返回列表 回覆 發帖

[轉載] 教宗的兩次懺悔

呢啲係一個鬼佬沙文作故仔。。。你唔係當真係嘛
你第一次分得出係故仔來啊。
抽刀斷水 發表於 2023/3/30 14:26

你咁講, 即係暗串沙文分唔出
回覆  beebeechan

點解您連我小小respect都destroyed埋?
沙文 發表於 2023/3/30 12:04

佢話好respect教宗咁坦白告明喎
你第一次分得出係故仔來啊。
抽刀斷水 發表於 2023/3/30 14:26

女人對(。)(。)係咪谷出定係自然。。。唔難睇出既
哈哈,你明知沙文係小器鬼,得登挑撥離間呢。
抽刀斷水 發表於 2023/3/30 22:21

佢胸襟小氣
胯下大器
(呢句可以tum番佢)
我都質疑一下

「1. 上帝容許人類和動物遭受嚴重及無因由的苦難和痛苦」

點解佛佬講人生八苦就係好很哲學咁
去到基督教, 就要「質疑」??

你佛心起, 就接受八苦就是與生俱來的...不可避免的
去到基督教就係「苦」是上帝整估你, 「真好帶歇」咁既?

「3. 上帝按夏娃和亞當的涉嫌犯罪,將罪責歸咎於全人類」

保祿在羅馬書中說:
18這樣看來:就如因一人的過犯,眾人都被定了罪;同樣,也因一人的正義行為,眾人也都獲得了正義和生命。

19正如因一人的悖逆,大眾都成了罪人;同樣,因一人的服從,大眾都成了義人。

好似沙文炒股,  1 short, 1 long, 平咗倉哩
咁無我既事喇河?
抽刀斷水 發表於 2023/4/1 01:22

有....
人吃了「知善罪樹」的果而墮落
現在便要吃「生命樹」上的果來解毒
因為佛教不存在一個全能個體有能力去影響一切,八苦都有它們的原因。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/1 01:17

那會不會是佛佬不知頭又不知路呢
梗係會啦。世上冇人知頭知路得過您哋。
您地連rifle 冇extractor 都知,邊個夠您哋叻? ...
沙文 發表於 2023/4/1 05:13

咁你又唔好亂屈魔幻...
extractor有唔同設計。。。魔幻只係話步鎗退彈壳, 唔見好似曲尺手鎗咁用個「鈎」

貴教教友咁L叻,我哋呢亭唔敬畏耶和華冇智慧開端地底泥人渣,連屈佢都冇資格啦 ...
沙文 發表於 2023/4/1 05:24

呢個又真係唔用鈎架喎,
係用「頂你個掣」長江後浪推前浪
這位哥哥示範清楚6:38.不過唔知佢是否教友?
沙文 發表於 2023/4/1 08:06

條友係咪教友就唔知
6:38 就睇唔到係一個鈎嚟。

人地魔幻不嘍都係話佢支步鎗唔係用個鈎嚟退彈壳
又話「因一人的服從,大眾都成了義人」?有人食知果搞到我墮落,又有人吃生果搞到我解毒,依家無我 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/1 15:11

你好似無當你自己係人.....?
你所表達既係:

人(1) 食知果,害人(n)
    人(2) 食生果,救人(n)

我都係人(n)之一,但又唔係人(1 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/1 22:58

咁你(1)又唔你食野味, 食蝙蝠惹到新冠
(2)你又唔係帶菌

打疫苖,關你咩事咁? E+無你既事
我一向都認為讀教會學校的作用很似疫苗。強迫我上聖經堂,以後大個咗遇到教徒就唔會感染 ...
沙文 發表於 2023/4/2 15:54

covid有啲叫隱形帶菌者, 佢自己都唔知「基咗」,係「很得基」。。。 四圍去。。。傳播
每天「基」你多一些
Lucilio Vanini (1585-1619): 意大利哲學家,是最早將宇宙視為受自然法則支配的現代思想家之一,否認靈魂不朽,支持日心說,
抽刀斷水 發表於 2023/4/6 12:12

通常呢啲都係不全面引述, 唔會只因為「受自然法則支配的現代思想家之一,否認靈魂不朽,支持日心說,」就判死刑, 火燒既

(我都有些俗務纏身未得閒住。稍後向各位滙報)
高級模式 | 發新話題
換一個