返回列表 回覆 發帖

耶穌是神嗎

你咁讀聖經,幾世都睇唔完。

難怪不少教徒都唔識其他野啦。
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 09:39

唔想自己睇, 就聽人教囉
難怪不少教徒都唔識其他野啦。
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 09:39

咁世界咁多野, 得一世人,  一條命, 又真係唔會識得哂

(通常係愈識得多既人先識謙)
長輩教落:唔好一本通書睇到老。

現在基督徒卻鼓勵一本聖經睇到老,要睇哂所有中英文譯本、希臘文 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 12:45

叫你睇多個譯本,多個語文。。。。咁又點係「一本通書」?
乜聖經有好多本架咩?

介紹返,呢本奴隷聖經正喎:
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 14:15

嚴格嚟講, 聖經係無原稿架勒
只有抄本, 譯本。
既然抄...會抄錯, 譯會譯不準....更加要唔好一本睇到老....多看其他才知原本是想點講既。

(你就係楂住本和合+唔曉解, 就當知哂嗰啲)
介紹返,呢本奴隷聖經正喎:https://archive.org/details/sele ... og/page/n5/mode/2up
抽刀斷水 發表於 2023/10/3 14:15

呢啲好似睇A片, 重要地方打格仔, 女優戴住面具唔露臉.....唔好睇架喎
(咁你都話「正」既? )

公共圖書館網站搜尋本港政治學者馬嶽、沈旭暉、許寶強、方志恒,以及前立法會議員、大律師吳靄儀的中文名字,發現全部均顯示「沒有符合的檢索結果」

咁呢啲又正唔正?
奴隷聖經都係一樣,睇完啲奴隷當堂順服哂。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/4 10:13

未睇過「無碼」片, 打左格仔既都會袋住先喇
我小時候看出埃及記,劇情是這樣的:

希伯來棄嬰被放在籃中隨河水漂流,被埃及公主的侍女發現,再被公主收 ...
Anonymous 發表於 2023/10/10 17:37

我小時候看書劍恩仇錄, 是這樣的:
原來當時的皇帝愛新覺羅弘曆(即慣稱的「乾隆皇」)本為漢人,襁褓時被當時的四皇子胤禛以女嬰換去,此後即被當作胤禛之子,並繼承皇位,而乾隆的真正身份竟是陳家洛的親哥哥

反滿復漢....一早完成了
帝堯即安拉
Anonymous 發表於 2023/10/20 23:53

真厲害!
高級模式 | 發新話題
換一個