返回列表 回覆 發帖

末日逃生的尾班車何時出發?

難得猶老爺又肯配合人放佢蛇。畀著我冇支付寶都有apple pay.邊有麻甩佬出trip 唔帶定炮金咖?成本聖經, ...
沙文 發表於 2023/3/13 22:15

你出門口鏟雪都袋定炮金架?
經上猶大當時係去開工之喎
少...咁猶大呢個畸屎, 擺明係捉黃腳雞, 放蛇...唔係為$$$$。
同一般商業交易唔同哩
(即係前國安處處長都 ...
beebeechan 發表於 2023/3/13 06:05

難得猶老爺又肯配合人放佢蛇。畀著我冇支付寶都有apple pay.邊有麻甩佬出trip 唔帶定炮金咖?成本聖經,叫我信上帝創造天地都或者得,男人出trip唔帶定錢叫雞就打死唔信
所以我老婆都唔知幾想有辦法限制我襟cash.
這個等團友問明醫生自有分曉
沙文 發表於 2023/3/13 22:09

你作故仔咁醒, 呢舖都無符耶?
繼續創作....add oil
你不如加碼問多樣:
點解他瑪條陰道咁闊, 可以雙線行車, 法勒斯可以抽頭,轉線扒頭 ...
beebeechan 發表於 2023/3/13 05:27

這個等團友問明醫生自有分曉
我幼讀聖賢書,...
沙文 發表於 2023/3/13 21:56

言下之意, 成年後便讀鹹書, oui, playboy....龍虎豹
回覆  beebeechan
朝聖團成立目的就係通過實地考察獲取真實big data作分析,若果以色列鳳姐有八、九成唔收 ...
沙文 發表於 2023/3/13 22:01

少...咁猶大呢個畸屎, 擺明係捉黃腳雞, 放蛇...唔係為$$$$。
同一般商業交易唔同哩
(即係前國安處處長都係咁衰咗)
我唔打尖嘅,貴國人先有這此習慣。但近年都有長進,我見佢地排隊撩口撩鼻秩序良好。您唔好繼續7出國際啦 ...
沙文 發表於 2023/3/13 21:56

要排隊嗰啲都唔係優秀中國人...(大媽, 大叔喱浮唶)
係長城出嚟既優秀階級, 係人未到, $$$$先到排定隊
回覆 67# beebeechan
朝聖團成立目的就係通過實地考察獲取真實big data作分析,若果以色列鳳姐有八、九成唔收現金而中意恩客送寵物狗仔貓仔,教友就對聖經的信德堅震,唔係您靠估可以得到
我幼讀聖賢書,唔打尖嘅,貴國人先有這此習慣。但近年都有長進,我見佢地排隊撩口撩鼻秩序良好。您唔好繼續7出國際啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
未必人人看過這個古仔,阻小小時間briefly講一下。古仔由經 ...
第3個目標係一個O&G問題:
38:27 他瑪將要生產、不料他腹裡是一對雙生.
到生產的時候、一個孩子伸出一隻手來、收生婆拿紅線拴在他手上、說、這是頭生的。
隨後這孩子把手收回去、他哥哥生出來了、收生婆說、你為甚麼搶著來呢、因此給他起名叫法勒斯。
後來他兄弟那手上有紅線的、也生出來、就給他起名叫謝拉。

沙文 發表於 2023/3/13 19:07

你睇經咁多
無理由唔知個片段, 配合埋經上其他情節,
都係要講:後者先至, 「最後的,將成為最先的,最先的將會成為最後的」

(即係你雖然信得遲, 信起上嚟, 可以信得比好多幾十年教友都虔誠)
本團的考察目標有3:
1.點解猶大唔喺褲袋㸒十両紋銀出來包埋代支?
2.若果冇帶錢,他瑪用咩龜殻卜到老爺去街唔帶銀包?
以上兩項要團友同以色列鳯姐們多溝通訪問。
沙文 發表於 2023/3/13 19:07

唔難解
好似李+X朝朝晨早去打哥爾夫..都無帶一大叠銀紙架哩。(猶大那時仲未有紙幣, 支票, 要真金白銀)
跟得李生多既工人, 司機都知佢習慣, 唔使卜龜殼。

一早諗住要去搵迷失的雞...先會準備炮金唶
好似你諗住去lapdance, 都袋定cash哩

(不過雞埸, 膝上舞孃會收信用咭又幾rare)
你不如加碼問多樣:
點解他瑪條陰道咁闊, 可以雙線行車, 法勒斯可以抽頭,轉線扒頭
朝聖團除了叫雞有咩行程呢?
field research.

未必人人看過這個古仔,阻小小時間briefly講一下。古仔由經書最juicy的俄南唧精開始。耶穌在猶太族中屬猶大支派,創派祖先猶大生3子,長子珥瓜老襯, 寡婦他瑪。照猶太家規兄終弟及,叫二子俄南扑她。點知俄南唔肯中出,又被上帝埋單。猶大同他瑪講,三仔示拉青頭仔毛未出齊,等大個先扑妳,他瑪等了很久慾火焚身唔見小鮮肉來,原來係猶大驚佢好似兩大佬馬上風,冇人繼後香燈。
有一天猶大business trip,就像所有麻甩佬一樣必定抓緊機會, 見一蒙面鳳姐,正是他瑪初下海客串,原來她久候小鮮肉不至,老屎窟都殺,係都要陀猶家一胎母憑子貴。

講好炮金係羊一隻,但冇隨身帶所以後數。他瑪要一些信物揸手。玉成好事後三個月, 有人向猶大督灰話你新抱敗壞家聲,派人去捉他瑪回來去祠堂審問,他瑪presented信物,遂知腹中乃為猶家血脈。

這個古仔的吊詭之處在哪?要勞煩團友調查?

他瑪同猶大係barter 交易。但猶大嘅太公亞伯蘭時代已經有流通貨幣.
Gen 13:2 亞伯蘭的金、銀、牲畜極多。
17:12 你們世世代代的男子、無論是家裡生的、是在你後裔之外用銀子從外人買的

本團的考察目標有3:
1.點解猶大唔喺褲袋㸒十両紋銀出來包埋代支?
2.若果冇帶錢,他瑪用咩龜殻卜到老爺去街唔帶銀包?

以上兩項要團友同以色列鳯姐們多溝通訪問。

第3個目標係一個O&G問題:
38:27 他瑪將要生產、不料他腹裡是一對雙生.
到生產的時候、一個孩子伸出一隻手來、收生婆拿紅線拴在他手上、說、這是頭生的。
隨後這孩子把手收回去、他哥哥生出來了、收生婆說、你為甚麼搶著來呢、因此給他起名叫法勒斯。
後來他兄弟那手上有紅線的、也生出來、就給他起名叫謝拉。

唔係出頭先,係伸隻手出來又縮番入去?其後又順產?
是否猶太婆畸實士?

團友要訪問以色列婦產科學會獲取進一步資料。
https://www.figo.org/israel-society-obstetrics-and-gynecology

行程圓滿結束,剛好趕到尾班車。
Don't know where God is but the Devil is in the details

買樓收租様様都中,但又唔係商業,仲唔係任9佢噏?

陸偉雄大律師表示,買賣行為是否需要作商業登記視乎4個因素,第1是有沒有營運生意的意圖;第2是有沒有獲取利潤,這兩者要同時考慮。如果上述2者都成立,就要視乎行為是持久性還是單一行動,因為生意有持續經營(Going Concern)並非只是單一買賣,最後就是行為持續時間有多久。他指如果符合上述4個因素,即使當事人不認為自己在做生意,稅局亦都已經視為做生意。

* * *

他又舉例指即使是賣樓,如果交易被稅局視為炒賣都可能會被要求支付稅款,而且炒樓不需要商業登記及公司註冊都可以進行,重點是行為有沒有商業性質,邏輯與事主被要求作商業登記類似。

原文網址: Carousell用家注意!12歲女遭稅局追商業登記費$8250 律師咁解釋 | 香港01 https://www.hk01.com/article/638 ... utm_medium=referral
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
買賣物業都唔係商業行為喎。

稅務局網站話:

須辦理商業登記的「業務」

包括:

• 為了圖利而從事的任何形式(不論是實體經營或是透過互聯網經營)的生意、商務、工藝、專業、職業或其他活動;
  • 為會員提供設施、服務及專用處所,以便進行社交或康樂活動的會社;
  • 所有根據《公司條例》在香港註冊成立的有限公司,或非在香港成立但在香港設有營業地點的有限公司,不論其實際上是否有在香港經營業務;
  • 所有在香港設有代表辦事處或聯絡辦事處,或出租其在香港的物業的非在香港成立的有限公司,不論其有否在香港設立營業地點;及
  • 所有根據《有限合夥基金條例》在香港註冊的有限合夥基金,不論其實際上是否有在香港經營業務。

惟單就職位或受僱工作的人士,不會被視為經營業務,亦無須辦理登記。
https://www.ird.gov.hk/chi/tax/bre_abr.htm
出租物業行為歷史悠久,已經有另外一套法律監管和抽稅,咁就唔駛勞煩啲業主另外申請公司報利得稅了。
抽刀斷水 發表於 2023/3/12 18:00

歷史悠久唔係理由卦?買賣物業歷史唔會短過收租。嘥咗咁多口水咪即係我conclude嗰句“商唔商业係由立法局噏”,並唔係商業的原始字面定義
出租物業行為歷史悠久,已經有另外一套法律監管和抽稅,咁就唔駛勞煩啲業主另外申請公司報利得稅了。

BTW,搵到住宅處所既法律定義:
住宅處所 (domestic premises)指獨立出租而完全或主要供人居住的處所(包括床位、小間、房間、整層樓、整層樓的一部分或建築物)︰  (由1953年第22號第2條修訂)
但以下的處所須不當作為本定義所指的住宅處所 ——
(a)只供不超過 2 名管理員或看守員居住的建築物或建築物的一部分;
(b)只供辦公室雜務人員或其家人居住的建築物或建築物的一部分;
(c)由主理酒店或旅館的人出租予客人的該等酒店或旅館的任何個別部分;

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap7!zh-Hant-HK

短租屬於酒店賓館經營,就算入商業行為。

租車都無受相關物業任賃條例涵蓋,所以又當係商業行為。
  • 二世祖抽刀斷水不務正業淨係有幾幢樓收租, 都係唔使做商業登記㗎喇

2. 點L解兩年就唔商業,兩粒鐘就商業?
3.租架車兩年係商業定商業
所以是否商業係任立法局話既啫,我都可以話收租其實係出售某段時間對某地方的佔用權,乜L理由唔係商業行為 ...
沙文 發表於 2023/3/13 03:50

係咪要睇
(1) 收租...是否你主要收入來源,
(2) 租是長期或是短期, 兩年租約, 與時鐘賓館咁俾人做炮房.....後者便是商業活動
高級模式 | 發新話題
換一個