返回列表 回覆 發帖

末日逃生的尾班車何時出發?

回覆 46# 抽刀斷水
現行法例似乎冇要求鳯姐做商業登記。有冇案例係政府告鳯姐冇商業登記?不如問下紫藤
http://www.ziteng.org.hk/zht/zi- ... -the-chapter-of-law
案例就應該無,可能執法有困難。
抽刀斷水 發表於 2023/3/12 05:07

政府有因各種原因拉鳳姐, 拉咗人之後通常嘅做法係找盡所有可以告嘅罪名,點解唔告呢樣嘢呢?只要發現佢冇商業登記就可以告㗎啦, 有咩困難呢?
我諗實情就係咁, 每月revenue少過一萬,就唔使登記, 否則你賣架二手車都奶嘢
但係政府無法證明佢搵幾多revenue一個月, 所以真係有水位走嘅
https://www.ird.gov.hk/chi/tax/bre_erp.htm

但係我都有個問題, 比如好似你咁有幾棟樓收租, 物業全部你自己名,咁又使唔使商業登記呢?

據我所知, 係唔使商業登記嘅, 只要喺稅務局登記

https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/property/propertyincome.htm

Don't know where God is but the Devil is in the details
所以是否商業係任立法局話既啫,我都可以話收租其實係出售某段時間對某地方的佔用權,乜L理由唔係商業行為?點解租車係商業租屋就唔商業?
Don't know where God is but the Devil is in the details
  • 二世祖抽刀斷水不務正業淨係有幾幢樓收租, 都係唔使做商業登記㗎喇

2. 點L解兩年就唔商業,兩粒鐘就商業?
3.租架車兩年係商業定商業
出租物業行為歷史悠久,已經有另外一套法律監管和抽稅,咁就唔駛勞煩啲業主另外申請公司報利得稅了。
抽刀斷水 發表於 2023/3/12 18:00

歷史悠久唔係理由卦?買賣物業歷史唔會短過收租。嘥咗咁多口水咪即係我conclude嗰句“商唔商业係由立法局噏”,並唔係商業的原始字面定義

買樓收租様様都中,但又唔係商業,仲唔係任9佢噏?

朝聖團除了叫雞有咩行程呢?
field research.

未必人人看過這個古仔,阻小小時間briefly講一下。古仔由經書最juicy的俄南唧精開始。耶穌在猶太族中屬猶大支派,創派祖先猶大生3子,長子珥瓜老襯, 寡婦他瑪。照猶太家規兄終弟及,叫二子俄南扑她。點知俄南唔肯中出,又被上帝埋單。猶大同他瑪講,三仔示拉青頭仔毛未出齊,等大個先扑妳,他瑪等了很久慾火焚身唔見小鮮肉來,原來係猶大驚佢好似兩大佬馬上風,冇人繼後香燈。
有一天猶大business trip,就像所有麻甩佬一樣必定抓緊機會, 見一蒙面鳳姐,正是他瑪初下海客串,原來她久候小鮮肉不至,老屎窟都殺,係都要陀猶家一胎母憑子貴。

講好炮金係羊一隻,但冇隨身帶所以後數。他瑪要一些信物揸手。玉成好事後三個月, 有人向猶大督灰話你新抱敗壞家聲,派人去捉他瑪回來去祠堂審問,他瑪presented信物,遂知腹中乃為猶家血脈。

這個古仔的吊詭之處在哪?要勞煩團友調查?

他瑪同猶大係barter 交易。但猶大嘅太公亞伯蘭時代已經有流通貨幣.
Gen 13:2 亞伯蘭的金、銀、牲畜極多。
17:12 你們世世代代的男子、無論是家裡生的、是在你後裔之外用銀子從外人買的

本團的考察目標有3:
1.點解猶大唔喺褲袋㸒十両紋銀出來包埋代支?
2.若果冇帶錢,他瑪用咩龜殻卜到老爺去街唔帶銀包?

以上兩項要團友同以色列鳯姐們多溝通訪問。

第3個目標係一個O&G問題:
38:27 他瑪將要生產、不料他腹裡是一對雙生.
到生產的時候、一個孩子伸出一隻手來、收生婆拿紅線拴在他手上、說、這是頭生的。
隨後這孩子把手收回去、他哥哥生出來了、收生婆說、你為甚麼搶著來呢、因此給他起名叫法勒斯。
後來他兄弟那手上有紅線的、也生出來、就給他起名叫謝拉。

唔係出頭先,係伸隻手出來又縮番入去?其後又順產?
是否猶太婆畸實士?

團友要訪問以色列婦產科學會獲取進一步資料。
https://www.figo.org/israel-society-obstetrics-and-gynecology

行程圓滿結束,剛好趕到尾班車。
我幼讀聖賢書,唔打尖嘅,貴國人先有這此習慣。但近年都有長進,我見佢地排隊撩口撩鼻秩序良好。您唔好繼續7出國際啦
回覆 67# beebeechan
朝聖團成立目的就係通過實地考察獲取真實big data作分析,若果以色列鳳姐有八、九成唔收現金而中意恩客送寵物狗仔貓仔,教友就對聖經的信德堅震,唔係您靠估可以得到
你不如加碼問多樣:
點解他瑪條陰道咁闊, 可以雙線行車, 法勒斯可以抽頭,轉線扒頭 ...
beebeechan 發表於 2023/3/13 05:27

這個等團友問明醫生自有分曉
少...咁猶大呢個畸屎, 擺明係捉黃腳雞, 放蛇...唔係為$$$$。
同一般商業交易唔同哩
(即係前國安處處長都 ...
beebeechan 發表於 2023/3/13 06:05

難得猶老爺又肯配合人放佢蛇。畀著我冇支付寶都有apple pay.邊有麻甩佬出trip 唔帶定炮金咖?成本聖經,叫我信上帝創造天地都或者得,男人出trip唔帶定錢叫雞就打死唔信
所以我老婆都唔知幾想有辦法限制我襟cash.
你唔識聖經地理唔好喺度也文也武喇

In Genesis 38:12-13, it is mentioned that Judah traveled from Adullam to Timnah, not the other way around. Therefore, the distance you are asking for would be from Adullam to Timnah, not from an Adullamite to Timnah. As I mentioned earlier, Timnah was approximately 11 miles (17.7 km) southwest of Jerusalem, and Adullam was approximately 15 miles (24.1 km) southeast of the city. The distance between Adullam and Timnah would therefore be approximately 26 miles (41.8 km).
畀我就行到腳軟, 猶大真係qq有力 風景好點啫?

以一般人行路步速, 一小時行7km
beebeechan 發表於 2023/3/13 11:24

我知佢未必啱嘅, 不過拋磚引玉等你呎嘅啫
你行一粒鐘7km畀我睇下, jogging都好索氣
一般行路速度係5km左右
25km行五粒鐘

唔係日日 commute嘅路程
回覆 67# beebeechan

你明知sheep shearing手作仔功夫, 點同李+X比? 穿膠花嗰陣都唔係呢個級數啦。
為咗天主, 幾Stupid嘅嘢都要拎出嚟搏下
哇...你會唔會未老先衰呀?

(行房多過行路?)
beebeechan 發表於 2023/3/13 12:04

https://www.healthline.com/healt ... verage-speed-by-age
喂喂喂又有問題, 真係你唔講我都唔覺
所以經文用了:
猶大便同自己的朋友阿杜藍人Adullamite希辣,上提默納黑Timnah去剪羊毛。

試過好多次臨時興起同friend落club, 費鬼事撳錢, 但係又唔夠膽簽卡(以前statement寄屋企, 後來學精咗先至改寄公司), 骨精強拍心口幫我畀住先。And that's what friends are for. 老死希辣真係死㗎? 就算萬一猶大真係唔記得帶銀包, 佢都有friend啫. 再者, 塔瑪爾又真係點解會知道老爺冇帶銀包嘅呢? 這個問題真係要大家團友默想, 或者透過訪談問下以色列鳳姐, 話曬佢哋都比較清楚。
last but not least, 點解猶大玩完, 希辣唔話”我哋襟兄弟, it’s my turn”? 如果佢要, 塔瑪爾為咗唔想暴露身份, 唔可以say no顧喎, 但係如果希辣又上埋, 咁就冇得證明個肚係邊個嘅。所以我嘅問題係, 點解一切情節都咁配合塔瑪爾嘅計劃呢?
last last but not least,
25當她被拉出來時,她派人到她公公那裏說:「這些東西是誰的,我就是由誰懷了孕。」並且說:「請你仔細看看這些東西:印章、印帶和棍杖是誰的?」
26猶大仔細一看,就說:「她比我更有理,因為我尚沒有將她嫁給我的兒子舍拉。」他從此以後,再沒有認識她。

點解猶大諗唔到, 可能塔瑪爾畀自己扑完之後第二天繼續營業, 個肚根本係第個客嘅呢?
高級模式 | 發新話題
換一個