返回列表 回覆 發帖

井蛙可知海,曲士可明道,夏蟲卻不能理解冰

回覆  beebeechan

一個人信咗三十年後離教,另一個人信咗三年仲信緊,邊個會明白呢個教多啲呢? ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/23 10:47

咁智慧好似定期存款利息, compound interest 咁上咩....
都要信者肯去培養既。

我炒股三年, 回報又真係可以好過你做定期30年架喎
回覆 72# beebeechan

一個人信咗三十年後離教,另一個人信咗三年仲信緊,邊個會明白呢個教多啲呢?
為何離教者會明白基督教後卻離教、開端了智慧之後卻又失去了智慧?……這該怎樣自圓其說?
抽刀斷水 發表於 2023/5/23 09:41

我要更正一下你的觀點。
你以為信了, 受洗....就如下載了一個app, 馬上可以運作執行咁咩!
呢啲係你聽新教既人講得太多, 說信了便得永生, 一信得救....

天主教教的, 卻是信, 受洗...只是新的開始,
天主教教理第1275條:
1275. 基督徒的入門由三件聖事一起完成:聖洗聖事展開新的生命

逃出魔幻引用的經句, 也只說信是智慧的開端, 不是智慧滿師。
「智慧」還是要探討, 學習

正如你抽仔都唔係一生出就曉數理化...要學架喎。 信.....只係聖靈生命的開始, 要成長既。

受洗, 信過....又唔再信, 離教....成長也停。
好比一盆花, 唔再淋水, 施肥 ....仲會繼續生, 開花架咩!!

你算係條秋虫, 可能有啲機會見到大霧山霜凍
這裡是離教者之家,離教見證中全都是信了教之後不信的人。
抽刀斷水 發表於 2023/5/23 09:41

以目前這版上活躍的幾個, 我看没有一個(包括你) 是「信了教之後不信」。。
不止未受洗, 「信了」...連「認識」這個宗教也談不上。
久不久就會有一種很常見的論調,說基督教要信了才會明白、未信的人沒智慧領會……諸如此類。

這裡是離教者之家,離教見證中全都是信了教之後不信的人。

為何離教者會明白基督教後卻離教、開端了智慧之後卻又失去了智慧?……這該怎樣自圓其說?

有辦法!誣衊離教者之前是沒有真正信過,因此離教都是假的,那就安枕無憂了。

哈哈,對!所有離教者都是假信的,即使他們曾經是神父牧師,又如何?

真是夏蟲不可語冰。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
一個二個基督教徒信耶穌信聖母,
都好努力傳教護教,搏上天堂?搏奉獻?不得而知!

基督教徒亦堅信以色列人是上帝的選民,以色列是基督教徒的祖國!

不斷從一本叫做聖經的故事書裡引經據典,循環論證:聖經話乜乜,聖經話物物,引以為榮?

基督教徒現在要面對事實的,是你們的祖國以色列把耶穌踢出以色列,
當然連馬利亞一齊踢,兩母子在宗祠除名?!

證明基督教的【新約】只是一本絕不可信的垃圾,
只是n年前一個群體組織杜撰寫成的一個生財的生意計劃故事書。

耶穌母子既不是神,連發源國以色列都不承認佢地,
你們基督教徒究竟還有什麼底氣在此死撐,傳教,護教呢?
究竟你們基督教徒在信乜L野???

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
这李(你)一元【一元复始,万象更新】……离基督教吧
上流寄生族 發表於 2023/5/22 01:08

你就不發現金勒,

SEO tag 对联
此帖一毛
beebeechan 發表於 2023/5/22 01:03

这履//////或//////里(你)

一元【一元复始,万象更新】

……离基督教吧
你連字都未識, 魔幻紀就能入到間野雞學校都歡天喜地, 牠能有幾多料呀?
    同人比?第二世啦啦!
     ...
旁觀者 發表於 2023/5/22 00:59

此帖一毛
去排隊收五毛哩
beebeechan 發表於 2023/5/21 21:52

去基督攞阴毛吧(= 尽早死)
將你的智慧, 跟我和「逃出魔幻」泊埋一齊比一比, 
版友當有答案, 單目了然喇 ...
beebeechan 發表於 2023/5/20 22:16

你連字都未識, 魔幻紀就能入到間野雞學校都歡天喜地, 牠能有幾多料呀?
    同人比?第二世啦啦!
    妖徒同常人相反, 用屁眼看事物, 所以和屁眼教主一樣, 吹自己冇得頂!
我都幾筆直架

包你過癮
beebeechan 發表於 2023/5/21 22:55

基督教
神职人员,都是这魔样
可惜圖中人係你, 支棍係"神父"嘅!
你字都未識, 半毛都不值.
旁觀者 發表於 2023/5/21 22:49

我都幾筆直架

包你過癮
你字都未識, 半毛都不值.
啱! 講的正正係你自己.
「破口大罵」、貼下啲白痴漫畫正係你最常用嘅手法, 字都未識, 唔好扮識野喇。
人屎 ...
旁觀者 發表於 2023/5/21 22:37

你呢啲帖, 只值兩毛半......
至高無上的造物主天主持續地以種種不同的方式將天地的奧秘啟示給因背叛祂而自招墮落的人類,勸他們打開已被撒殫魔鬼蒙蔽了的心眼,迷途知返,回到自己原來的天國家鄉
逃出魔幻紀 發表於 2023/5/20 11:55

既然"天主"咁好嘢, 為啥牠教以色列人盡殺異邦人, 你唔去送死?
屁眼教主教落:為牠失喪生命的必得著生命, 你唔去俾伊斯蘭教徒殺死?
誰是夏蟲不可語語冰?
@leefeng
你都係玩番啲「破口大罵」、貼下啲白痴漫畫好喇,唔好扮識野喇。
人屎係無藥醫。 ...
beebeechan 發表於 2023/5/21 13:16

啱! 講的正正係你自己.
「破口大罵」、貼下啲白痴漫畫正係你最常用嘅手法, 字都未識, 唔好扮識野喇。
人屎係無藥醫。 ..
基督教既天堂, 只期待無罪惡, 無痛苦。
beebeechan 發表於 2023/5/21 02:02

基督教嘅"神", 包括教主, 要殺盡世人, 親人, 本就滿身邪惡, 牠們所謂的天堂是什樣子就可想而知!
Hans Conzelmann ?
係唔係又是質疑果件保祿係假貨,保祿只是一個杜撰的人物果位呀?

. ...
leefeng 發表於 2023/5/21 21:55

嗯.....你都知錯了?
唔係再講Hansome Conzelmann

快啲多謝老師我教咗你一課喇
高級模式 | 發新話題
換一個