起「造物主」這個話題,她對我的天主教信仰提出了質疑:「既然天主是天地萬物的創造者,祂創造了人類,故被稱為天父,但為何祂所創造的人之中有很多是嚴重殘疾者,要終身忍受精神及肉體上的極大苦難呢?身為人父的天主為何要創造殘疾子女到這個世界上受苦呢?」
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/4 21:50

格林多後書 5章
因為我們眾人都應出現在基督的審判台前,為使各人藉他肉身所行的,或善或惡,領取相當的報應。
11我們既然知道主的可畏,遂盡力使人相信我們;我們在主前是顯明的,我也盼望在你們的良心前也是顯明的。
12這並不是我們又向你們舉薦自己,而是為給你們一個有為我們誇耀的機會,使你們有以對付那些只憑外貌,而不憑內心誇耀的人們,

這幾句, 是提醒人,
那日, 人在天主台前要誇耀的, 不是身體如何強壯, 波有幾大, 顏值有多高, 身家有多少個德納。

不少例子, 即使人多富有, $$$$$$$$$一大堆, 美女多美, 好波好蘿的....也各自有不同的不快樂, 痛苦
回覆  beebeechan

我都係。同班friend去骨場,總係覺得骨精強條女服侍得好啲 ...
沙文 發表於 2023/3/4 22:16

正常......好想有起雙起既衝動
冇錯!我就係咁,即使Elon送曬成付身家畀我,但係世上總是還有基督教騷擾我、鬧鬼我、睇唔起我 ...
沙文 發表於 2023/3/4 22:25

嗱....你既自卑感, 唔會因為有錢就消失既
就係因為基督教整到我自卑、整到我不開心!我向來都有這種phobia
沙文 發表於 2023/3/4 22:33

在心理學上, 治療phobia的一個方法是用 「暴露療法」
顧名思義,就是將焦慮症患者暴露在其所害怕的事物前或情境中。想法是,透過反復接觸這些事物或情境,焦慮症患者會增加其能控制局勢的感覺,使焦慮感削弱。

所以, 多跟老婆去教會, 甚至做埋基徒....咁你既恐懼、焦慮就會消失架勒
咁咪陪佢去咯。卒之過一排,佢又話我好同姊妹咁好傾
沙文 發表於 2023/3/4 22:55

咁多蜜蜂后黐埋嚟
說明你依家個殼都唔錯 (一係個衰樣睇得下, 一係把口。。。。。), 咁唔好同Elon換哩
人生要開新篇章,有錢駛慌冇女人咩
沙文 發表於 2023/3/4 23:05

賣身唔賣心既, 咪即係雞?
碼頭咕喱同大富豪叫雞係唔同.....食麥當勞同五星級自助餐咁囉...最終都係食飽既唶
家常便飯仲好味
唔好做到出面咪算咯,人生,人人都係花旦小生,做場戲啫
沙文 發表於 2023/3/4 23:13

哦..原來你反基, 係做緊戲, 係臥底,. 無間道
好似石堅, 成圭安咁...樣衰衰, 實在係大好人
又唔好咁講。邊個好邊個醜到您地兩條友話咩?上面自有聖斷,唔係您揸住本經喺話係就係顧喎 ...
沙文 發表於 2023/3/4 23:24

咁要楂乜野先係「係」既呢

天主俾梅瑟十誡, 耶穌俾新的...「愛」

你都楂住架, 只不過係加多咗個字, 係「做愛」唶
未必有係與唔係,人嘅感覺黎啫。
沙文 發表於 2023/3/4 23:37

係。。。
亞當厄娃就食咗一啖知善惡果唶
依家啲人就食咗幾斤咁。。。

民長紀最後嗰句就批正咗勒:
那時,在以色列沒有君王,各人任意行事
君王任意行事您又鬼屌咁聲啫。天主叫唔好食生果係啱嘅,不過唔知點解佢要種棵樹響嗰度咁屎窟痕 ...
沙文 發表於 2023/3/5 00:12

天主都叫你老婆可以隨意少, 唯老婆以外不要少....
但四周圍又鬼咁多susanna, 蘿莎蓮嚟引你。。。。點解呢
如世界只得你同你老婆, 仲交帶同你講「老婆以外不要少」真係屎窟痕 .囉
你嘅analogy 啱啱調轉咗。
天主係話乜生果都食得淨係呢果樹唔食得
所以應該係:
乜女人都上得, 淨係老婆唔 ...
沙文 發表於 2023/3/5 01:09

你咁仲抵死。。。。。
明明益你: 乜女人你都可以少, 淨係唔好小susanna...咁大優惠..
你都忍唔到, 係都要伸手入susanna條裙到
(不過, 男人就係咁衰, 少不到的susanna是遺憾的)

好似大媽話下星期股票暴升呀!
你訓哂身落去咩

摸下冇破誡喎
沙文 發表於 2023/3/5 02:47

耶穌話鹹鹹濕濕咁昅女, 已經係犯罪哩

摸下冇破誡喎
沙文 發表於 2023/3/5 02:47

咁我摸下你老婆又得唔得? (最多我都咪埋隻眼咁摷)
唔該得啩, 主耶穌都成日摸女人㗎啦

8:14          耶 穌 到 了 彼 得 家 裡 、 見 彼 得 的 岳 母 害 熱 病 躺 著 ...
沙文 發表於 2023/3/5 02:54

咁即使係覆手,...都係「摸」哩
唔知彼得外母點樣服事耶穌呢?
屌唔知點解我成日都係咁心邪
沙文 發表於 2023/3/5 02:57

唔好咁心邪
馬爾谷福音係咁講
耶穌上前去,握往她的手,扶起她來,熱症遂即離開了她;她就伺候他們
斟茶遞水唶
啱啱好番即刻咁操勞?劇情唔係好合理。
我咁衰9格,老婆啱啱病好,我都唔忍心畀佢自己斟水啦。
"愛妻妳瞓響 ...
沙文 發表於 2023/3/5 09:11

咁都要伯多祿外母做得先得....唔通暈陀陀咁仲做咩
另外, 都係外母自願做, 唔係班男人要佢服待
唔通好似耶穌醫10個麻瘋, 事畢, 9個拍下籮柚唔見人咩
所以聖經古仔角色塑造就係唔到家。
耶穌同伯多碌作為role modle, 就算老人家自願都要insist佢多休息食多尐 ...
沙文 發表於 2023/3/5 12:19

唔好外母就係老人家.
古時猶太仔十零歲就娶老婆, 老婆都係16樓下....佢老母又係十零歲就嫁....
伯多祿外母咪30-40到唶.....仲好鬼索都未定
即係cougar, 更應憐香惜玉。三十零,同耶穌咁年紀,摸手摸腳
嗱唔好話我心邪,係您自動爆料 ...
沙文 2023/3/5 12:46 提交

耶穌摸過伯多祿外母隻手。幾章後又有件仲後生、卜卜脆既女仔(會堂長個女,十二、三歲)嚟搵耶穌摸。說明耶穌信譽口碑好,夠專業,唔會好似你對Susanna 咁,肯定會成機抽水。
高級模式 | 發新話題
換一個