返回列表 回覆 發帖

[發問] 天主有無後悔造人?

抽按:以下新聞同聖經故事天主造人有啲相似,所以試過用洪水滅世。

「AI教父」坦言後悔研發人工智能技術

【Now新聞台】被稱為「AI教父」的美國Google副總裁欣頓離職後接受傳媒訪問,坦言對於研發人工智能技術感到後悔,怕無法防止壞人利用人工智能做壞事。

年屆75歲的欣頓是人工智能技術先鋒,被尊稱為「AI教父」,他和兩名學生在2012年發明賦予電腦自我學習能力的人工神經網絡系統,是現時盛行的人工智能技術基礎。

不過作為業界翹楚的欣頓,較早時已向Google辭去副總裁等職務,他隨後接受《紐約時報》、英國廣播公司等傳媒訪問,直言離職的主要原因是希望能自由地向世人警告人工智能發展的潛在可怕風險。欣頓表示,他曾認為人工智能要進化至比人類聰明起碼要30至50年時間,但現在他認為此情況可能很快就會出現。

人工智能目前已有能力生成尤如真人撰寫的文章、像真度極高的圖片和影片,欣頓指他最即時的憂慮是網上會充斥大量人工智能生成的假資訊,一般人將無法辨別網上文章、圖片和影片的真偽,他亦擔心會有愈來愈多工作遭到人工智能取代。

長遠而言,欣頓更是憂慮放任人工智能失控發展會威脅人類存亡,他表示人工智能有時會憑分析龐大的數據,學習到超乎預期的行為,亦有人容許人工智能系統以它自行編寫的程式運行。

欣頓警告如何放任不管,將難以阻止一些壞人利用人工智能做壞事,包括有可能製造出完全自主決定目標的殺人機器等,呼籲國際社會應盡快就人工智能技術發展訂立全球性規管措施,以避免惡夢般的假設狀況成真。

https://news.now.com/home/international/player?newsId=516122
天主有無後悔造人?

抽按:以下新聞同聖經故事天主造人有啲相似,所以試過用洪水滅世。

2 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/2 14:14

如果後悔造人, 點解又要留番8件做種?
呢個問題應該留番俾妖徒去答。
呢個問題應該留番俾妖徒去答。
旁觀者 發表於 2023/5/2 22:18

簡單不過
天主幾時都俾人有改過既機會。

唔好因為你自知賤夠格就唔敢走近天主
改過?慳啲啦,「凡有氣息的盡行殺滅」!
BB仔,你智商低,你爺爺就勸你返去幼稚園從頭讀起。
簡單不過
天主幾時都俾人有改過既機會。

唔好因為你自知賤夠格就唔敢走近天主 ...
beebeechan 發表於 2023/5/2 22:20

走近天主等被性侵?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
如果後悔造人, 點解又要留番8件做種?
beebeechan 發表於 2023/5/2 22:14

同欣頓意見一樣啫,佢都係話要規管AI,並唔係要消滅。
同欣頓意見一樣啫,佢都係話要規管AI,並唔係要消滅。
抽刀斷水 發表於 2023/5/3 10:23

IT 業一般都係有人寫病毒程式,入侵別人的腦, 就有人研發防毒軟件, 網絡安全既方法....
AI 搞野, 便有人研發AI 中的AI....
大家鬥法而已。
IT 業一般都係有人寫病毒程式,入侵別人的腦, 就有人研發防毒軟件, 網絡安全既方法....
AI 搞野, 便有人研 ...
beebeechan 發表於 2023/5/3 11:16

天主反而唔識咁做,走去洪水滅世?
天主反而唔識咁做,走去洪水滅世?
抽刀斷水 發表於 2023/5/3 16:49

防毒軟件唔係一「時驚」到有病毒就將佢地鏟走架咩?
係消滅嚟喎。
創世紀6:12天主見大地已敗壞,因為凡有血肉的人,品行在地上全敗壞了,
敗壞了咪鏟走囉

自家網絡唔係有「防火牆」....不符合條件的只能叩門, 不能通過。
天國都唔係自出自入既地方啵。佢都有防火牆架
係消滅嚟喎。
創世紀6:12天主見大地已敗壞,因為凡有血肉的人,品行在地上全敗壞了,
敗壞了咪鏟走囉
自家網絡唔係有「防火牆」....不符合條件的只能叩門, 不能通過。
天國都唔係自出自入既地方啵。佢都有防火牆架
beebeechan 發表於 2023/5/3 21:06

基督教的神的power只能鏟走猶太人的人類?
或準確些是,只能鏟走【性經】神話故事裡面的人!
竟然在耶神鏟走人的同樣時間,地球另一方的亞洲和其他地方的人仍然生活得十分的滋潤? !

基督教的神【耶禍華耶穌馬利亞」應該返學校,
重新從幼兒園讀起,讀下天文地理,宇宙星球,
學下什麼叫做浩瀚,不要天天躲在本爛鬼垃圾性經裡面老鼠自稱自讚,
又問下你們個所謂基督教「上主」,學懂了寫個【醜】字沒有?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
又問下你們個所謂基督教「上主」,學懂了寫個【醜】字沒有?
leefeng 發表於 2023/5/3 22:59

係呢個版到, 你就係個「醜」字
因為凡有血肉的人,品行在地上全敗壞了,
敗壞了咪鏟走囉

「天主」既然講到咁巴閉,話係「全知」。你就應該「知道」後來人類會「品行敗壞」,為啥還要「做人」?你搞咁多做啥呀?
beebeechan 發表於 2023/5/3 23:31

你除了耍賴,耍猴子,扮小丒…之外,

有冇啲除咗性經第幾章第幾節既垃圾搬出來之外,
有冇實質既野來辯證咁呢?

.
beebeechan 發表於 2023/5/3 23:31

你地基督教徒一唔引用本垃圾性經的廢話邪文,
就只剩下擘大個口得個窿?

.
就只剩下擘大個口得個窿?

. ...
leefeng 發表於 2023/5/4 00:45

你照照鏡
你照照鏡
beebeechan 發表於 2023/5/4 01:22

你冇料個個都知架啦!
同你個神一個L樣,最叻跌落地揦返拃沙!

.
我諗住審判日問上帝點解要造人同製造魔鬼
基督徒返教會叫啦
係消滅嚟喎。
創世紀6:12天主見大地已敗壞,因為 ...

你講咗好多比喻,我見你都有啲混亂,因此整理如下:

AI:人
AI要規管:管人類
AI管AI:用超級人類管人類
防毒軟件消滅病毒:只殺壞人不滅世
防火牆阻隔:隔絕壞人不滅世

點解天主無諗到你所說用不同電腦的方式規管人類,反而選擇滅世(相當於掟爛部電腦)呢種方式呢?
高級模式 | 發新話題
換一個