返回列表 回覆 發帖

[轉載] 給leefeng版友做基督教疑惑篇:四的材料

你又成日穿越, 把古時既野拎嚟今日
你會唔會話紮辮, 著馬褂, 紮腳係時尚, 好潮, 好chok咁呢
(當年咁既造型 ...
beebeechan 發表於 2023/4/29 01:21

歷史係有一定參考價值,正所謂「以銅為鑒,可正衣冠;以古為鑒,可知興替;以人為鑒,可明得失。」番書仔唔識唔緊要,但你觀察下世界各地大學,唔通所有歷史科都係廢既?

你之前咪又係自豪緊,天主教最歷史悠久,最正宗架咩?依家又唔可以睇返天主教既歷史喇咩?
神父牌永世有效,係可以穿越喎。

出軌就年年計數,所以我一咁講,我老婆就會話:夫君教訓甚有道理,講埋曬 ...
沙文 發表於 2023/4/29 12:10

最後係咪閹咗?
以歷史悠久為賣點既, 係教會的教義, 不是宗教審裁,施刑銬問的方法。

你話現在的中國人還在打算盤,  ...
beebeechan 發表於 2023/4/29 20:01

換句話講即係想隱惡揚善,避重就輕,篡改歷史咁啫。

要依家仲係咁先講得「以古為鑒」的話,歷史科可以摺埋了。
回覆 104# beebeechan

你啲思路都幾彈性,總之啱聽就講得,唔啱聽就唔應該再講,係咪?

咁同做宗教裁判所,同埋以前判處褻瀆聖靈罪既人無乜分別架喎,唔識吸收歷史教訓既人果然都係咁。
回覆 106# beebeechan

係咩?我篡改咗啲咩,請指教。
再講多啲你就會現形
beebeechan 發表於 2023/4/30 22:56

呢段經文是否適合形容你呢?

1 你們不要判斷人,免得你們受判斷,
2 因為你們用什麼判斷來判斷,你們也要受什麼判斷;你們用什麼尺度量給人,也要用什麼尺度量給你們。
3 為什麼你只看見你兄弟眼中的木屑,而對自己眼中的大樑竟不理會呢?
4 或者,你怎能對你的兄弟說:讓我把你眼中的木屑取出來,而你眼中卻有一根大樑呢?
係咪又想話阿旁觀者成日用檑漿棍插人屎眼
咁第日佢被審判時都係會受牛頭馬面檑漿棍插Ceye呢? ...
beebeechan 發表於 2023/4/30 23:44

又想估我要做乜?仲唔係不斷論斷我?
你可以講
beebeechan 發表於 2023/4/30 11:36

其實你都係想「說好天主教故事」,而唔支持「唱衰天主教」,即係同某地既政策差唔多。

噢,天主教依家無乜權勢喇,無得你話點就點架喇。
人地阿抽水拎嚟既經文, 話明係
「你們用什麼尺度量給人,也要用什麼尺度量給你們。」
所以, 你唔想第日你 ...
beebeechan 發表於 2023/5/1 23:08

教徒先信經文,就好似道長伏魔用既符咒,對人類並無作用一樣。
高級模式 | 發新話題
換一個