返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

I mean 考course director 嘅prerequisites 有突,我未考,現時係MSDT 除咗自己玩有時要扶掖下好似魔幻咁嘅 ...
沙文 發表於 2023/3/22 13:09

解釋下悶同
點L樣照顧啫?照顧下您或者得,嗱,啱啱點您破財
沙文 發表於 2023/3/22 13:13

你唔想照顧都冇計,我同佢講咗幾年都溝通唔到,想拜托你幫下手解釋下,點知一句說話發黎發去都係上到半句:「 你照顧下你個搭訕friend啦,佢唔明悶同⋯⋯」,編輯修改咗n次都唔成功,可能係耶穌或天使阻止我繼續同人勞氣得罪天主得罪人,所以我收聲,靠你啦,方便就解釋下佢嘅疑問啦。唔該曬!
回覆  逃出魔幻紀

點解你唔verified with天主同天使先?
你唔係應該不問蒼生問鬼神嘅咩?若果唔得就禁食, ...
沙文 發表於 2023/3/22 21:05

你同佢有偈傾呀嘛,佢同我、同耶穌都冇計傾,淨係識不停搭錯訕,我搞佢唔掂,你照顧下佢啦。
您禁食就一定掂,聽主耶穌話啦。我都係污鬼一隻,只會令佢更遠離主
沙文 發表於 2023/3/22 22:23

而家唔係講緊離天主遠定近嘅問題,係講緊人嘅語言溝通同理解力嘅問題,你個friend唔明我講「佩服埋你嘅認真嚴謹,不過唔知你會唔會玩得好悶,唔夠盞鬼呢?」呢句說話嘅意思,如果你明白我講緊乜嘢,想拜托你同佢解釋下咁啫。我真係好想見識下你嘅傳意能力。
I’ve been enjoying scuba diving for nearly 4 decades. Now I’m trying to give back to the sport. Is ...
沙文 發表於 2023/3/23 00:07

睇你咁外交部發言人風格,就知道多數都會玩得「唔夠盞鬼」。如果下下都墩起個款呢樣唔得個樣又唔得,仲邊度玩得過癮㗎?我哋成日喺水底戴住個豬嘴都笑到「呵呵呵」收唔到聲,如果下下俾你敲樽「叮叮叮」,仲邊有得玩㗎?下下都要成班人肩並肩背靠背組成同一陣線齊齊跟住你隻手指「望呢邊,睇嗰邊」,就真係幾「悶」。
回覆  逃出魔幻紀

not like that,從來冇指天篤地,我都係同尐鴨仔玩埋一份。只要safe, 乜都可以做。
jus ...
沙文 發表於 2023/3/23 08:21

我有次跟住個賓仔local guide,佢就係牛咁眼望住我哋成日敲樽,指天篤地,超悶!我哋真係玩得好癲,見到啲雙人梳化咁大嘅蚌(車渠)伸長支象拔噴泡泡,我哋揼舊珊瑚石落個象拔窿睇吓佢點,點知佢一嘢噴返出嚟,笑死我哋,如果俾指天篤地guide見到肯定告發我哋。
係咪海龜受驚會深潛唔夠氣死亡㗎?有一次我捉住隻海龜扮超人,點知佢加速放甩我游咗落下便,後來我睇到篇文章咁樣講,以後都唔敢摸海龜。
有一點令我很高興-您冇再潛水
沙文 發表於 2023/3/23 08:47

講唔埋架,啲隊友仲不停出海,我啲架生仲喺雜物房,雖然out,不過仲用得 。
你都未答海龜問題
天主創造龜嘅時候設定咗佢要上水面抖氣,畀人捉住會浸瓜,佢冇話您知咩?咁都要問我 ...
沙文 發表於 2023/3/23 09:15

海龜嘅問題係想求知啫,唔好咁勞氣喎。
而家信咗耶穌,如果再出海應該唔會亂來啦,人哋唔鍾意嘅事,肯定唔會做,愛人如己呀嗎。
我未信耶穌嘅時候,喺日本沈艦執到個防毒面具,心裏掙扎咗分零鐘,良心覺得唔應該攞,好似偷嘢咁,跟住影張相就擺番低。點知上水後見到resorts有得賣,仲好貴下添,有少少呻笨。而家認真諗返轉頭,就算知道我唔執其他人都會執,我都係執唔落手,所以天主十誡呢樣嘢,其實一早擺咗係人心。
晚生最滿意影到的一隻龜相
沙文 發表於 2023/3/23 10:25

我印象中都好似未見過金色海龜,見啲人買嘅金色龜殼就有,真係幾靚喎呢隻
主耶穌講過一個很著名的眼中刺/樑木教訓。

各位潛水/唔谮水網友,事到如今大家都看清楚基督徒的嘴臉。
我 ...
沙文 發表於 2023/3/24 04:37

唔好諗埋一邊,我唔同反基嘅人討論屬靈問題,係因為天主話「因為正義與不法之間,那能有什麼相通?信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:14-15)「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)
但係海龜係另一個話題。我其實有啲希望你根據專業知識話俾我聽海龜受驚潛水會浸死呢樣嘢係假嘅,咁我第日又可以摸海龜,不過根據你咁晦氣咁隱晦嘅回答,我都知唔得㗎喇。
你講啲咁嘅嘢,搞到我第日有潛水問題都唔知請唔請教你好,我相信教練規則冇寫「唔好回答基督徒提出嘅任何潛水問題」掛。
魔幻基督徒好不容易捉到你講潛水既話題,
佢又可以大吹特吹佢用揮霍民脂民膏既富貴生活嘅遊戲,來自吹自 ...
leefeng 發表於 2023/3/24 07:40

更正埋你呢一次,打牌捽腳趾係同「共產黨」,唔係司機,司機絕對冇資格進入釣魚台任何一棟嘅飯廳、偏聽坐。你咁得閒,有興趣可以摷番啲對話出嚟睇下。下不為例。
你當時只不過在一間屋仔裡面打牌之馬,
又卜煙又捽腳咁粗俗低級,乜你有得入釣魚台咩?

釣魚台國賓館唔 ...
leefeng 發表於 2023/3/24 09:17

哦⋯⋯,原來你咁樣誤會咗。如果唔係國宴大餐之類嘅勁嘢,釣魚台人少少食飯嘅格局係喺湖邊有一間一間四面單邊嘅單層獨立屋,每間相距起碼十幾米。唔好一諗起屋仔就聯想到司機房,屋仔先至夠盞鬼可以打牌捽腳指,我上次同你講,我哋喺2號樓打牌捽腳趾,隔離1號樓食緊飯嗰個係司法部長,咁唔通司法部長又係屋仔司機?係咁,下不為例。
其實,答天主問“正義與不法有乜L嘢相通”正是佢自己。
當年,正義嘅佢,做乜L嘢同不法嘅保祿有咁緊密嘅相 ...
沙文 發表於 2023/3/24 10:34

唔好cheor住我猛咁講屬靈嘅嘢啦,話咗唔相通就唔相通㗎啦!cheor都不用。問你潛水嘅非屬靈嘢你又話要交換話題先肯教,咁即係冇計傾啫。
上次提到嘅一條老蕭片,搵到啦 —— 《人貴自知》,包頭南亞裔原來喺片入邊唔係喺邊頭,如果你認為我學習潛水嘅能力好低B,咁我都承認自己冇心機學,人哋講極我都唔接收或者收唔到,咁你發爛渣或者唔再教都好合理。
不過講返轉頭,屬靈同屬世係兩件事,喺人同天主之間,我首先、必然選擇聽天主嘅教導。
相唔相通唔係您話咗就係嘅。who do you think you are?
沙文 發表於 2023/3/24 11:29

「因為正義與不法之間,那能有什麼相通?信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:14-15)「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)
抄埋經文俾你,你都仲係咁cheor,唔相通就係唔想通。喺屋仔唔一定等如司機房呢個層面討論下潛水仲好啦。講開潛水真係好開心,整到我有啲心思思想出海。
經文係問能有什麽相通,事實上就有言語相通,喺大馬士革路上,正義同不法有偈傾。若果係冇得相通,正羲潛水 ...
沙文 發表於 2023/3/24 12:15

咁OK啦,既然你認為我不法潛水,唔肯相通,OK。我仍然好佩服你係專業方便嘅認真同嚴謹。
咁OK啦,既然你認為我不法潛水,唔肯相通,OK。我仍然好佩服你係專業方便嘅認真同嚴謹。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/24 12:27

哎呀,真係又學到嘢啦,嚴謹嘅老師唔肯同不法潛水嘅人相通,令我呢個「不法潛水者」體會到老師嘅苦心同守法嘅重要性。哎呀,醍醐灌頂,多謝沙老師!感謝天主!
唔係沙老師唔想,係您自己解錯經啫。
大家睇下約伯記,天庭開meeting, 露屎窟都有份列席,就知有咩相通。
...
沙文 發表於 2023/3/24 12:42

仲cheor?不過點都要多謝你對我曲線醍醐灌頂,感謝天主。「而且我們也知道:天主使一切協助那些愛他的人,就是那些按他的旨意蒙召的人,獲得益處(我們曉得萬事都互相效力,叫愛神的人得益處,就是按他旨意被召的人。)」(羅8:28)
唔cheor您都cheor咗咁耐啦,姣婆守唔到寡嘅
好似我咁,藉口阿仔畢業,又book 咗flight同佢5月Maldives.頂, ...
沙文 發表於 2023/3/24 13:00

住船定住島?
唔cheor您都cheor咗咁耐啦,姣婆守唔到寡嘅
好似我咁,藉口阿仔畢業,又book 咗flight同佢5月Maldives.頂, ...
沙文 發表於 2023/3/24 13:00

我都係唔同你颯咁多氣啦,萬一第日出海,喺機場集合嗰陣朋友話「同你哋介紹介紹,呢位係加拿大嘅桂枝仔沙利文⋯⋯」我一睇你個認真嚴謹嘅專業態度但又略帶不羈陰陰笑個樣,即刻估到:「咦?你咪醍醐灌頂沙?潛水界大V,如雷貫耳,幸會幸會!」
到時唔好提我哋嗌颯嘅嘢下,唔好再cheor通唔通嘅話題,唔通就係唔通㗎啦,提來提去面阻阻會影響盞鬼心情㗎嘛,以前有乜頂撞請多多包涵,粉筆字抹晒佢,開開心心講下屋仔等如司機房,得唔得先?
我都唔係咁方便掉聖物畀您呢隻咁可愛的狗狗㗎

As a PADI Professional, I can:• Open hearts and minds  ...
沙文 發表於 2023/3/24 22:09

你真係好盞鬼,下下講中我啲開心嘢。上次你個friend問我,我都唔講,唔想再衝擊佢嘅房仔司機房三觀,不過你圖文並茂鋪晒出嚟,又勾起我啲開心回憶。
我梗係冇圖片啲「佢地」咁威猛啦,潛艇未揸過,水底射擊未試過,不過其他細藝嘢都係我嘅強項兼特別嗜好,成日玩㗎:普通射擊、黑夜射擊、揸船揸快艇、高空垂降等等。不過有一樣嘢,我好討厭一直都拒絕玩嘅——打魚。
高級模式 | 發新話題
換一個