返回列表 回覆 發帖

井蛙可知海,曲士可明道,夏蟲卻不能理解冰

久不久就會有一種很常見的論調,說基督教要信了才會明白、未信的人沒智慧領會……諸如此類。

這裡是離教者之家,離教見證中全都是信了教之後不信的人。

為何離教者會明白基督教後卻離教、開端了智慧之後卻又失去了智慧?……這該怎樣自圓其說?

有辦法!誣衊離教者之前是沒有真正信過,因此離教都是假的,那就安枕無憂了。

哈哈,對!所有離教者都是假信的,即使他們曾經是神父牧師,又如何?

真是夏蟲不可語冰。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 72# beebeechan

一個人信咗三十年後離教,另一個人信咗三年仲信緊,邊個會明白呢個教多啲呢?
回覆 74# beebeechan

我係無信過,反而能更客觀咁去探討。

你回應既意思,係基於兩人培養「信」既效率有差異,所以不能單靠信教年份來判斷兩者明白程度多少。

咁假設兩人培養「信」既成長效率一致呢?係咪就可以睇信仰年份了?
回覆 76# beebeechan

咁如果同一個人呢?信咗三年跟四年既分別在哪裡?咩時期既佢會明白呢個教多啲呢?
你的智慧微開耶?

智慧係線性增長架咩? 一年一級., 兩年便是二級, 三年三級?

舉個例, 阿佛尊釋先生, 苦 ...
beebeechan 發表於 2023/5/23 20:42

隨信教年期增長,教徒係可能更明白這個宗教(增長),但亦有可能更不明白這個宗教(倒退),你係咪咁既意思?
我既問題好難答咩?

咁你認為一個教徒,隨信教年期增長,有無可能更不明白這個宗教(倒退)呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
一個資深教友, 神父, 主教..仍會犯罪。
犯罪不代表不明白。
犯罪後要隱瞞, 逃責...更加是「明白」這是罪過 ...
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:15

謝謝回應。

你多番比喻,說信仰是要培養,要成長,盆栽淋水施肥……隨著信仰年期增長,理應聖靈生命是會增加而不會倒退。

那麼當信仰數十年的教徒,在決定離教的一刻,應該是這位教徒在一生中聖靈生命最高、最有智慧的時刻。

那麼,按照「敬畏耶和華是智慧的開端」及信仰培養的原則,離教是一項每位教徒一生中最有智慧的決定。

純粹邏輯推論,如有得罪請多多包涵。
又即係咁比喻

一盆種咗十幾年, 生得好地地既植物

有時又唔知點解特然又會枯死咗架喎

人既智慧(同 ...
beebeechan 發表於 2023/5/24 10:46

之前你話靈性生命無淋水(離教)就會死嘛。

如果以植物黎睇,植物都係生物,本身都有壽命期限。

呢到都唔係講「生老病死」...
係講老荳俾咗件好野你, 你唔好好保管, 珍惜.....咁就會泡湯
...
beebeechan 發表於 2023/5/24 20:57

咁你不如用另一個比喻把啦。
基督邪教本聖/性經話天主於6000年創造地球和世界萬物!

竟然有樹夠膽在80,000年前出現在基督教天主的私 ...
leefeng 發表於 2023/5/24 21:35

好厲害呀!

朱魯帕櫟樹有13,000年命 https://en.wikipedia.org/wiki/Jurupa_Oak

但Pando就有待商榷,有人估只有10,000歲 https://en.wikipedia.org/wiki/Pando_(tree)
我就笑緊你連整個[quote]都未掂
beebeechan 發表於 2023/5/25 22:35

好多老人家連手機電腦上網都唔識架,旁爺爺算係好叻架喇。
高級模式 | 發新話題
換一個