返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

都要佢地肯做戲既,有啲人都睇面子問題睇得都好緊要,係咁笑騎騎講句唔肯定唔記得咁側側膊,就係唔肯做之嘛。

人地做到神父,唔係無原因既。
抽刀斷水 發表於 2023/6/10 01:29

横批千古邪教
無奸不成神父,够淫才是牧師!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
横批:千古邪教

無奸【a虫添加剂:::例:::奸淫、强奸】不成神父,

够淫才是牧師!

.
leefeng 發表於 2023/6/10 04:12

谢谢谢谢谢兄!

好对(道理)!

好对(对联)!【而且是对联诗:::是&师】
回覆 311# 逃出魔幻紀
你嘅situation awareness渣成咁, 又喺度猛咁講要人信乜信物, 叫人點樣信你呀?
回覆  逃出魔幻紀
你嘅situation awareness渣成咁, 又喺度猛咁講要人信乜信物, 叫人點樣信你呀? ...
沙文 發表於 2023/6/15 04:58

佢有一樣 situation awareness 好過你好多, 就係知行你條路係返唔到屋企既。至少要行好多冤枉路先可以到。
佢有一樣 situation awareness 好過你好多, 就係知行你條路係返唔到屋企既。至少要行好多冤枉路先可以 ...
beebeechan 發表於 2023/6/15 05:07

你信佢咪潛咗落48米囉。
你信佢咪潛咗落48米囉。
抽刀斷水 發表於 2023/6/15 09:36

沙文只係靠一條馬爾代夫法例:不得潛到30米下, 便認為魔幻無可能潛48
正如吐露港公路都是限速100km/hr, 不過, 不少車都超速, 閑閑地行到120
沙文只係靠一條馬爾代夫法例:不得潛到30米下, 便認為魔幻無可能潛48
正如吐露港公路都是限速100km/hr, 不 ...
beebeechan 發表於 2023/6/15 09:54

都話咗你班友都係支持違法達義架啦。
抽刀斷水 發表於 2023/6/15 17:25

都話咗你幾鍾意玩飃移...
明明講魔幻有無可能潛低過30米, 就變咗係咪「支持違法達義」
抽刀斷水 發表於 2023/6/15 17:25

都話咗你唔會放棄任何可以抺黑, 唱衰的機會。
講到
(1)好似在馬爾代夫, 只有基督徒才會潛低過30, 故意違法。
(2)潛到30米下, 是天主旨意, 即使「違法」, 「殉道」也不會棄絕的。

理據仲弱雞過沙文拿來的

beebeechan 發表於 2023/6/15 19:45 [/quote]

深有同感。我不嬲都覺得抽刀網主話自己「慕道」只不過係托詞,其實網主早有預設立場,一有機會就咬珠寶、踐踏珠寶。呢個結論都無需我親自舉證,任何人都可以從網主播種、施肥、結果子,睇出抹黑、唱衰耶穌基督嘅用意。
講到
(1)好似在馬爾代夫, 只有基督徒才會潛低過30, 故意違 ...
beebeechan 發表於 2023/6/15 19:45

你咁快唔記得自己講過啲乜?

正如吐露港公路都是限速100km/hr, 不過, 不少車都超速, 閑閑地行到120
睇出抹黑、唱衰耶穌基督嘅用意
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/15 22:46

我深信一件真正好事係唱唔衰既,真理唔係越辯越明架咩?你唔認同真理越辯越明、還是唔認同耶穌的道理不是真理?
我深信一件真正好事係唱唔衰既,真理唔係越辯越明架咩?你唔認同真理越辯越明、還是唔認同耶穌的道 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/16 09:48

不會因為唱不衰, 屹立不倒.....去唱衰抺黑的人就無過錯

唔通你話:個炸彈都無炸死人, 放彈那位人兄就無罪耶?
我深信一件真正好事係唱唔衰既,真理唔係越辯越明架咩?你唔認同真理越辯越明、還是唔認同耶穌的道 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/16 09:48

你每次講「慕道者」、「請攞出證據」、「真理唔係越辯越明架咩?」嘅時候,我都好似睇到知善惡樹下條蛇嘅影子同聽到條蛇講嘢,你自己嘅良心應該知道得最清楚你係咪真係慕道者。雖然你唔信,但我相信以後你喺耶穌基督嘅審判台前會聽返呢自己講過嘅呢啲說話嘅。

耶穌喺試探山回答咗撒旦提出嘅三個問題之後,撒旦就掉頭走咗。網主你認為天主同撒旦可以通過辯論而得到共識,搵到共同認同嘅真理?如果係咁嘅話,撒旦就唔會再返轉頭再引誘、攻擊耶穌同基督徒啦,但係佢哋仍然攻擊到今時今日。

天主對人講:「知善惡樹上的果子你不可吃,因為那一天你吃了,必定要死。」撒旦辯論:「你們決不會死!」天主有冇同佢辯論?冇!而係直接詛咒佢:「因你做了這事,你在一切畜牲和野獸中,是可咒罵的」。點解唔辯論?因為「正義與不法之間,那能有什麼相通?或者,光明之於黑暗,那能有什麼聯繫?基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:14-15)天性使然,撒旦停止不了攻擊天主直至自取滅亡;耶穌基督必然要踩爆撒旦蛇嘅頭,呢個係《創世紀》第三章原始福音嘅預言。

慕道?辯論?假面具嚟嘅啫,從你播種、施肥、結果子,都睇得出反基先至係本質,你如果要繼續扮,就要將條蛇尾收得好啲。

希望你及早認識真理而成為真正的慕道者,棄暗投明,與基督徒有共同的股份,願天主祝福你!

抽水慕道

每次抽刀講到佢係「慕道」者, 我同魔幻都好質疑佢係咪「慕道」。。
看似天主教徒好不歡迎佢, 不近人情, 好冷冰冰, 好排斥咁。
(又可以乘機抺黑? 抽下水?)

所以....在此又澄清一下:

抽水既慕道與天主教講的慕道, 定義不同:

慕道是指
The term catechumen refers to the designated recipient of the catechetical work or instruction. In the Catholic Church, catechumens are those who are preparing to receive the Sacrament of Baptism.

有兩個特性
(1)designated receipent..
(2) with the intention to receive Baptism

抽水的「慕道」只可說是想認識天主教而已。
他没有定時按步就班地接受天主教的知識....頂多是片斷式, 點滴式的, 雜亂無章地知一懂二。
他有没有預備受洗的心? 這個我不作論斷,如人飲水, 佢自己才知冷暖。

抽水說的慕道, 不是教徒心目中的慕道。
所以, 抽水不要外行人充內行,濫用一些專有名詞。 說你「想知多一些天主教的事」好了。
我係咪慕道,其實係我同天主之間既關係,至於其他人對我既論斷,甚至論斷我有反基既本質,我會一笑置之。

天主教徒憑自己信多幾年,就自以為有資格判斷其他人既信仰同態度,我就無啲信多幾年讀多幾年聖經既人朗朗上口引經據典架喇,你地自己諗下啱唔啱囉。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我係咪慕道,其實係我同天主之間既關係,至於其他人對我既論斷,甚至論斷我有反基既本質,我會一笑置之。

...
抽刀斷水 發表於 2023/6/16 19:05

我唔清楚你呢帖係咪回我, 或是回覆魔幻的。
如係回應我的話, 就不屬實矣
我只是不同意你使用「慕道」這個詞,
仍歡迎你「想認識天主教多一些」的態度

...
抽刀斷水 發表於 2023/6/16 19:05

你成日叫我舉出你踐踏珠寶咬珠寶嘅證據,雖然你一直都喺度踐踏緊咬緊,但我都費事答你。因為黑暗同光明不相通。你話「我係咪慕道,其實係我同天主之間既關係」,呢句講得好啱,但必須明白「慕道」係將個心對耶穌開放,想了解真理,就好似《馬爾谷福音》9章24節嗰個向耶穌講「我信!請你補助我的無信罷!」嘅人,同埋《若望福音》20章25節講「我除非看見他手上的釘孔,用我的指頭,探入釘孔;用我的手,探入他的肋膀,我決不信」嘅多默宗徒,佢哋本身就信耶穌,雖然有啲嘢唔理解,但係個心係對天主開放嘅,所以要求耶穌幫助佢哋明白更多。但係你呢?抽刀你個心係咪對耶穌開放㗎?耶穌講「好樹不能結壞果子,壞樹也不能結好果子。凡不結好果子的樹,必要砍倒,投入火中。」(瑪7:18-19)你結咗乜嘢果子?耶穌係教會嘅頭,信眾係耶穌嘅肢體,你就話耶穌基督親自建立嘅教會係狗:「呢個教根本一直都狗咬狗骨」,仲話「信教的人,離不開:貪財,狂病,奸狡,求援。」,咁樣講係對耶穌開放內心咩?係封閉、係仇恨、係攻擊就真!咁樣嘅果子唔係反基本質係乜嘢?
如果你話我信㗎,咁即係你喺信耶穌嘅情況下反基,咁就更加大鑊,咁你就同相信耶穌喺天主子但係仍然攻擊耶穌嘅魔鬼撒旦一模一樣,「褻瀆聖神的罪,必不得赦免。凡出言干犯人子的,可得赦免;但出言干犯聖神的,在今世及來世,都不得赦免。」(瑪12:31-32)
你成日叫我舉出你踐踏珠寶咬珠寶嘅證據,雖然你一直都喺度踐踏緊咬緊,但我都費事答你。因為黑暗同 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/16 21:18

俾幾個likes
呢帖真係幾「檑漿棍」
你成日叫我舉出你踐踏珠寶咬珠寶嘅證據,雖然你一直都喺度踐踏緊咬緊,但我都費事答你。因為黑暗同 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/16 21:18

耶穌基督親自建立嘅教會究竟係唔係狗,等看者自行判断咧!

詩篇的暴力:

(詩137:9) 拿你的嬰孩摔在磐石上的,那人便為有福!

(斯9:5) 猶大人用刀擊殺一切仇敵,任意殺滅恨他們的人。
(詩78:51) 在埃及擊殺一切長子,在含的帳棚中擊殺他們強壯時頭生的。
(詩105:36) 他又擊殺他們國內一切的長子,就是他們強壯時頭生的。
(詩135:8) 他將埃及頭生的,連人帶牲畜都擊殺了。
(詩135:10) 他擊殺許多的民,又殺戮大能的王,
(詩136:10) 稱謝那擊殺埃及人之長子的,因他的慈愛永遠長存。
(詩136:17) 稱謝那擊殺大君王的,因他的慈愛永遠長存。
(詩136:19) 就是殺戮亞摩利王西宏,因他的慈愛永遠長存;
(詩136:20) 又殺巴珊王噩,因他的慈愛永遠長存。
(詩136:21) 他將他們的地賜他的百姓為業,因他的慈愛永遠長存;
(詩136:22) 就是賜他的僕人以色列為業,因他的慈愛永遠長存。
感謝讚美主,為他歡呼!!

(詩139:21) 耶和華啊,恨惡你的,我豈不恨惡他們嗎﹖攻擊你的,我豈不憎嫌他們嗎﹖我切切地恨惡他們,以他們為仇敵。
(詩58:7) 願他們消滅,如急流的水一般;他們瞅準射箭的時候,願箭頭彷彿砍斷。
(詩58:8) 願他們像蝸牛消化過去,又像婦人墜落未見天日的胎。
(詩69:22) 願他們的筵席在他們面前變為網羅,在他們平安的時候變為機檻。
(詩69:25) 願他們的住處變為荒場;願他們的帳棚無人居住。
(詩69:28) 願他們從生命冊上被塗抹,不得記錄在義人之中。
(詩109:29) 願我的對頭披戴羞辱!願他們以自己的羞愧為外袍遮身!
(詩129:6) 願他們像房頂上的草,未長成而枯乾,
(詩140:10) 願火炭落在他們身上!願他們被丟在火中,拋在深坑裡,不能再起來。

(詩149:2) 願以色列因造他的主歡喜!願錫安的民因他們的王快樂!
(詩149:3) 願他們跳舞讚美他的名,擊鼓彈琴歌頌他!
(詩149:4) 因為耶和華喜愛他的百姓;他要用救恩當作謙卑人的妝飾。
(詩149:5) 願聖民因所得的榮耀高興!願他們在床上歡呼!
(詩149:6) 願他們口中稱讚神為高,手裡有兩刃的刀,
(詩149:7) 為要報復列邦,刑罰萬民。

(詩149:8) 要用鍊子捆他們的君王,用鐵鐐鎖他們的大臣;
(詩149:9) 要在他們身上施行所記錄的審判。他的聖民都有這榮耀。你們要讚美耶和華!
(耶18:21) 故此,願你將他們的兒女交與饑荒和刀劍;願他們的妻無子,且作寡婦;又願他們的男人被死亡所滅,他們的少年人在陣上被刀擊殺。

箴2:16 智慧要救你脫離淫婦,就是那油嘴滑舌的外女。
箴5:20 我兒,你為何戀慕淫婦?為何抱外女的胸懷?
箴6:24 能保你遠離惡婦,遠離外女諂媚的舌頭。
箴7:5 他就保你遠離淫婦,遠離說諂媚話的外女。
箴23:27 妓女是深坑;外女是窄阱。
箴27:13 誰為生人作保,就拿誰的衣服;誰為外女作保,誰就承當。

重點在於:
(詩137:9) 拿你的嬰孩摔在磐石上的,那人便為有福!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個