返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之:不要在錯誤的道路上愈走愈遠

回覆 40# 沙文

因為上帝係第一因,所以乜都入佢數就搞掂。
回覆 38# 沙文

所以蛀蟲米妹妹就話佛教衡量既係用善念惡念。
回覆 42# 抽刀斷水
我就話最純粹應該係念冇善惡分別。
善惡只係老作出來的價值觀,只存在於思想入面。
係衝入幼稚園斬死幼年時的希特拉板番幾十億人,咁畀佢即身成佛都抵啦?
沙文 發表於 2023/4/20 10:19

為咗救人而殺果位殺人兇手,相當於警察制止罪案角色,咁警察殺危險人物,應該都係善念黎啦。
回覆 43# 沙文

咩都係人類老作架啦:

生命從何而來 -> 人定義咩野有生命、咩野係死物
上帝創造萬物 -> 上帝既定義由人而來

人類慣性將物事分類,然後貼張label以資識別,咁以為咩都容易啲處理。
回覆 45# 抽刀斷水
貼咗label之後方便喺學校教細路仔如何分辨善惡,作用如同生果。
終於有個細路仔發現,先生教佢分別善惡,其實有保質期。譬如,行路見到嗹仔跌落河,救起佢以為咁就好L有善念,其實原來隨世事多變,咁做有可能害L死好多人。
見孺子落井而救之,孰善孰惡,都要由機會率決定。
所以,如果因此而投胎做乜,要等塵埃落定才有定論。單憑救起靚仔論善惡,為時尚早。
若果只憑念計數,咁善念生惡果,念善有乜L嘢用?
回覆  抽刀斷水
我就話最純粹應該係念冇善惡分別。
善惡只係老作出來的價值觀,只存在於思想入面。 ...
沙文 發表於 2023/4/20 14:17

你講緊既係禽獸的生命.....無需分善惡, 日子只為食, 屙, 同扑野.....弱肉強食...
回覆  抽刀斷水

行路見到嗹仔跌落河,救起佢以為咁就好L有善念,其實原來隨世事多變,咁做有可能害L死好多人。
沙文 發表於 2023/4/20 16:55

害死多人, 係嗰條「嗹仔」既惡念,
唔係出自救咗佢嗰個啵

你買加車超速車呱咗陳版友....唔係去怪責車廠好整車出嚟, 係嘛
回覆  沙文
    咩都係人類老作架啦:

生命從何而來 -> 人定義咩野有生命、咩野係死物
上帝創造萬物 -> ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/20 14:35

所以話啫,基督教的用“善惡果論”来定人類的有原罪根本就是大BS!

講明係“善惡果”,而不是“惡果”,基督教徒的老祖亞當未必係食咗惡果,可能食咗善果呢?
既無惡念,罪從何處而來呢?
亞當可能承受咗善果part呢?所以人類根本冇惡,亦冇罪!

一,只不過耶禍華心裡變態,以虐待生物為樂,夾硬老屈生物的人類,
砌人生猪肉,久不久又玩下整死人偶來滿足佢自己的需要吧了。

二,如果話上帝既定義由人而來,
寫性經果件阿茂,一早已經設定呢個【善惡果踫磁騙局】來讓低B的人去心甘情愿俾錢,俾錢,俾錢…

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

俾錢養淫蟲,俾錢起淫窟教堂,俾錢起魔學院培訓害蟲去害更多無辜既人就是惡!

今世紀仍然用呢種BS【善惡果踫磁騙局】來騙財騙色就是惡!

宣傳呢種必須馴服一個【善惡果踫磁騙局】的邪教就是惡!

追根溯源 ,惡魔原來就是基督教的耶禍華耶穌馬利亞和所有的基督教徒!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你講緊既係禽獸的生命.....無需分善惡, 日子只為食, 屙, 同扑野.....弱肉強食... ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 04:02

咁樣直頭冇惡念先係最純潔
你講緊既係禽獸的生命.....無需分善惡, 日子只為食, 屙, 同扑野.....弱肉強食... ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 20:02
你讲耿你自己 & 基督教?
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
害死多人, 係嗰條「嗹仔」既惡念,
唔係出自救咗佢嗰個啵

你買加車超速車呱咗陳版友....唔係去怪責車廠好 ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 04:04

救咗佢,佢先有機會害死人。
咁白粉食死人都唔關賣白粉嗰位事啫?佢賣白粉,初心係想您過癮,係善念黎喎
咁樣直頭冇惡念先係最純潔
沙文 發表於 2023/4/21 00:35

咁即係你老婆俾筋肉男捉返去洞到扑...都唔好有hardfeeling...無惡念的

你去恰個體弱啲既, 夾佢老婆返去你個窿到補數....無惡念的

亞猩哥又真係唔覺得佢係犯罪架喎
救咗佢,佢先有機會害死人。
咁白粉食死人都唔關賣白粉嗰位事啫?
沙文 發表於 2023/4/21 00:44

食白粉條友伸直咗,
都只可以告賣白粉者販毒...
唔係告佢謀殺架喎

(雖然有啲地方, 販毒都係死刑)
回覆 54# beebeechan
係咖,這些事本來很大自然,我們睇documentary向來都覺得咁係老奉
食白粉條友伸直咗,
都只可以告賣白粉者販毒...
唔係告佢謀殺架喎

(雖然有啲地方, 販毒都係死刑) ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 08:47

咁做咩要告人賣白粉唔告人賣車?
回覆  beebeechan
係咖,這些事本來很大自然,我們睇documentary向來都覺得咁係老奉 ...
沙文 發表於 2023/4/21 00:51

唔知你前世係咪畜道, 雖然今世升咗厘, 但畜性未清
(會唔會突然獸性大發........)
咁做咩要告人賣白粉唔告人賣車?
沙文 發表於 2023/4/21 00:53

若架架車俾人開出街都車呱人既話, 真係唔俾賣車。
好似美國依家醞釀緊唔俾賣鎗咁. 啲人拎鎗嚟亂咁fair
回覆 58# beebeechan
咁我就受保育。
猩哥絕種,政府又立例保育。若果佢真係咁不堪教壞細路,不如由得佢絕種啦
高級模式 | 發新話題
換一個