返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

在Tamar方面, 咁樣做亦有風險 -- 可能猶大會唔想人知道佢扒灰叫雞, 話嗰啲抵押品唔係自己嘅, 來一客照燒雞 ...
沙文 發表於 2023/3/28 08:29

咁又會俾你唱:行事鬼鼠, 不光明磊落
抽水又話:行使假文件, 盜用他人信用咭.....犯法囉! (叫雞就不犯法)

卻要塗黑, 何患無漆
回覆  beebeechan

冇人叫您做咗就一定要寫出來嘅,死蠢。
耶穌做咁L多嘢都唔係鍋鍋寫明啦。

25耶穌所行 ...
沙文 發表於 2023/3/28 23:39

呢單畸屎, 唔係話猶大叫雞唔道德架喎 (當時麻甩佬叫雞係平常事, 買杯時打筆咁咋....沙文恨唔到咁多)
猶大知道佢既罪過 時係講:
,就說:「她比我更有理,因為我尚沒有將她嫁給我的兒子舍拉。」

猶大唔係自認衰咗叫雞, 或是食錯雞

冇人叫您做咗就一定要寫出來嘅,死蠢。
耶穌做咁L多嘢都唔係鍋鍋寫明啦。

25耶穌所行 ...
沙文 發表於 2023/3/28 23:39

今時今日既人睇呢段經文, 都以為老爺扑咗新袍係好淫好大罪。
但當年, 大罪既係老爺唔俾個細仔扑亞嫂。
以古猶太人肋未俗例, 女子丈夫死咗, 而又無兄弟可以接手...真係老爺上架喎。老爺都一早瓜咗既, 就由老爺既兄弟上。

所以, 讀經唔好太離地
呢啲係古代, 而且係另一民族既習俗嚟
唔係咁計。若果tamar真係咁神心,就會用鉸剪腳爽住俄南,邊會掹到出來唧落地?
我都試得多,佢肉緊起上黎真 ...
沙文 發表於 2023/3/31 01:58

你講緊做愛
他瑪要既只係配種, 一篤精.....唔會肉緊
(唔通你老婆去做婦科檢查時都會好肉緊咁夾住個鴨嘴鋏架咩?)
配种都要有啲反應先専業。唔尊重对方梗失敗。唔high點出到嘢
沙文 發表於 2023/3/31 02:17

一邊開工, 一邊收柯打...雖然唔夠敬業, 一樣出到野架

抽刀用AI矽娃娃都出到哩
配种都要有啲反應先専業。唔尊重对方梗失敗。唔high點出到嘢
沙文 發表於 2023/3/31 02:17

不成功不收費?

咁死人都忍住, 苦練密宗金槍不倒、「明點不洩」術
膠公仔有AI會反應嘛。屌死魚咁就盞嘥力。

其實Tamar若是真係咁重視子孫漿,唧咗落地都 ...
沙文 發表於 2023/3/31 06:25

練鎖結大法....都得

使俄南不能自拔
咪係咯。唧咗落地但Tamar乜L都冇做,就無法令我在這故事中感覺佢真係concern about猶大嘅香燈 ...
沙文 發表於 2023/3/31 07:31

當時未有地磚, 或hardwood floor 卦。。。
滴咗落地好難pat 番上手

你隻鞋入咗粒砂都好唔舒服哩
回覆  逃出魔幻紀
你嘅situation awareness渣成咁, 又喺度猛咁講要人信乜信物, 叫人點樣信你呀? ...
沙文 發表於 2023/6/15 04:58

佢有一樣 situation awareness 好過你好多, 就係知行你條路係返唔到屋企既。至少要行好多冤枉路先可以到。
你信佢咪潛咗落48米囉。
抽刀斷水 發表於 2023/6/15 09:36

沙文只係靠一條馬爾代夫法例:不得潛到30米下, 便認為魔幻無可能潛48
正如吐露港公路都是限速100km/hr, 不過, 不少車都超速, 閑閑地行到120
都話咗你班友都係支持違法達義架啦。
抽刀斷水 發表於 2023/6/15 17:25

都話咗你幾鍾意玩飃移...
明明講魔幻有無可能潛低過30米, 就變咗係咪「支持違法達義」
都話咗你班友都係支持違法達義架啦。
抽刀斷水 發表於 2023/6/15 17:25

都話咗你唔會放棄任何可以抺黑, 唱衰的機會。
講到
(1)好似在馬爾代夫, 只有基督徒才會潛低過30, 故意違法。
(2)潛到30米下, 是天主旨意, 即使「違法」, 「殉道」也不會棄絕的。

理據仲弱雞過沙文拿來的
我深信一件真正好事係唱唔衰既,真理唔係越辯越明架咩?你唔認同真理越辯越明、還是唔認同耶穌的道 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/16 09:48

不會因為唱不衰, 屹立不倒.....去唱衰抺黑的人就無過錯

唔通你話:個炸彈都無炸死人, 放彈那位人兄就無罪耶?

抽水慕道

每次抽刀講到佢係「慕道」者, 我同魔幻都好質疑佢係咪「慕道」。。
看似天主教徒好不歡迎佢, 不近人情, 好冷冰冰, 好排斥咁。
(又可以乘機抺黑? 抽下水?)

所以....在此又澄清一下:

抽水既慕道與天主教講的慕道, 定義不同:

慕道是指
The term catechumen refers to the designated recipient of the catechetical work or instruction. In the Catholic Church, catechumens are those who are preparing to receive the Sacrament of Baptism.

有兩個特性
(1)designated receipent..
(2) with the intention to receive Baptism

抽水的「慕道」只可說是想認識天主教而已。
他没有定時按步就班地接受天主教的知識....頂多是片斷式, 點滴式的, 雜亂無章地知一懂二。
他有没有預備受洗的心? 這個我不作論斷,如人飲水, 佢自己才知冷暖。

抽水說的慕道, 不是教徒心目中的慕道。
所以, 抽水不要外行人充內行,濫用一些專有名詞。 說你「想知多一些天主教的事」好了。
我係咪慕道,其實係我同天主之間既關係,至於其他人對我既論斷,甚至論斷我有反基既本質,我會一笑置之。

...
抽刀斷水 發表於 2023/6/16 19:05

我唔清楚你呢帖係咪回我, 或是回覆魔幻的。
如係回應我的話, 就不屬實矣
我只是不同意你使用「慕道」這個詞,
仍歡迎你「想認識天主教多一些」的態度
你成日叫我舉出你踐踏珠寶咬珠寶嘅證據,雖然你一直都喺度踐踏緊咬緊,但我都費事答你。因為黑暗同 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/16 21:18

俾幾個likes
呢帖真係幾「檑漿棍」
呢度個個都認識天主教,不是多一些,而是非常多!不認識天主教的恐怕只是你們教徒吧了!

教會不想你知的 ...
leefeng 2023/6/17 00:06 提交

你是本壇「屎料集」的集總。
你都唔好講「認識」呢兩個字喇。你十分不配。
高級模式 | 發新話題
換一個