返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

喂僆仔又捉到你吹水唔抹嘴,啱啱哟Maldives返來,原來有法例唔准潛深过30M。你點L樣潛48M?請交代一下。
...
沙文 發表於 2023/6/8 08:18

係咩?我不嬲都話我唔係好記得清楚邊度㗎啦,唔好屈得就屈喎。咁你查埋珀琉同史不丹啦,應該係呢幾撻㗎喇,菲律賓嗰啲應該冇咁多鯊魚。
有時記唔清就亂噏廿四,分分鐘害死人架喎,萬一沙文跟你去到48M然後被人拉咗就大鑊了。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/9 10:08

大唔大鑊要玩開潛水嘅人先識得判斷。
玩開潛水果位話你吹水唔抹嘴,語氣都算溫和既,似乎就無被人拉。
抽刀斷水 發表於 2023/6/9 11:22

咁你繼續同佢吹啦,我就冇興趣嘞,我同佢都唔啱牙嘅,佢鍾意扮專家,我淨係鍾意玩,「溝唔埋」。
都話咗你唔會放棄任何可以抺黑, 唱衰的機會。

beebeechan 發表於 2023/6/15 19:45 [/quote]

深有同感。我不嬲都覺得抽刀網主話自己「慕道」只不過係托詞,其實網主早有預設立場,一有機會就咬珠寶、踐踏珠寶。呢個結論都無需我親自舉證,任何人都可以從網主播種、施肥、結果子,睇出抹黑、唱衰耶穌基督嘅用意。
我深信一件真正好事係唱唔衰既,真理唔係越辯越明架咩?你唔認同真理越辯越明、還是唔認同耶穌的道 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/16 09:48

你每次講「慕道者」、「請攞出證據」、「真理唔係越辯越明架咩?」嘅時候,我都好似睇到知善惡樹下條蛇嘅影子同聽到條蛇講嘢,你自己嘅良心應該知道得最清楚你係咪真係慕道者。雖然你唔信,但我相信以後你喺耶穌基督嘅審判台前會聽返呢自己講過嘅呢啲說話嘅。

耶穌喺試探山回答咗撒旦提出嘅三個問題之後,撒旦就掉頭走咗。網主你認為天主同撒旦可以通過辯論而得到共識,搵到共同認同嘅真理?如果係咁嘅話,撒旦就唔會再返轉頭再引誘、攻擊耶穌同基督徒啦,但係佢哋仍然攻擊到今時今日。

天主對人講:「知善惡樹上的果子你不可吃,因為那一天你吃了,必定要死。」撒旦辯論:「你們決不會死!」天主有冇同佢辯論?冇!而係直接詛咒佢:「因你做了這事,你在一切畜牲和野獸中,是可咒罵的」。點解唔辯論?因為「正義與不法之間,那能有什麼相通?或者,光明之於黑暗,那能有什麼聯繫?基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:14-15)天性使然,撒旦停止不了攻擊天主直至自取滅亡;耶穌基督必然要踩爆撒旦蛇嘅頭,呢個係《創世紀》第三章原始福音嘅預言。

慕道?辯論?假面具嚟嘅啫,從你播種、施肥、結果子,都睇得出反基先至係本質,你如果要繼續扮,就要將條蛇尾收得好啲。

希望你及早認識真理而成為真正的慕道者,棄暗投明,與基督徒有共同的股份,願天主祝福你!
我係咪慕道,其實係我同天主之間既關係,至於其他人對我既論斷,甚至論斷我有反基既本質,我會一笑置之。

...
抽刀斷水 發表於 2023/6/16 19:05

你成日叫我舉出你踐踏珠寶咬珠寶嘅證據,雖然你一直都喺度踐踏緊咬緊,但我都費事答你。因為黑暗同光明不相通。你話「我係咪慕道,其實係我同天主之間既關係」,呢句講得好啱,但必須明白「慕道」係將個心對耶穌開放,想了解真理,就好似《馬爾谷福音》9章24節嗰個向耶穌講「我信!請你補助我的無信罷!」嘅人,同埋《若望福音》20章25節講「我除非看見他手上的釘孔,用我的指頭,探入釘孔;用我的手,探入他的肋膀,我決不信」嘅多默宗徒,佢哋本身就信耶穌,雖然有啲嘢唔理解,但係個心係對天主開放嘅,所以要求耶穌幫助佢哋明白更多。但係你呢?抽刀你個心係咪對耶穌開放㗎?耶穌講「好樹不能結壞果子,壞樹也不能結好果子。凡不結好果子的樹,必要砍倒,投入火中。」(瑪7:18-19)你結咗乜嘢果子?耶穌係教會嘅頭,信眾係耶穌嘅肢體,你就話耶穌基督親自建立嘅教會係狗:「呢個教根本一直都狗咬狗骨」,仲話「信教的人,離不開:貪財,狂病,奸狡,求援。」,咁樣講係對耶穌開放內心咩?係封閉、係仇恨、係攻擊就真!咁樣嘅果子唔係反基本質係乜嘢?
如果你話我信㗎,咁即係你喺信耶穌嘅情況下反基,咁就更加大鑊,咁你就同相信耶穌喺天主子但係仍然攻擊耶穌嘅魔鬼撒旦一模一樣,「褻瀆聖神的罪,必不得赦免。凡出言干犯人子的,可得赦免;但出言干犯聖神的,在今世及來世,都不得赦免。」(瑪12:31-32)
高級模式 | 發新話題
換一個