返回列表 回覆 發帖

謝謝陳版友讚我偉大真英雄

係呀係呀,”應該”就算啦,千祈唔好認真。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 93# beebeechan

我最中意您拍心口治史。堂都唔駛上果度好,出旺角打機
我睇經, 好似你教人潛水咁, 好很認真架..有PABI架
beebeechan 發表於 2023/3/30 09:29

您咁權威,當然噏下就係啦。
最衰您唔肯閹,肯就教宗都有得做
收心養性好過閹
beebeechan 發表於 2023/3/30 10:05

屌仲唔畀我捉到您條L樣犯天條?
這個明明係蔣介石佩劍!
嗯....用咗「蔣介石佩劍」卡住..啞彈
再射時會唔會爆膛架?
beebeechan 發表於 2023/3/30 10:28

depends 咩性質啞彈。若果primer冇爆,彈頭仍在case 上冇被推入barrel 就 ok. but you'll have to check clear the barrel.

stop shooting when you hear a  "pop"

or you'll have this
回覆 101# beebeechan
點解坦克車要戴笠?
坦克炸膛先最好睇
Don't know where God is but the Devil is in the details
barrel被物體塞住,下一發彈爆炸時氣體冇訂走就會炸膛。
子彈部件係咁様(您教友話唔知係乜的rim, 係彈殼羅抽的凹槽後面的環,用來畀extractor扣住,連同槍的action一齊,咁先會在退殼時頂到ejector彈出去)

底火(primer}被撞針打到就會爆炸,引爆火藥,火藥爆炸產生氣體彈頭(bullet)推入槍管(barrel)射出去。(樓下短片,03:00. 03:46就係教友話rifles冇嘅extractor)however, 有時因為一些原因,底火爆炸而火藥冇爆,可能因為濕過水或根本在製造時出錯,case內太少火藥或根本冇火藥,但底火爆炸有足夠推力將彈頭推入槍管,但唔夠力推出管外,於是塞住咗槍管。好似您個firearm知識嚴重缺乏的教友盲中中打第二槍,就要天主保佑。
點解坦克車要condom?就係費事外物跌入炮管。很多意想不到情況會塞槍/炮管。行軍/打獵,孭槍在背脊,槍口向上,落雨入水,之後天氣變,水結冰,突然有遭遇戰/熊出現,您自稱好L多combat經驗的教友又要天主保佑。
caliber咁計: 槍枝的書面口徑通常指的是一條陽線與其正對面的另一條陽線間的距離,因此子彈彈頭的直徑通常大於槍管陽線的直徑而接近陰線的直徑。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%86%9B%E7%B7%9A
就係被“線”較小口徑塞住, 彈頭係貼住陽線直徑推出,因為要force佢自旋

您講的情況有可能,但即使兩彈齊出,槍管已因pressure太大變形作廢。

https://themusastore.com/blog/knowledge-bomb-what-are-squib-loads/
新的坦克車改用滑膛炮(smoothbore gun)就是因為炮彈在炮管內經過膛線旋轉,因磨擦力消耗浪費好多能量,所以改用滑膛,不靠自旋而靠尾翼穩定,彈速可更高,破甲能力大增。

rifling 中文“來福線”,唔止貴教有好意頭譯名。
https://www.sohu.com/a/458690982_120270994
我都話有潛水網友㗎喇,久唔久都有一兩個浮上水面講吓嘢嘅。今日係耶穌受難日,我睇到119樓呢篇「請你評價 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/4/7 06:31

呢條友唔係潛水,只不過佢係好似您咁連logbook上的名都費L事寫。
佢都時不時浦頭,貼下每逢邊度有地震之類的新聞,教宗雖然無能為力,但都唔介意花10分鐘為被責死的遇難人士禀下神。
幾好聽架,我都跟住唱
抽刀斷水 發表於 2023/4/7 09:54

填詞走9曬音,咁您都話得?
我細路時睇粵語長片都有差不多咁嘅情節咖啦。
石堅殺咗陳寶珠老豆老母,將陳寶珠撫養成人,將一身武藝傾囊相授。
陳寶珠長大發現自己嘅身世,同石堅打起來,石堅打輸了,跪在地上震口話知錯。
陳寶珠把劍扺住石堅喉嚨ding, 各位觀眾,佢會唔會拮落去呢?

請看下集大結局。

一開波,陳版友已經代我表達咗。

這位仁兄冇揸搶入教會見男教徙就殺,陳版友讚佢真英雄。 compliment accepted with gratitude.
回覆 134# beebeechan

6當他們來到納貢的禾場時,因為牛幾乎使天主的約櫃傾倒,烏匝便伸手扶住。
7為了他一時的冒失,上主就向烏匝發怒,將他擊殺,他便死在天主的約櫃旁。
人地點哂名踩你埸......點都要過番兩招卦
beebeechan 發表於 2023/4/7 10:55

叫陣嘅對白係咁咖嘛:
來將何人?報上名來,某家刀下不斬無名之輩
希特拉都唔係屠殺全部猶太佬啫,您又唔可以咁話佢
https://aish.com/the-jews-of-india-a-tale-of-three-cities/

您一味喺度lecture 我唔care自己的重要教務,過唔過意得去咖?
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14973&extra=page%3D1
沙文先生,我想請你評價一下我在網上見到的這位仁兄:
此人出身基督教家庭,基督徒父母將他養大成人;
此人在基督教學校讀書,基督徒老師將知識教俾距;
距後來同一味基督徒女士結婚,這名基督徒女士為他生兒育女;
Guest from 144.76.195.x 發表於 2023/4/7 05:32

嗱唔好話我高竇唔睬您,我幫您聯絡嗰位仁兄。在我再三追問下,佢同我分享了他的心路歷程。

其實,生仔係佢老婆主動的。因為她缺乏安全感,驚住終有一天仁兄會離開佢返去羅紗蓮身邊,於是想用個仔來束縛仁兄。
仁兄見佢對自己一片癡情,於是不主動亦不抗拒,遷就她成其好事。所以,事情係仁兄為她犧牲,而唔係她為仁兄生兒育女。
Further more. 仁兄的老豆唔係基督徒,佢阿媽就係。
高級模式 | 發新話題
換一個