返回列表 回覆 發帖

信不信由你!天主教會:請求驅魔案件激增

..

出自大紀元時報

.
抽刀斷水 2023/5/15 00:17 提交

事又要咁睇。
即係睇你講宗教、聖經…就見你講到一沱屎咁。
你講IT野又有啲紋路架喎。
咁點解大紀元唔可以講到有紋路既野?
唔係甚麼出自大紀元都係垃圾既。
(出自lee瘋下流虫的例外)
出自大紀元時報,向來渲染天滅中共,
抽刀斷水 發表於 2023/5/15 00:17

你又唔好以為「子不語怪力亂神」的解法是大紀元自創來反共架喎

徐振贵:“子不语怪力乱神”新解
http://www.chinakongzi.org/gxdt/200712/t20071231_32448.htm

來自國內的孔子網都係咁縯繹啵。
作者徐振貴曲阜師範大學教授,兼任山東大學博士生導師
(唔係辟邪紀實既級數, 無lee瘋狗啲貼圖咁離地)
徐振貴教授對這句的新解,尚未得到學界的共識。

我既睇法係孔子根本唔想拗鬼神既問題
抽刀斷水 發表於 2023/5/15 11:00

人哋既睇法你就要「學界認同」
你既睇法:「孔子根本唔想拗鬼神既問題」就唔使學界認同既, 你說的便是。。。。
拎啲「認同」出嚟睇睇丫。。
呢個帖主要係想講:神又係佢,鬼又係佢,疑神疑鬼,聖靈又係聖鬼。

抽刀斷水 2023/5/15 11:00 提交

既然「神又係佢、鬼又係佢」,咁就唔係無神無鬼。你更加唔好拉埋孔子落水,話佢都唔信有鬼神。
再引大紀元有關孔子是有神論者的報道,仲話同基督徒思想相近,等陳版友開心下。

唐子:說孔子 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/15 17:31

自鳴論語通既你發覺原來論語未通, 一直誤讀誤解了, 應該是你不開心囉
你也不用把你的不開心來投射到我必然會開心。
(其實你一半 人生, 誤讀誤解了旳, 又何止論語中這幾句)
再引大紀元有關孔子是有神論者的報道,仲話同基督徒思想相近,等陳版友開心下。

唐子:說孔子 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/15 17:31

孔子, 是非無神論者, 亦不是大紀元獨家代理的觀點。
你地基督教,大x元,等等,诚若LEEFENG兄话齋,

对基督教之杀杀杀杀杀杀杀滥杀无辜n性侵小孩子等等,就
扮 ...
上流寄生族 發表於 2023/5/16 01:51

反基仔話在聖經中天主殺咗好多人...(由創世紀至默示錄, 都五六千年哩)

在真實歷史中, 同殺人最多的兩位比, 落後好多啵(仲係在100年內殺既)

頭兩名都係倡無神論架啵
你地基督教,大x元,等等,诚若LEEFENG兄话齋,

对基督教之杀杀杀杀杀杀杀滥杀无辜n性侵小孩子等等,就
扮 ...
下流寄生虫 發表於 2023/5/16 03:26

做乜無新屎, 要瀨篤舊屎
仲有,我又點會自鳴論語通呢,我對儒家麻麻咋。
抽刀斷水 發表於 2023/5/16 10:50

我見你講呢句時, 啲口氣都幾大下...

原來係噴廢氣喳?
你死抱住徐振貴呢個非主流觀點如獲至寶,就好似我話摩門教就代表咗天主教既教義一樣,咁又點會令到 ...

我就識得講摩門教點樣唔可以代表天主教教義
你.....到目前仍唔可以講到徐振貴既論點對「子不語怪力亂神」縯繹有咩唔對。只係話你唔鍾意係咁解作
仲有,我又點會自鳴論語通呢,我對儒家麻麻咋。

既然你都係論語麻麻地, 點解質疑我同你論論語既能力咁呢?
麻麻地同油蔴地咁唶
你死抱住徐振貴呢個非主流觀點如獲至寶

都唔係架, 仲有其他學者都係咁講, 我費掉咁多出嚟唶
你死抱住徐振貴呢個非主流觀點如獲至寶,

人地大大話話都可以係「孔子網」發表文章, 你夠膽死不知恥咁話人唔係主流?
至少人地個孔子網都唔反對佢咁解先哩

(或者離教者之抽先係主流?)
等辭典改埋再講:

guài lì luàn  ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/16 17:33

你去查辭典, 百科全書....都仲未有
uber, staycation, webinar, selfie,  covid....呢啲字喎
呢啲就唔係主流?
(實在又已經係幾主流既字嚟)
高級模式 | 發新話題
換一個