返回列表 回覆 發帖

[轉載] 給leefeng版友做基督教疑惑篇:四的材料

回覆  beebeechan

其實你一出大技話係比喻,都好難同你再傾落去,
抽刀斷水 發表於 2023/4/27 23:59

讀聖經唔睇比喻, 咪即係食片皮鴨唔食皮。。。。怕肥?

都好難同你再傾落去,因為你覺得比喻咗啲乜,只有你自己覺得,其他人可能覺得無比喻,

咁你再去睇上文下理, 
睇下我既比喻有咩唔妥,點比錯咗喻,  歡迎指教架啵
有人話: 車..唔信耶穌既人, 好多都無犯罪, 係好人哩..
耶穌就係話: 唔止唔去犯罪, 對人做犧牲, 做對人有益的事。
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:57

對人做犧牲, 做對人有益的事?
你們基督教在放屁?

你們基督教究竟係叫人做犧牲俾你們姦淫吖?還是對人做犧牲呢?
乜基督教殺人放火滅族,說謊斂財都叫 做對人有益的事呀?
你識寫個醜字冇?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
所以你咪唔識食魚翅, 食粉絲哩
beebeechan 發表於 2023/4/28 00:04

可惜你食緊果d唔係魚翅,連粉絲都唔係,係基督教臭屎,你在拼命臭屎密冚!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
讀聖經唔睇比喻, 咪即係食片皮鴨唔食皮。。。。怕肥?
beebeechan 發表於 2023/4/28 00:16

讀聖經要睇比喻?乜原来可以自由發揮架咩?
咁,反基睇到既比喻係…………耶穌係騙子黑暴同性戀,孌童的變態神棍,又Ok 啵!

咁你再去睇上文下理, 
睇下我既比喻有咩唔妥,點比錯咗喻,  歡迎指教架啵 ...
beebeechan 發表於 2023/4/28 00:19

好心啦,俾咁多中外人士插到一仙都唔值既爛鬼垃圾性經,
還有面皮去叫人睇比喻上文下理?

基督教徒被性經洗腦,真係賤到冇人有!快啲滚啦!

.
正如你將一段文字不按普遍理解而解釋為另一回事都可以,因為呢個係你專屬既,但其他普遍人既理解就同你唔同。

讀經不看比喻?
{將一段文字不按普遍理解而解釋為另一回事不可以}

耶穌又講過:
我就是門,誰若經過我進來,必得安全;

咁耶穌係柚木大門, 定係鐵閘, 還是鋁閘呢?

自出自入, 係人都開既門?
咁你再去睇上文下理, 
睇下我既比喻有咩唔妥,點比錯咗喻,  歡迎指教架啵 ...
beebeechan 發表於 2023/4/28 00:19

你跳躍性咁睇,同我直落咁睇,我領悟到既比喻就強烈得多了。

28我卻對你們說:凡注視婦女,有意貪戀她的,他已在心裏姦淫了她。
29若是你的右眼使你跌倒,剜出它來,從你身上扔掉,因為喪失你一個肢體,比你全身投入地獄裏,為你更好;
30若你的右手使你跌倒,砍下它來,從你身上扔掉,因為喪失你一個肢體,比你全身投入地獄裏,為你更好。

29, 30 好明顯係比喻緊一貪戀婦女勃起咗就要閹割啦。

咁全世界正常既男人都要閹哂了……除咗伊斯蘭國家女人蒙哂面果啲,因為果啲婦女根本無法被注視到,該處的男人就好安全了。
你跳躍性咁睇,同我直落咁睇,我領悟到既比喻就強烈得多了。

28我卻對你們說:凡注視婦女,有意貪 ...

28我卻對你們說:凡注視婦女,有意貪戀她的,他已在心裏姦淫了她。
29若是你的右眼使你跌倒,剜出它來,從你身上扔掉,因為喪失你一個肢體,比你全身投入地獄裏,為你更好;
30若你的右手使你跌倒,砍下它來,從你身上扔掉,因為喪失你一個肢體,比你全身投入地獄裏,為你更好。

29, 30 好明顯係比喻緊一貪戀婦女勃起咗就要閹割啦。

抽刀斷水 發表於 2023/4/28 01:38

注視婦女, 心裡姦淫..要剜眼 (還算合理)
那為甚麼要砍右手?
莫非右手用來擼?
左撇子便免了?

而犯奸淫的是手, 不是那JJ???

有問: 你上文點接下理??
兄果然一樣利害,很快便找到了這段耶穌是同性戀的證據!贊!

侧身挨近耶稣的胸怀??
紧靠着耶稣的胸膛 ...
leefeng 發表於 2023/4/27 23:14
首先谢谢兄
全是旁观者爷爷之功,因是爷爷首先赐教此
&,

寄生虫于九死邪功【九死邪经{BIBLE}】的功力,亦绝无沙老大《炉火纯青/登峰造极境》一樣利害,拍马都追不上也。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
咁全世界正常既男人都要閹哂了……除咗伊斯蘭國家女人蒙哂面果啲,因為果啲婦女根本無法被注視到,該處的男人就好安全了
抽刀斷水 發表於 2023/4/28 01:38

無臉有波...點計數?
一樣起到機架喎
首先谢谢兄
全是旁观者爷爷之功,因是爷爷首先赐教此神的经,
&,
寄生虫于九死邪功【九死邪经{BIBLE ...
上流寄生族 發表於 2023/4/28 05:11

你和旁觀者爺爺一樣咁贊!
無臉有波...點計數?
一樣起到機架喎
beebeechan 發表於 2023/4/27 13:11

用鄧小平嘅辦法先convincing.
包到隻糭咁,不如您舉畀各界睇,檢驗下真理?
那為甚麼要砍右手?
莫非右手用來擼?
左撇子便免了?

而犯奸淫的 ...
beebeechan 發表於 2023/4/28 02:20

依家講比喻嘛,你做乜問字面解釋。

將右手比喻為陰莖,一旦勃起就閹割,成件事即刻通哂啦。唔通你想主耶穌明明白白告訴你,「若你的陰莖使你跌倒,砍下它來」,講到咁白?
那為甚麼要砍右手?
莫非右手用來擼?
左撇子便免了?

而犯奸淫的 ...
beebeechan 發表於 2023/4/28 02:20

如果「右手」唔用比喻咁睇,可能就要對照伊斯蘭教規距,同埋對照聖經經文被cut既可能性:
Ruling on touching the penis with the right hand

希望可以解答閣下疑問。
如果「右手」唔用比喻咁睇,可能就要對照伊斯蘭教規距,同埋對照聖經經文被cut既可能性:

希望可 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/28 09:06

咁使唔使搬埋印度教啲規矩出嚟
包到隻糭咁,
沙文 發表於 2023/4/28 07:31

糉要扎實佢架

食既時候先剪開啲繩
咁使唔使搬埋印度教啲規矩出嚟
beebeechan 發表於 2023/4/28 11:11

乜你唔知天主教同伊斯蘭教同屬the Abrahamic religion咩?
糉要扎實佢架

食既時候先剪開啲繩
beebeechan 發表於 2023/4/28 11:49

如果你係虛心討論,就唔好拎人地啲服裝開玩笑啦

https://www.jagranjosh.com/gener ... shayla-1647362208-1
高級模式 | 發新話題
換一個