返回列表 回覆 發帖

[轉載] 給leefeng版友做基督教疑惑篇:四的材料

你之前咪又係自豪緊,天主教最歷史悠久,最正宗架咩?依家又唔可以睇返天主教既歷史喇咩?

抽刀斷水 發表於 2023/4/29 12:58

以歷史悠久為賣點既, 係教會的教義, 不是宗教審裁,施刑銬問的方法。

你話現在的中國人還在打算盤, 後落後...食鴉片, 東亞病夫....咁就係與時代脫節既穿越嚟。

今日教會仲係用#91既刑具, 你先好「以銅為鑒,可正衣冠;以古為鑒,可知興替;以人為鑒,可明得失。」喇
待妾身斟茶認錯,再好好服侍下您。嗱,您瞓低等妾身同您除褲……
沙文 發表於 2023/4/29 12:10

咁你咪可以晚晚玩洞房花燭, 開苞....穿越....你硬哂喇
以歷史悠久為賣點既, 係教會的教義, 不是宗教審裁,施刑銬問的方法。

你話現在的中國人還在打算盤,  ...
beebeechan 發表於 2023/4/29 20:01

換句話講即係想隱惡揚善,避重就輕,篡改歷史咁啫。

要依家仲係咁先講得「以古為鑒」的話,歷史科可以摺埋了。
.

得「以古為鑒」的話,歷史科可以摺埋了。

抽刀斷水 2023/4/30 00:49 提交

點解要摺歷史科呢
以古為鑒後便知嚴刑銬問係唔好+無用。
教會亦無否定曾有宗教審裁這回事。
有「纂改」的都是那些用審裁刻意黑教會的反基材料。

纂改的地方是
被審裁處死人數
銬問方式
誰來銬問……等等
回覆 104# beebeechan

你啲思路都幾彈性,總之啱聽就講得,唔啱聽就唔應該再講,係咪?

咁同做宗教裁判所,同埋以前判處褻瀆聖靈罪既人無乜分別架喎,唔識吸收歷史教訓既人果然都係咁。
回覆  beebeechan

你啲思路都幾彈性,總之啱聽就講得,唔啱聽就唔應該再講,係咪?

咁同做宗教裁判 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 01:13

你可以講
不過我見你有纂改既地方就會嚟更正一下
回覆 106# beebeechan

係咩?我篡改咗啲咩,請指教。
回覆  beebeechan

係咩?我篡改咗啲咩,請指教。
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 21:16

再講多啲你就會現形
BB仔!唔使再講,你已現形。
亞旁觀棍, lee豬feng 貼啲砥毀基督教既野你都無擔心佢地安全,
beebeechan 發表於 2023/4/29 00:10

你爺爺講嘅係事實,何來「砥毀」?天誅妖教顛倒是非黑白,又一實證!
我貼回教婦女圖你就擔心我安全
亞旁觀棍, lee豬feng 貼啲砥毀基督教既野你都無擔心佢地安全,
你係 ...
beebeechan 發表於 2023/4/29 00:10

砥毀基督教???你指呢啲?

焦點剪報 » N-1
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=4968&extra=page%3D1

這群神棍對香港的毒害,超出你想像
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=15007&extra=

神棍耶穌邪鬼耶和華(17)
https://blog.udn.com/acewang3005/article?f_ART_CATE=2066317

基督徒詐盜事集(41)
https://blog.udn.com/acewang3005/article?f_ART_CATE=2023624

基督教見証真偽(83)
https://blog.udn.com/acewang3005/article?f_ART_CATE=501923

基督教牧重大性侵與虐待集要(2之1)(161)
https://blog.udn.com/acewang3005/article?f_ART_CATE=1995451

基督教牧性侵新聞集要(2之2)(666)
https://blog.udn.com/acewang3005/article?f_ART_CATE=427189

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
再講多啲你就會現形
beebeechan 發表於 2023/4/30 22:56

呢段經文是否適合形容你呢?

1 你們不要判斷人,免得你們受判斷,
2 因為你們用什麼判斷來判斷,你們也要受什麼判斷;你們用什麼尺度量給人,也要用什麼尺度量給你們。
3 為什麼你只看見你兄弟眼中的木屑,而對自己眼中的大樑竟不理會呢?
4 或者,你怎能對你的兄弟說:讓我把你眼中的木屑取出來,而你眼中卻有一根大樑呢?
呢段經文是否適合形容你呢?

2 因為你們用什麼判斷來判斷,你們也要受什麼判斷;你們用什麼尺度量給人,也要用什麼尺度量給你們。
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 23:39

係咪又想話阿旁觀者成日用檑漿棍插人屎眼
咁第日佢被審判時都係會受牛頭馬面檑漿棍插Ceye呢?
3 為什麼你只看見你兄弟眼中的木屑,而對自己眼中的大樑竟不理會呢?

又係咪我有大樑, 你就唔使搞搞你眼中既木屑咩
4 或者,你怎能對你的兄弟說:讓我把你眼中的木屑取出來,而你眼中卻有一根大樑呢?

如你眼中既木屑唔去清理,
你睇乜都以為對方有條大樑架喎
“地球上有 80 億人,其中約 25 億是基督徒。
基督徒聲稱擁有與唯一真神的聯繫,並認為自己是唯一有資格奉召傳播真理以拯救人類的人。
他們相信 這種特權是他們的,因為他們是聖經專家。
全世界有 41,000 個不同的基督教教派,近 450,000 名國際傳教士被派往國外。
羅馬天主教會被認為是地球上最大的金融力量。
福音派基督教的表現也不算太差。
一位頂級基督教電視傳教士住在一棟價值 1500 萬美元的房子裡,並擁有一架私人飛機,
另一位開著一輛價值 35 萬美元的賓利,
最近一位 Megachurch 教師的年薪為 2200 萬美元。
另一位超級牧師的淨資產為 7.6 億美元。
不,這不是錯字——年薪 22 美元,淨資產 760 美元。
一個大型教會在體育場舉行聚會,吸引近 50,000 人參加禮拜,年度預算超過 9000 萬美元。
說到預算,平均 82% 的教會預算用於支付建築物和工資的費用。

難怪戚戚然同黏膠鼠拼命傳教護教,又要打入中國地面同地下市場?原來咁L發?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
“地球上有 80 億人,
leefeng 發表於 2023/5/1 00:40

咁快去到80億?
邊個國家密密扑
係咪又想話阿旁觀者成日用檑漿棍插人屎眼
咁第日佢被審判時都係會受牛頭馬面檑漿棍插Ceye呢? ...
beebeechan 發表於 2023/4/30 23:44

又想估我要做乜?仲唔係不斷論斷我?
你可以講
beebeechan 發表於 2023/4/30 11:36

其實你都係想「說好天主教故事」,而唔支持「唱衰天主教」,即係同某地既政策差唔多。

噢,天主教依家無乜權勢喇,無得你話點就點架喇。
咁快去到80億?
邊個國家密密扑
beebeechan 發表於 2023/5/1 01:00

從你的低智回,證明你在離教的所有回都是低智! ! !

2011年,世界人口增長率約為1.1%。 2022年11月15日,世界人口達80億
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E4%B8%96%E7%95%8C%E4%BA%BA%E5%8F%A3#:~:text=2011%E5%B9%B4%EF%BC%8C%E4%B8%96%E7%95%8C%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E5%A2%9E%E9%95%B7,%E4%B8%96%E7%95%8C%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E9%81%9480%E5%84%84%E3%80%82
高級模式 | 發新話題
換一個