返回列表 回覆 發帖

井蛙可知海,曲士可明道,夏蟲卻不能理解冰

隨信教年期增長,教徒係可能更明白這個宗教(增長),但亦有可能更不明白這個宗教(倒退),你係咪 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/23 21:32

這個是你的意思, 留番俾你發揮補充一下想講乜, 我廢事估嚟估去
我既問題好難答咩?

咁你認為一個教徒,隨信教年期增長,有無可能更不明白這個宗教(倒退)呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你的智慧微開耶?

智慧係線性增長架咩? 一年一級., 兩年便是二級, 三年三級?

舉個例, 阿佛尊釋先生, 苦 ...
beebeechan 發表於 2023/5/23 20:42

乜你和魔幻有智慧咩?
你們只是用屁股思考和用屁眼説話,等同你們扮看不見基督教的污穢殺戮淫邪一樣!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我既問題好難答咩?

咁你認為一個教徒,隨信教年期增長,有無可能更不明白這個宗教(倒退)呢? ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/23 21:48

一個資深教友, 神父, 主教..仍會犯罪。
犯罪不代表不明白。
犯罪後要隱瞞, 逃責...更加是「明白」這是罪過。

的確,天主的旨意, 有時人不明白...連教宗也說過他不明白一些事。
不明白....亦不是「倒退」
逃出魔幻引用的經句, 也只說信是智慧的開端, 不是智慧滿師。
beebeechan 發表於 2023/5/23 10:36

耶穌話:弟兄要把弟兄, 父親要把兒子送到死地, 兒子要父母為敵, 害死他們.
    BB仔, 你信唔信呢? 這是"智慧"開端呀!
我炒股三年
beebeechan 發表於 2023/5/23 11:07

你唔止被"神父""炒股"三年咁少啩?
咁不科學既野你都講得出口嘅?
beebeechan 發表於 2023/5/23 12:58

有病俾鬼徒摸下就好, 鬼徒能移山倒海, 科不科學呢?
耶穌話:弟兄要把弟兄, 父親要把兒子送到死地, 兒子要父母為敵, 害死他們.
    BB仔, 你信唔信呢? 這是 ...
旁觀者 發表於 2023/5/23 22:28

真係有咁既事架

在菩提樹下6日就話開悟, 明白哂.....
beebeechan 發表於 2023/5/23 20:42

字都未識, 你明啥?
犯罪後要隱瞞, 逃責...更加是「明白」這是罪過 ...
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:15

所以妖徒壞事做盡, 然後隱瞞, 逃責...是正確的!
天主的旨意, 有時人不明白
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:15

所以妖徒胡胡塗塗, 就最有"智慧"!
你唔止被"神父""炒股"三年咁少啩?
旁觀者 發表於 2023/5/23 22:30

見你對檑漿棍, 股....興趣特濃,
你係咪有少少gay性, 想當0
真係有咁既事架
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:34

你爺爺係問你信唔信, 莫講東講西逃避話題!
見你對檑漿棍, 股....興趣特濃,
你係咪有少少gay性, 想當0
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:50

Gay督教, 有名俾你叫!
一個資深教友, 神父, 主教..仍會犯罪。
犯罪不代表不明白。
犯罪後要隱瞞, 逃責...更加是「明白」這是罪過 ...

謝謝回應。

你多番比喻,說信仰是要培養,要成長,盆栽淋水施肥……隨著信仰年期增長,理應聖靈生命是會增加而不會倒退。

那麼當信仰數十年的教徒,在決定離教的一刻,應該是這位教徒在一生中聖靈生命最高、最有智慧的時刻。

那麼,按照「敬畏耶和華是智慧的開端」及信仰培養的原則,離教是一項每位教徒一生中最有智慧的決定。

純粹邏輯推論,如有得罪請多多包涵。
謝謝回應。

你多番比喻,說信仰是要培養,要成長,盆栽淋水施肥……隨著信仰年期增長,理應聖靈生 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/24 10:28

又即係咁比喻

一盆種咗十幾年, 生得好地地既植物

有時又唔知點解特然又會枯死咗架喎

人既智慧(同你條命一樣), 天主俾得你時, 亦可以隨時收番
純粹邏輯推論,如有得罪請多多包涵。
抽刀斷水 發表於 2023/5/24 10:28

正當既討論係無話得唔得罪既
(條feng狗, 旁漿棍, 白痴虫..嗰啲先係得罪)
又即係咁比喻

一盆種咗十幾年, 生得好地地既植物

有時又唔知點解特然又會枯死咗架喎

人既智慧(同 ...
beebeechan 發表於 2023/5/24 10:46

之前你話靈性生命無淋水(離教)就會死嘛。

如果以植物黎睇,植物都係生物,本身都有壽命期限。

...
抽刀斷水 發表於 2023/5/24 11:49

呢到都唔係講「生老病死」...
係講老荳俾咗件好野你, 你唔好好保管, 珍惜.....咁就會泡湯
之前你話靈性生命無淋水(離教)就會死嘛。

...
抽刀斷水 發表於 2023/5/24 11:49

基督邪教本聖/性經話天主於6000年創造
地球和世界萬物!

竟然有樹夠膽在80,000年前出現在基督教天主的私人創造擁有的地球上啵?真是沙膽!

不知本聖/性經內有冇記錄著白果這種植物,
又不知亞當,亞伯拉罕和挪亞這些
基督教徒人類始祖懂不懂煲白果腐竹糖水補下腎,
以便亂倫時可以製造多些基督教徒出來?

咦?咪住先……
天主好似冇製造中國貴州啵,地球係平既,又生埋啲白果,熊貓?
根本不在天主製造名單之內?
咁奇嘅?
魔幻冰可不可以解釋一下?
又或者屁眼甩毛鼠答!

1# Pando位於美國猶他州魚湖國家森林公園,
Pando是一種美洲山楊,估計已有80,000年的歷史。
Pando不僅是世界上最古老的群落樹,而且是世界上最古老的物種之一。

2# 朱魯帕櫟樹– 13000年
朱魯帕櫟樹位於美國加利福尼亞美國克雷斯特莫爾的朱魯帕山中。

3# 龍血樹– 8000年
索科特拉島龍血樹,位於阿拉伯半島以南約350公里,阿拉伯海與亞丁灣的交接處。

4# 貴州福泉古銀杏樹樹齡– 5000年
貴州省黔南州福泉市馬場坪街道辦事處魚酉村一株古銀杏樹,是公認的世界上最大的銀杏樹。

5# 貴州長順古銀杏樹– 4700年
該古銀杏樹位於貴州省長順縣廣順鎮天台村。
此樹為雌株,樹高50米,周長16.8米,需13名成年人伸展雙臂方能合圍。

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個