返回列表 回覆 發帖

人類第一宗謀殺案的緣由及其啓示

回覆  beebeechan

空有「祭」個名,都無哂以前啲做法,你話係咪係囉。 ...
抽刀斷水 2023/4/30 01:15 提交

猶太人已經無咗「祭」,所以亦唔再係天主既「選民」、不再是「長子」。
正如厄撒烏把長子名份讓給了雅各伯。

舊約中好多故事中的長子都是「不肖」的。
唔係無喻意既,你慢慢睇啦。
係幾深幾層即意思嚟
我就知哩!
細路時先生講古仔:從前有個Cinderella, 兩個家姐都係衰嘅,一定係最細嗰個先嫁到王子。所有童話古仔,唔知點解一定係最細嗰個贏
https://sites.pitt.edu/~dash/grimm063.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 22# 沙文

現實中強者(大)欺負弱者(細),可能鋤強扶貧既故事比較有市場?
我就知哩!

細路時先生講古仔:從前有個Cinderella, 兩個家姐都係衰嘅,一定係最細嗰個先嫁到王子。
沙文 發表於 2023/4/30 03:29

你係咪有green lighted eyes glaucoma? 睇野會變形?
故事無話兩個都係cinderella「家姐」啵, 一個仲係比cin妹仲細。
阿仙妹同兩女都唔係有血緣關係既。。。

唔可以同聖經中既比喻拍埋掹車邊
回覆  沙文

現實中強者(大)欺負弱者(細),可能鋤強扶貧既故事比較有市場? ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 09:07

為甚麼通常「強」的就會被「鋤」??
是否人在強時便易走歪路?
正如坊間常說: 男人一發達就鳩痕...(所以天主唔會俾沙文太多德納。)

經上以色列人,在奴時最依靠上主。
日後發跡了, 便背叛忤逆。
達味, 撒羅滿....都係衰在他們「強」大之後。
為甚麼通常「強」的就會被「鋤」??
是否人在強時便易走歪路?
正如坊間常說: 男人一發達就鳩痕...(所以天 ...
beebeechan 發表於 2023/4/30 19:52

之前已討論過,善惡都係由人而定,正路歪路也是相對的,看看誰比較得民心而已。
之前已討論過,善惡都係由人而定,正路歪路也是相對的,看看誰比較得民心而已。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 21:18

「善惡都係由人而定」
你講笑, 經上第一個善惡: 不要吃知善惡樹上的果, 不然.......
(呢個善惡係神定架喎)

人食咗果, 就變咗「善惡都係由人而定」囉

(呢個都係之前同你論過哂既)
你唔記得天主教既感恩祭的聖體係有血有肉架咩
beebeechan 發表於 2023/4/30 02:59

死在天誅邪教祭壇前嘅萬、億冤魂,都係血肉淋漓(口架)哩。
回覆 27# beebeechan

我咪話我同沙文已經吐咗粒善惡樹上的果囉,你未吐就梗係仲要分善惡啦。

我咪話我同沙文已經吐咗粒善惡樹上的果囉,你未吐就梗係仲要分善惡啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 23:42

吓...「你話」就落實架嗱?
不如你又去滙豐, 「話」::「我層樓供滿咗哩, 我下個月唔再款架喇...請.請!」
食咗善惡樹上的果 -> 分辨善惡

無食善惡樹上的果 / 吐出善惡樹上的果 -> 不分辨善惡

對於以上有無異議?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
食咗善惡樹上的果 -> 分辨善惡

無食善惡樹上的果 / 吐出善惡樹上的果 -> 不分辨善惡

對於以上有無異議? ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/1 01:10

當然有異議
既然你話吐咗知善惡果出嚟, 唔再分善惡, 世間根本無善無惡
咁你成日話閹神父托咩...
就算性侵咗都唔係「惡」嚟, 係啲人自己話呢啲事係惡之嘛
猶太教就無咗祭獻。
天主教就無時無刻都有感恩祭在進行中。
每一個彌撒都是祭神。 ...
beebeechan 發表於 2023/4/30 01:11

天主教每一個彌撒祭神都向教徒加倍收奉獻!

金呀!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 32# beebeechan

你都唔明白成個閹割神父方案既精髓,你再睇下先啦。

性侵既果效,係令到教會出現教徒流失既危機,呢個方案係公關措施,並唔係一項懲罰。如果全世界都認為性侵無問題既話,咁就一齊party非常好啦。

你都唔明白成個閹割神父方案既精髓,你再睇下先啦。

性侵既果效,係令到教會出現教徒流失既危機,呢個方案係公關措施,並唔係一項懲罰。如果全世界都認為性侵無問題既話,咁就一齊party非常好啦。
抽刀斷水 發表於 2023/5/1 12:33

你呢啲正一係話「微軟」microsoft, 2022年生意額198億美元
今年跌咗一千幾百萬, 就話 「出現危機」哩, 快啲要申請 chapter 11破產保護令咁。

如果全世界都認為性侵無問題既話,咁就一齊party非常好啦。
抽刀斷水 發表於 2023/5/1 12:33

一種行為, 要社會上幾多人認為無問題, 先叫唔係違反道德, 可以開party既呢?
就算性侵咗都唔係「惡」嚟, 係啲人自己話呢啲事係惡之嘛
beebeechan 發表於 2023/5/1 02:29

你家中女眷、細路俾「神父」屌下,睇你重會唔會講呢啲咁無人性嘅話。
一種行為, 要社會上幾多人認為無問題, 先叫唔係違反道德, 可以開party既呢?
...
beebeechan 發表於 2023/5/1 21:41

睇下你個「社會」定義到幾闊啦,响基督教社區,講下其他宗教都違反道德啦。
你家中女眷、細路俾「神父」屌下,睇你重會唔會講呢啲咁無人性嘅話。
旁觀者 發表於 2023/5/1 22:11

好心你入壇俾啲時間睇下上文下理, 人講緊乜
唔知頭唔知路。。出帖有得分咩
正一去完大便, 未抆屎就休褲
高級模式 | 發新話題
換一個