返回列表 回覆 發帖

[轉載] 給leefeng版友做基督教疑惑篇:四的材料

但呢個疑惑我恐防基督徒受唔起

由下體勃起的耶穌想到...........

新聞裡說,有個藝術家做了一個耶穌的塑像,下體勃起中。

我就想了,基督徒不是一再聲稱耶穌是完全的人嗎?那麼作為一個完全的,成年的人類,他有過下體勃起嗎?他有過遺精現象嗎?

顯然,作為教徒,他們是恐懼的,不敢去做類似思考的。但是我們非基,則有這樣的思維自由。

我們認為,如果耶穌沒有過下體勃起,沒有過遺精,那麼他就不能算一個完整的人,起碼不是一個完全的男人。因為這些現象的缺失,在耶穌身上,是不能用疾病來解釋的。那麼只能用不完全來解釋了。

這和基督教徒說耶穌是個完全的人,相矛盾。

反過來,如果耶穌有過下體勃起,有過遺精,那麼必然有過性幻想,那麼他自己如何解釋他說過的話?:

太5:28 只是我告訴你們,凡看見婦女就動淫念的,這人心裡已經與她犯姦淫了。

那麼有性幻想的耶穌,也是「心裡已經與她犯姦淫了」。他又談什麼無罪?

這和基督徒說耶穌是個完全無罪的人,相矛盾。

可憐的基督教徒,他們只能被迫迴避這些問題,把自己鎖在「天堂夢」裡,高喊我主萬歲了。

https://blog.wenxuecity.com/myblog/13517/200807/40806.html
呢個是「神能不能造出一個祂舉不起的石頭」既變種。
beebeechan 發表於 2023/4/25 22:15

點會係咁複雜呢?只係問一句:耶穌有無勃起過?無前設,無矛盾。
你又要「玩野」又怕「復雜」
正一女人想上床, 又怕男人笑佢淫蕩
beebeechan 發表於 2023/4/26 01:26

咁主耶穌想唔想上床?又怕唔怕被人笑佢淫蕩?
耶穌唔係成日有床瞓

路加福音9:58
「狐狸有洞,天空的飛鳥有窩,人子卻沒有枕頭的地方。」 ...
beebeechan 發表於 2023/4/27 02:03

上床被演譯為有床瞓? 突然咁pure咁true既?

老早話呢個疑惑基督徒受唔起架啦。
皆因我的一二三....另外會再放在Facebook,裡面有不少反基女生,這些耶穌的淫行「下體勃起」「遺精」等等,我不敢寫上去,怕她們罵我啦!
leefeng 發表於 2023/4/27 06:15

依家年代,girl's talk應該都好welcome呢啲話題,不過你決定啦。
如果耶穌不是好呢味野,
男人依偎在耶穌的胸膛,還不一腳伸佢飛埋牆咩?
leefeng 發表於 2023/4/27 05:59

咦喂,咁就解到呢個疑惑喇喎,男同性戀者就不會「看見婦女就動淫念的」。

因為……

看見男人耶穌才會勃起!

咁就無違反太5:28,耶穌既是完全的人,又是完全無罪的人啊。
用番之前講過既邏輯
如沙文支手鎗係唔可以射實彈, 淨係射BB彈...咁仲係咪一支鎗?
沙文有支會射實彈既鎗係 ...
beebeechan 發表於 2023/4/27 21:23

唔明你想表達啲咩。
講白啲就係
耶穌無一條可以扯旗的細佬, 咁佢就唔係完全的人
佢有條可以扯旗的陽具, 唔等如佢就會用佢嚟行淫
beebeechan 發表於 2023/4/27 22:08

我係講緊:如果按太5:28「動淫念」的先決條是「看見婦女」,咁基佬就永遠唔會「動淫念」,咁就可以解咗本帖既疑惑喇。

你就看似回應咗我,其實講咗另一樣野。

你想講勃起可以不是源於「動淫念」?其實「看見婦女」都唔識「動淫念」,咪即係會不舉囉,做唔到完全的人。
回覆 45# beebeechan

咦?你好似一直迴避耶穌係同性戀者呢個可能性喎,好驚講呢樣咩?然後燒埋我果疊,仲識得關心我老母添,依個主題係講緊耶穌勃起喎,都未講到耶穌對住佢老母會點,係咪傾埋?
動淫念又真係唔需要「看見」婦女架喎
你心想個女神, TVB四小花, 嫩模, 辣女條事業線....都會升旗致敬 ...
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:32

你意思係咪話「只是我告訴你們,凡看見婦女就動淫念的,這人心裡已經與她犯姦淫了」呢句未夠完善?
車...同性戀男看男人, 咁同看見婦女有生理反應...一樣唶.....不「吃」,, 能管住條野唔去犯罪...呢啲咪就 ...
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:44

咩一樣呢,提提你句經文係「只是我告訴你們,凡看見婦女就動淫念的,這人心裡已經與她犯姦淫了」,無提到看見男人既情況。
再者, 天主教法典中也没有說有同性傾向是罪.....(實在也有神父公開表明是有同性戀傾向的, 也没有被絕罸), 只要不去做
beebeechan 發表於 2023/4/27 23:44

你「不去做」既意思係不做同性性行為,還是不動淫念?呢個情形講清楚啲,方便討論好喎。
回覆 55# beebeechan

其實你一出大技話係比喻,都好難同你再傾落去,因為你覺得比喻咗啲乜,只有你自己覺得,其他人可能覺得無比喻,又或者比喻咗其他野,都得架,所以咁就斷絕咗同其他人既正常交流了。正如你將一段文字不按普遍理解而解釋為另一回事都可以,因為呢個係你專屬既,但其他普遍人既理解就同你唔同。

你諗真啲,咁對你健康咩?
咁你再去睇上文下理, 
睇下我既比喻有咩唔妥,點比錯咗喻,  歡迎指教架啵 ...
beebeechan 發表於 2023/4/28 00:19

你跳躍性咁睇,同我直落咁睇,我領悟到既比喻就強烈得多了。

28我卻對你們說:凡注視婦女,有意貪戀她的,他已在心裏姦淫了她。
29若是你的右眼使你跌倒,剜出它來,從你身上扔掉,因為喪失你一個肢體,比你全身投入地獄裏,為你更好;
30若你的右手使你跌倒,砍下它來,從你身上扔掉,因為喪失你一個肢體,比你全身投入地獄裏,為你更好。

29, 30 好明顯係比喻緊一貪戀婦女勃起咗就要閹割啦。

咁全世界正常既男人都要閹哂了……除咗伊斯蘭國家女人蒙哂面果啲,因為果啲婦女根本無法被注視到,該處的男人就好安全了。
注視婦女, 心裡姦淫..要剜眼 (還算合理)
那為甚麼要砍右手?
莫非右手用來擼?
左撇子便免了?

而犯奸淫的 ...
beebeechan 發表於 2023/4/28 02:20

依家講比喻嘛,你做乜問字面解釋。

將右手比喻為陰莖,一旦勃起就閹割,成件事即刻通哂啦。唔通你想主耶穌明明白白告訴你,「若你的陰莖使你跌倒,砍下它來」,講到咁白?
注視婦女, 心裡姦淫..要剜眼 (還算合理)
那為甚麼要砍右手?
莫非右手用來擼?
左撇子便免了?

而犯奸淫的 ...
beebeechan 發表於 2023/4/28 02:20

如果「右手」唔用比喻咁睇,可能就要對照伊斯蘭教規距,同埋對照聖經經文被cut既可能性:
Ruling on touching the penis with the right hand

希望可以解答閣下疑問。
咁使唔使搬埋印度教啲規矩出嚟
beebeechan 發表於 2023/4/28 11:11

乜你唔知天主教同伊斯蘭教同屬the Abrahamic religion咩?
糉要扎實佢架

食既時候先剪開啲繩
beebeechan 發表於 2023/4/28 11:49

如果你係虛心討論,就唔好拎人地啲服裝開玩笑啦

https://www.jagranjosh.com/gener ... shayla-1647362208-1
先拎人哋既蒙面嚟講嗰個又係你: #69

我認真同你論時, 你就唔虛心地回應, 嬉皮笑臉咁求求其搵啲野 ...
beebeechan 發表於 2023/4/28 21:48

你貼哂呢種圖,我都擔心你既安全既。

正常版本既穆斯林罩袍(唔係你果啲),你都唔駛擔心會成功勃起得到。

我貼回教婦女圖你就擔心我安全
亞旁觀棍, lee豬feng 貼啲砥毀基督教既野你都無擔心佢地安全,
你係 ...
beebeechan 發表於 2023/4/29 00:10

佢地醒呀,比著响中世紀歐洲,實畀你地玩死。

高級模式 | 發新話題
換一個