返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

回覆  逃出魔幻紀
屌您又話戒咗吹水好L耐,真係姣婆唔守得寡?
沙文 發表於 2023/3/24 23:59

又係你話我唔暴得過佢地嘅,我真係可能「暴」過佢地㗎,講事實點會係吹水呢?
屋仔不等如司機房:證明你又在講大話!

你自稱在二號樓的一間一間屋仔內的2號樓打牌捽腳趾,隔離1號樓食 ...
leefeng 發表於 2023/3/25 01:08

你如果你想解開自己嘅疑惑,首先要做嘅就係唔好依靠谷歌、百度,改為依靠天主;唔好習慣對人惡意猜疑,從自己唔講大話做起。
不過你大話精先講清楚,你去的是那一個釣魚台國賓館?在什么省份?

唔敢答?

. ...
leefeng 發表於 2023/3/25 06:20

要相信天主,對人要心存善念,唔好睇到街市地下有爛生果,就以為成個街市啲生果都爛晒,唔相信有靚生果賣,因而唔食生果。
每次我用親身經歷講你認知範圍以外嘅嘢,你都會即刻走去Google、百度抄一大篇嘢出嚟貼堂,用嚟指證我講嘅嘢係荒謬,呢個就係你行錯路嘅原因。造物主天主子耶穌基督親自下凡話俾我哋知:「在我父的家裡,有許多住處。我去,原是為給你們預備地方;如不然,我早就告訴了你們。我去了,為你們預備了地方以後,我必再來接你們到我那裡去,為的是我在那裡,你們也在那裡」(若14:2-3),你唔信,反而信嗰啲道聽途說由人諗出黎嘅乜神物神黃大仙印度神之類,咁真係神仙都幫你唔到。
以下兩句說話,一句天主講嘅,一句人講嘅,我係基督徒,當然絕對相信天主講嘅嘢啦,你信邊句?
(1)「你們的話該當是:是就說是,非就說非;其他多餘的,便是出於邪惡。」(瑪5:37)
(2)「對說謊者的最大懲罰,不是沒有人再相信他,而是他不再相信任何人。」—— 英國文豪蕭伯納
你去的是那一個釣魚台國賓館?在什么省份?
就知道你係爛生果,或靚生果了! ...
leefeng 發表於 2023/3/25 11:26

你問呢句野之前,最基本係自己要知道有幾多個釣魚臺國賓館,然後再對住啲資料嚟challenge我。你自己又唔知,百度又幫你唔到,乜都冇揸手就想空手套白狼,咁樣你就會又試走咗入司機房㗎啦。
其實我以前講過㗎喇,而家再噚氣講多次,希望今次記得住:我去的是北京釣魚台國賓館,在中華人民共和國首都北京市。
咁你話北宗市嘅釣魚台國賓館係爛生果定係靚生果?
回覆  逃出魔幻紀

屌您又話唔能夠將聖物畀狗茄?leefeng哥哥忽然屬靈呀? ...
沙文 發表於 2023/3/25 11:23

都話叫你唔好咁小氣㗎喇,又話「溝唔埋」又盛,唔係冇機會㗎,我成日去到外國機場埋班先至撞到啲五湖四海嘅新朋友㗎。而且唔係下下「黑暴」咁嘅,我最friend嘅潛水老雀係一個住喺英國嘅桂枝仔,非基督徒,人品好好,水上水下彬彬有禮,係我待人接物嘅模仿對象之一,我次次去英倫佢都出錢出力接待我㗎。
以下兩句說話都俾埋你參考下,一句天主講嘅,一句人講嘅,我係基督徒,當然絕對相信天主講嘅嘢啦,你信邊句?
(1)「你們的話該當是:是就說是,非就說非;其他多餘的,便是出於邪惡。」(瑪5:37)
(2)「對說謊者的最大懲罰,不是沒有人再相信他,而是他不再相信任何人。」—— 英國文豪蕭伯
唔好你有能力判斷嗰陣就信我潛過水,你冇專業能力判斷嗰陣,就當我講成日玩燒槍揸船繩索攀爬之類嘅野外冒險游戲係吹水至得格。咁樣你就會喺司機房撞到你個friend㗎啦。
大話精!
重唔捉/套到你隻大話白眼狼?
你已經確認係北京釣魚台的國賓館就得啦!

北京釣魚台國賓館因為 ...
leefeng 發表於 2023/3/25 12:58

開心到你呀,抽絲剝繭找錯處,記錯唔得咩?除此之外,我話「湖邊一間間獨立單層細屋仔」有講錯咩?,睇返幅相同個圖嘅位置都冇錯,過橋轉左車到2號樓門口,「公公」開門伸手為客人遮頭落車,「宮女」門口迎賓入內,直入就係吹水廳氹氹框挨牆全部四四正正酸枝茶几椅,俾人食煙鋤D捽腳趾,吹水聽隔籬就係圓枱飯廳(內部細節話埋俾你聽,等你搵資料玩「踢爆」),百度未必查到,如果你有機會見到領事館啲高級人員就有可能入過去,到時問吓佢哋啦。我哋食完飯出嚟,朋友指着左邊那幢樓(可能係16號)問「公公」:「隔壁誰在吃飯?」答:「是司法部長。」朋友對我說:「隔壁樓是司法部長在吃飯。」咁如果冇改過號碼,我諗係我記錯咗,或者將「隔壁」聽成「1」都唔出奇,記錯唔得咩?我同你講去嗰度食餐飯搞到你激心激肺激咗幾年,你覺得點樣諗舒服啲就點樣諗啦,但事實唔會因為你點樣諗就改變嘅。同自己無關嘅小事一單搞到chok住條氣咁多年,有鋪咁嘅癮嘅?不過你都有進步啦,知道咗屋仔唔係司機房。
你話我講過「喺屋仔同司機打牌摔腳趾」,呢個完全唔係事實,可能係你記錯,咁你記錯係咪代表你冇聽我講過呢件事呢?我係咪可以講「大話精!重唔捉/套到你隻大話白眼狼?」話你無中生有呢?
下邊兩句說話你即係唔信第一句啦:
(2)「對說謊者的最大懲罰,不是沒有人再相信他,而是他不再相信任何人。」—— 英國文豪蕭伯。
你呢個老師雖然冇醍醐灌頂嘅震撼功效,但都比我睇到撒但點樣堅決離開天主嘅決心。我真係戥你好難過。
回覆  beebeechan

我唔能夠好似貴教人咁亂吹。
Psm 147: 6上主將謙遜的人扶起,將蠻橫的人貶抑於地。 ...
沙文 發表於 2023/3/26 01:18

都係你眼利,睇得出天主嘅作為。我一路都覺得出奇㗎喇,我話過好多次唔再同leefeng講嘢因為佢聽唔明嘢同贊成晒30萬人,點解呢幾日忍住唔做手頭上嘅日常嘢都要答佢呢?原來俾你睇穿咗,叻!
我一路都覺得你教醍醐灌頂嘢好勁,leefeng淨係教嗰啲「睇唔到聽唔明」嘅內容,誰知佢係教緊一個大課題,你又睇得串呢個課題,叻!
呢堂課有好大收穫,而家有嘢做唔得閒講住,遲啲交學習報告下,沙老師。
回覆  逃出魔幻紀

天主話您聽Leefeng 唔係狗,抽刀就係狗?quote 番句經嚟聽下?經我真係唔L熟 ...
沙文 發表於 2023/3/26 00:28

你完全搞錯咗,理解唔到經文嘅重點。驗證嘅標準唔係給聖物或者投珠寶,而係要睇有冇踐踏珠寶或者轉頭咬。
你係認真嚴謹嘅專業人士,聽得明人嘅說話,但天主嘅說話對你嚟講,就真係唔係咁容易理解囉。

[img] [/img][img]你220樓貼張陳年舊貼出嚟真係有用,正好印證咗我215樓講嘅嘢,我寫陳年購貼嗰陣已經係鋤D捽腳趾嘅幾年之後,舊貼至依家又過咗幾年,咁多年咁多次我嘅講法一以貫之,期間除咗1號樓係聽錯、記錯定係意會錯之外,其他都吻合,所以立此存照。
其實真的假不了,假的真不了,天主知道一切。就憑以下呢兩段經文,冇嘢瞞得過天主嘅:「你們的話該當是:是就說是,非就說非;其他多餘的,便是出於邪惡。」(瑪5:37)「那些怯懦的、失信的、可恥的、殺人的、姦淫的、行邪術的、拜偶像的,以及一切撒謊的人,他們的地方是在烈火與硫磺燃燒著的坑中」(默21:8)[/img]
咪旨意改呀,我截咗圖啦!

78樓關於你嘅見解真係好搞笑,你如果唔明我點解咁講就去向下你啲孫或者 ...
leefeng 發表於 2023/3/26 00:24

你220樓貼張陳年舊貼出嚟真係有用,正好印證咗我215樓講嘅嘢,我寫陳年購貼嗰陣已經係鋤D捽腳趾嘅幾年之後,舊貼至依家又過咗幾年,咁多年咁多次我嘅講法一以貫之,期間除咗1號樓係聽錯、記錯定係意會錯之外,其他都吻合,所以立此存照。
其實真的假不了,假的真不了,天主知道一切。就憑以下呢兩段經文,冇嘢瞞得過天主嘅:「你們的話該當是:是就說是,非就說非;其他多餘的,便是出於邪惡。」(瑪5:37)「那些怯懦的、失信的、可恥的、殺人的、姦淫的、行邪術的、拜偶像的,以及一切撒謊的人,他們的地方是在烈火與硫磺燃燒著的坑中」(默21:8)
既然你咁有興趣我又請教下你啦, 通常我們唔敢在屋企load live rounds 入槍,驚住會AD. 不過自己reload子彈 ...
沙文 發表於 2023/3/26 12:59

咦?燒槍你都有專業判斷能力㗎?拿,我冇話過我專業㗎吓,我又係淨係玩嘅唧,你用你嘅專業知識判斷吓我係咪成日玩呢啲嘢,同埋判斷我有冇講大話就得嘞,唔好考我呢考我老,有唔啱嘅就指導下。

你講緊嘅係邊種槍啊?室內靶場我冇玩過,我唔係實用射擊會員,唔中意玩佢哋啲嘢,因為覺得好似玩煑飯仔(偶然都參加過佢哋嘅活動),所以實用射擊嘅規則我唔識。我剩係中意玩你話暴唔暴得過佢哋嗰種游戲。

因為覺得沙文喺呢個反基軸心入便係最醒扒嗰個,所以成日留意老沙反面光榮天主嘅教學技巧,啱啱先學咗佢「溝唔埋」嘅醍醐灌頂理論,以為係近期最大嘅收穫啦,點知即刻又有新禮物收。天主用潛水敲樽「叮叮」聲叫我郵件收,打開一睇,原來係天主評分,佢喺我「驕傲」呢一個項目上俾咗個零雞蛋,原來天主苦心安排咗leefeng做呢個論題嘅導師,李導師用數年時間苦心孤詣張羅教材悉心指導,教學成果比醍醐嘅功效有過之而無不及,令我今日真正領會「上主將謙遜的人扶起,將蠻橫的人貶抑於地」(聖詠集147:6)呢句天主聖言。天主真係偉大!佢幾千年前教落嘅一句說話,我哋要花咁多時間搞咁多大龍鳳先理解到,我仲做得咁差添。感謝天主,多謝祢嘅評分,我會重新努力!請沙文老師唔好誤會,我唔系話李老師嘅醒扒指數高過你,其實一切都係天主嘅安排。我始終覺得喺呢個反基軸心入便你嘅醒扒數冧巴溫。

「而且我們也知道:天主使一切協助那些愛他的人,就是那些按他的旨意蒙召的人,獲得益處(我們曉得萬事都互相效力,叫愛神的人得益處,就是按他旨意被召的人。)」(羅8:28)我期待住有更多更高級嘅教授提攜指導,各位教授,請你哋用天主交俾你哋嘅皮鞭用力鞭打我,唔好留力,感激萬分!我真係越嚟越中意呢間唔起眼但係藏龍臥虎嘅學校啊!更多謝天主安排我入讀此校。
回覆  逃出魔幻紀
我問嘅嘢同實唔實用射撃無關。我射槍都唔專業,所以請教您資深玩家。我只係喺range浦過 ...
沙文 發表於 2023/3/26 15:15

唔好意思,我真係唔係好明你講乜嘢,extractor係乜?我淨係識用,同埋簡單拆裝,除咗槍管、槍爪、準星、撞錘、撞針、扳機、彈匣呢啲基本嘢之外,其他零件我唔識㗎。我以前買過左輪同曲尺玩(而家嫌麻煩兼危險放棄咗),喺屋企一般唔上彈,如果臨到用之前要上彈,曲尺就入到滿,臨出門先上彈匣,閂埋保險掣再入埋槍套,跟身;左輪更簡單,入晒六飛之後擺落槍套,因為左輪冇保險掣所以一定要入套同跟身。
jam彈問題我唔係好明你意思,我如果曲尺jam咗,就拉一下套住槍管嗰舊嘢(英文係咪叫slide?),退咗粒廢柴出來即刻再掹雞繼續射擊;如果左輪jam咗,當冇事發生繼續猛雞射擊,個槍瓜會繼續轉冇問題,自己計住條數(少一飛)及時換彈就得嘞。喺「暴」唔「暴」得過對手嘅情況下冇得猶豫,最緊要及時壓制,冇時間諗咁多。
我唔係番書仔,你寫英文我未必明得晒,尤其係專業嘢,請見諒。
關於你嘅「以及」問題,係你逃避「黑暴」長時間潛水游過加拿大嗰陣,可能軸心人手緊張,抽刀經常親自赤膊上陣好活躍,又經常咬我踐踏我,咁都唔緊要,佢仲公開咬珠寶踐踏珠寶,俾我揭穿咗佢個公正假面具之後就嬉皮笑臉,學晒你籠嘢,而家你返嚟之後佢又走返上觀眾席。
extractors:

上面的鉤幾十蚊, 呢啲就百幾,點解一個鉤都要咁富貴呢?

英文係叫slide, 我就係盡量要減少 ...
沙文 發表於 2023/3/26 22:49

講錯咗,「如果左輪jam咗」更正為「如果左輪打唔響」繼續打。jam咗又點會「槍瓜繼續轉」呢?
「強項」唔止識jam槍一樣嘅,我嘅強項係「準」、鋪鋪贏錢。
咁又唔止,
一時講錯咗, 一時又記錯咗, 唔知會唔會好似聖經咁一時又譯錯咗,錯都係你嘅強項
again,
我就係盡 ...
沙文 發表於 2023/3/26 23:45

呢樣嘢又唔算咬同踐踏,係你個人比較中意寸嘴咁啫,不過無論如何,咬、踐踏同埋寸嘴都係老師嘅教學方法,多謝你嘅苦心鞭策。
你講嘅揀出廢柴彈同埋喺屋企裝彈防止走火嘅問題,我唔識。啲子彈粒粒都係咁嘅樣,直接裝入彈夾,彈夾入槍柄陣時支槍唔上堂,我唔擔心走火,反而我用過一款槍,7+1八粒子彈,+1嗰粒等如已經上堂,所以要特別小心個保險掣。
咁多年我從來未試過jam左輪,又未見過其他人jam,隊槍瓜嗰支嘢同掹撞錘嘅零件係同時運作,我未試過失靈,所以自己跟身嘅嘢我中意用左輪,去靶場就係曲尺好玩啲,快同板機輕,冇咗左輪猛雞郁郁下嗰種麻煩。
我都話喺玩方面我同你唔同㗎啦,我淨係鍾意玩,你先至係專家。
我突然諗到,其實逃版友係咪曲線做緊反基呢?佢可能都同沙文、leefeng、旁觀者等版友一樣,都係反基 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/27 02:39

你咁樣講就係似是而非,「你們不要與不信的人共負一軛,因為正義與不法之間,那能有什麼相通?或者,光明之於黑暗,那能有什麼聯繫?基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?天主的殿與偶像,那能有什麼相合?」(格後6:14-16)
我同你哋雖然都喺度執行光榮天主嘅任務,但係部門唔同,冇共集,唔好誤會啊。不過我真係好多謝天主安排我入讀你呢間學校,呢度啲導師好勁,功課好深,讀得辛苦但係得益好大。
你呢個網除咗係一間好學校之外,仲係一塊高清靚鏡,等我睇到晒自己啲墨屎暗瘡,知道自己個樣有幾衰,咁先至會起心去唧暗瘡同埋安排脫墨,我非常感恩!
嘅然咬、踐踏係教學,you should go back to 抽抽 now.
沙文 發表於 2023/3/27 08:04

老抽又唔係同我講踐踏氧氣樽咬槍嗰啲嘢,咁我點樣go back to 佢啫?唔通「投」個手榴彈頭喺佢前邊俾佢咬同踐踏咩?你再講珠寶,我就做其他緊要嘢㗎喇,我好唔得閒㗎。
即係都可以無共集地共同執行反基任務。
抽刀斷水 發表於 2023/3/27 08:31

當然唔係啦!我左右唔到你點樣諗,但係我話我哋大家共同光榮天主,光榮主耶穌基督,呢個結論係根據天主嘅聖言而講嘅,唔係隨口噏。
P.S. extractor 中文"退殼鉤"or "抽壳钩"  "拋殼鉤"
沙文 發表於 2023/3/26 23:20

人嘅嘢真係,性格各異,興趣好唔同,唔知係咪三歲定八十。你send上嚟嗰幾條link,我冇一條可以認真由頭睇到尾,都係撥下撥下睇,知道個鈎係用嚟鈎彈殼就ok嘞。
我剩係中意玩你po相嗰啲「暴唔暴得過佢哋」嘅搏命環境,千鈞一髪邊有時間諗炸唔炸堂?更加唔會諗個鈎。jam彈解決唔到就揼咗支槍換過第二支繼續射擊,如果冇第二支槍就諗吓點樣搏命或者保命。我同你玩嘅嘢好唔同,所以我唔識槍械嘅細微結構,如果支槍成日jam彈,或者需要徹底清潔,我唯有拎去俾專家請佢幫手搞掂。
明解明解。貴教求9其attitude,我見得多
沙文 發表於 2023/3/27 10:28

我識一個最認真嘅專家,大家都叫佢做「槍癡」,一日到黑揸住支遊樂槍整嚟整去,一得閒就攞張沙紙省嗰槍柄,省完就揸上手瞄準舉黎舉去,然後攞啲「泥膠」抆吓槍柄,抆完再省,省完再揸再舉,舉完再抆⋯⋯,經年累月都係咁,我真係戥佢支槍辛苦,同埋覺得好嘥沙紙同泥膠。槍係用嚟射唔係用嚟len嘅,我覺得佢好似侮辱緊支槍嘅尊嚴,所以唔係咁中意同佢玩。
看見沙文同魔幻講潛水,射鎗。。。。聯想起

若望福音20章,婦女告訢門徒耶穌墓空了。兩個門徒即跑去墓穴。 ...
beebeechan 發表於 2023/3/27 15:43

多謝指教!平時好少見你咁正經講嘢,原來你教珠寶課程都講得咁好咁生動。我係喺邪教異端嗰邊行過嚟嘅,雖然唔敢講免疫,但係以後都猛實耶穌衫尾,對住《尼西亞信經》嚟認路㗎喇,受教嘞,多謝!互勉!
高級模式 | 發新話題
換一個