返回列表 回覆 發帖

[轉載] 給leefeng版友做基督教疑惑篇:四的材料

講白啲就係
耶穌無一條可以扯旗的細佬, 咁佢就唔係完全的人
佢有條可以扯旗的陽具, 唔等如佢就會用佢嚟行淫
beebeechan 發表於 2023/4/27 22:08

我係講緊:如果按太5:28「動淫念」的先決條是「看見婦女」,咁基佬就永遠唔會「動淫念」,咁就可以解咗本帖既疑惑喇。

你就看似回應咗我,其實講咗另一樣野。

你想講勃起可以不是源於「動淫念」?其實「看見婦女」都唔識「動淫念」,咪即係會不舉囉,做唔到完全的人。
谢谢谢谢谢谢 旁观者爷爷常常指教经文
约翰【基督天主教翻译若望】福音13:25

约翰【基督天主教翻译若望】福音13:25

耶稣预言将被出卖
(太26.20–25;可14.17–21;路22.21–23)
21耶稣说了这些话,心里忧愁,于是明确地说:“我实实在在地告诉你们,你们中间有一个人要出卖我。” 22门徒彼此相看,猜不出他说的是谁。 23门徒中有一个人,是耶稣所爱的,侧身挨近耶稣的胸怀。 24西门‧彼得就对这个人示意,要问耶稣是指着谁说的。
于是那人紧靠着耶稣的胸膛,问他:“主啊,是谁呢?”
26耶稣回答:“我蘸一点饼给谁,就是谁。”耶稣就蘸了一点饼,递给加略人西门的儿子犹大。
下流寄生虫 發表於 2023/4/27 17:17

兄果然一樣利害,很快便找到了這段耶穌是同性戀的證據!贊!

侧身挨近耶稣的胸怀
紧靠着耶稣的胸膛?? ( 哎喲,咁鬼嗲?冇同性戀?冇孌童廦?揾鬼信咩!)

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  beebeechan
好難嘅。耶穌都冇人變馬騮嘅法術啦,
沙文 發表於 2023/4/27 22:42

都唔係唔會架

沙文會變狼,
susanna會變雞
旁觀者會鴨
leefeng就變咗豬
馬騮變人就易。
沙文 發表於 2023/4/27 22:42

潛水同「打手鎗」你會叻過我,
講一般知識你就差咗少少

在進化論中, 馬蹓同人只係老表, 堂兄關係,
馬蹓唔係人既祖先嚟架
你想講勃起可以不是源於「動淫念」?其實「看見婦女」都唔識「動淫念」,咪即係會不舉囉,做唔到完全的人。
抽刀斷水 發表於 2023/4/27 23:07

死喇, 你看見你老母, 你個妹, 你個女都會扯旗......
你都不如早呢閹咗佢哩, 以策安全
我係講緊:如果按太5:28「動淫念」的先決條是「看見婦女」,咁基佬就永遠唔會「動淫念」,咁就可以 ...

動淫念又真係唔需要「看見」婦女架喎
你心想個女神, TVB四小花, 嫩模, 辣女條事業線....都會升旗致敬
潛水同「打手鎗」你會叻過我,
講一般知識你就差咗少少

在進化論中, 馬蹓同人只係老表, 堂兄關係,
馬蹓唔 ...
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:25

你又親自證明馬蹓同人係老表嗱!
既然馬蹓同人係老表,
你個耶禍華當初係造馬蹓,而不是阿當?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

創世紀第3章原祖犯罪:
女人看那棵果樹實在好吃好看,令人羨慕,且能增加智慧,遂摘下一個果子吃了

打後的內容没有怪責厄娃好去「看那棵果樹實在好吃好看,令人羨慕」...只指她衰在「吃」了。

所以, 看見婦女, 有生理反應....係完全既男人嚟
回覆 45# beebeechan

咦?你好似一直迴避耶穌係同性戀者呢個可能性喎,好驚講呢樣咩?然後燒埋我果疊,仲識得關心我老母添,依個主題係講緊耶穌勃起喎,都未講到耶穌對住佢老母會點,係咪傾埋?
都唔係唔會架

沙文會變狼,
susanna會變雞
旁觀者會鴨
leefeng就變咗豬 ...
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:24

beebeechan就變餿水俾猪食!

咦?你好似一直迴避耶穌係同性戀者呢個可能性喎,好驚講呢樣咩?然後燒埋我果疊, ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/27 23:39

車...同性戀男看男人, 咁同看見婦女有生理反應...一樣唶.....不「吃」,, 能管住條野唔去犯罪...呢啲咪就天主想人做到架囉。

再者, 天主教法典中也没有說有同性傾向是罪.....(實在也有神父公開表明是有同性戀傾向的, 也没有被絕罸), 只要不去做.....奧畸架喎
動淫念又真係唔需要「看見」婦女架喎
你心想個女神, TVB四小花, 嫩模, 辣女條事業線....都會升旗致敬 ...
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:32

你意思係咪話「只是我告訴你們,凡看見婦女就動淫念的,這人心裡已經與她犯姦淫了」呢句未夠完善?
車...同性戀男看男人, 咁同看見婦女有生理反應...一樣唶.....不「吃」,, 能管住條野唔去犯罪...呢啲咪就 ...
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:44

咩一樣呢,提提你句經文係「只是我告訴你們,凡看見婦女就動淫念的,這人心裡已經與她犯姦淫了」,無提到看見男人既情況。
再者, 天主教法典中也没有說有同性傾向是罪.....(實在也有神父公開表明是有同性戀傾向的, 也没有被絕罸), 只要不去做
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:44

你「不去做」既意思係不做同性性行為,還是不動淫念?呢個情形講清楚啲,方便討論好喎。
你意思係咪話「只是我告訴你們,凡看見婦女就動淫念的,這人心裡已經與她犯姦淫了」呢句未夠完善? ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/27 23:47

「凡注視婦女,有意貪戀她的,他已在心裏姦淫了她。」出自瑪竇福音第五章。
瑪竇福音第五章, 是耶穌在山中講道時說的一系列對偶句。整章的結構是這樣的, 耶穌首先引用舊約中的一些律法, 然後補上祂的。
例如:
舊約律法說:你們一向聽過給古人說:『不可殺人!』誰若殺了人,應受裁判。
耶穌補說: 唔止不可殺人, 連向人發怒也不好:
我卻對你們說:凡向自己弟兄發怒的, 就要受裁判
舊約律法說:
你們一向聽說過:『不可姦淫!』
耶穌補說: 唔止不可姦淫, 連望下女人也不好。
凡注視婦女,有意貪戀她的,他已在心裏姦淫了她。

舊約律法說:
你們一向聽說過:『以眼還眼,以牙還牙。』
耶穌補說:唔止做到以牙還牙便止, 還要更多。
我卻對你們說:不要抵抗惡人;而且,若有人掌擊你的右頰,你把另一面也轉給他。
那願與你爭訟,拿你的內衣的,你連外衣也讓給他。若有人強迫你走一千步,你就同他走兩千步。
求你的,就給他;願向你借貸的,你不要拒絕。
舊約律法說:
你們一向聽說過:『你應愛你的近人,恨你的仇人!』
耶穌補說:唔止只係愛近人, 連仇人也要愛。
我卻對你們說:你們當愛你們的仇人,當為迫害你們的人祈禱,

舊約律法說:
又說過『誰若休妻,就該給她休書。』
耶穌補說:唔止給妻子一份休書讓她能改嫁, 連休妻也不應!
我卻對你們說:除了姘居外,凡休自己的妻子的,便是叫她受姦污;並且誰若娶被休的婦人,就是犯姦淫
所以, 「凡注視婦女,有意貪戀她的,他已在心裏姦淫了她。」只是這一連串教導中的一項, 
那這一串教導, 是教著甚麼?

如只單看一節, 說耶穌是講著何謂姦淫, 是否會錯過了這一串教導的那個更大訊息?
因為, 耶穌不是在談色迷迷看婦女便等同是姦淫。

其實, 正常人是否會給人打埋左臉, 連外衣也脫給來搶的人, 人借一萬你借夠兩萬, 右手犯罪砍右手,見到美女不起淫想?
我看只是一串作比喻的句法而已。
我想祂是想說, 做基督徒, 好多地方要做得比人更好。
不犯姦淫已經係難, 連起痰也不好, 更難。
爭執中不給人打係難, 給人打了, 再給人打一次更難。
正如20節所說:
我告訴你們:除非你們的義德超過經師和法利賽人的義德,你們決進不了天國。
有人話: 車..唔信耶穌既人, 好多都無犯罪, 係好人哩..
耶穌就係話: 唔止唔去犯罪, 仲要對人做犧牲, 做對人有益的事。
你呢啲只讀一句經既人...真係俾鮑翅肚你, 你都唔識點食
回覆 55# beebeechan

其實你一出大技話係比喻,都好難同你再傾落去,因為你覺得比喻咗啲乜,只有你自己覺得,其他人可能覺得無比喻,又或者比喻咗其他野,都得架,所以咁就斷絕咗同其他人既正常交流了。正如你將一段文字不按普遍理解而解釋為另一回事都可以,因為呢個係你專屬既,但其他普遍人既理解就同你唔同。

你諗真啲,咁對你健康咩?

其實你一出大技話係比喻,都好難同你再傾落去,因為你覺得比喻咗啲乜,只有你自己 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/27 23:59

所以你咪唔識食魚翅, 食粉絲哩
你諗真啲
抽刀斷水 發表於 2023/4/27 23:59

我只同你講, 唔同嗰啲旁觀者, 白痴feng講(佢地成日都拎呢幾句「願向你借貸的,你不要拒絕」嚟唱), 都係覺得你有能力去「諗真啲」

拋啲麵飽碎屑俾你都好過把珍珠掉入豬欄
高級模式 | 發新話題
換一個