返回列表 回覆 發帖

癲癇病患會看到上帝並與之對話

外邦人信基督教喎,信耶穌喎,基督教的保祿/掃羅見到耶穌,所以信喎,哎喲,真是神蹟囉!

以色列醫生觀察 ...
leefeng 發表於 2023/5/22 07:23

你真係識野少, 嘴藐藐, 抵俾我刁

話保祿往大馬士革途中見到耶穌只係癲癇病患發作?

保祿往大馬士革, 有「陪他同行的人」, 他當時是高官, 同埋係去拉人, 都唔會只帶兩二個馬仔哩...隨行的人不少。 文中也說陪行的人雖看不到耶穌, 但又聽到聲音架啵:「陪他同行的人站在那裏,說不出話來;只聽見聲音,卻看不見甚麼人。」

一隊人, 全部都是癲癇病患者, 又同時一齊發作.....如果係咁, 真係神蹟過神蹟喇。
你識野真多,多到只能從一本故事書引證你的所謂證據...LOOP & LOOP

.
leefeng 發表於 2023/5/22 22:59

挑....
用你咁既思維....你信既佛...都只係在佛經中有提, 佛經以外無記述。
咁乜佛祖在格勒底出世, 指天篤地唯我獨尊.....都係loop loop之喎。

你拎啲佛經以外既引証..不然, 你都唔好佛咁多, 俾我忽哩
雖然我唔/未信佛,但都可以答到你!

佛有佛骨舍利子留低,
人地在世八十年,世上痕跡不少。
人地弟子眾 ...
leefeng 2023/5/23 00:27 提交

甚麼高僧火化後會有燒不盡的舍利子, 同埋呢堆粒粒骨灰是佛祖留低的…….都是佛經講唶,都無驗過DNA, 咪又係looplooploop!
咁你都係唔好信喇。
雖然我唔/未信佛,
leefeng 2023/5/23 00:27 提交

你早已立地成狒喇
釋迦牟尼本身是一個王子,
可以繼承王位成為一個真正的王。
但他竟然可以放棄做王去為世人,品德多麼高尚!
leefeng 發表於 2023/5/23 04:50

你向來都識野唔多, 食垃圾就多。
「釋迦牟尼本身是一個王子...,」

看當今考古界怎樣說:
釋迦牟尼的祖國「迦毘羅衛國」只是一個非常小的藩屬國(以拘薩羅國為其宗主國),位在今天的尼泊爾境內;就是加德滿都西南方靠近印度邊境,據日本佛教印度考古團的推測,迦毘羅城東西寬約五百公尺,南北約一公里長;(比梵蒂崗還要小);範圍非常小卻是事實。釋迦牟尼的父親淨飯王,中文雖譯成「王」,但實際上只不過是相當於一種 「部族統領」(raj )的地位。

學者考據,佛陀並不是天竺太子,而是當時天竺十六大國之一的其中一個諸侯部落的王子,佛陀的家族居住聚落,範圍半徑不到五百公尺,根本談不上是一個國家. 經典記載釋迦族被琉璃王滅族時,全族才只有五百或八百多人,部落附近人口才只有二、三萬人,好像現在的一個小小鄉鎮而已。 (將軍澳既人口都40萬喇)

釋迦牟尼是這個由「釋迦族」組成的「迦毘羅衛國」統領第一順位繼承人,勉強可以稱為「王儲」,但是,中國的佛教界將之稱為大國的太子,那是誇大其詞的溢美和神化心態。 中國人既佛經, 說悉達多還是「太子」時, 上學時有一萬兒童、十萬少女伴送,簡直是充大頭。
又奇怪的是信了佛教的阿育王,從屠殺變為和平?
leefeng 發表於 2023/5/23 05:03

又要少你...

信了佛教的阿育王,從屠殺變為和平?

典故摘自:《阿育王經.卷第三.供養菩提樹因緣品第三》

當時有一個叫分那婆陀那的國家,這個國家的人都信奉外道。一個佛門弟子把這個情況報告阿育王,阿育王便派密使去探察。

過了些日子,密使帶回外道的經典著作,阿育王看了非常生氣,下令把分那婆陀那國的外道異教徒全部殺光,一天之內竟殺了十萬八千多人。

(那時的阿育王, 是信了佛的啵, 不過, 殺十萬多人啫, 比起那個「大海既舵手」, 濕濕碎)

leefeng....真係唔戴眼反基, 唔戴眼信佛

宗教知識, 你有排學喇

PS
其實都唔止宗教知識,歷史,時事,科學你都都係一嚿暈……10、10、10。
起碼最後阿育王後悔,再沒有迫害各宗教的具體記載。
不過阿育王幾百年之後的基督教就更利害,
基督教從耶 ...
leefeng 發表於 2023/5/23 21:46

你叉開話題把銀咩
呢到係講阿育王信咗候佛係咪就停止唔再屠殺......
(不如你話係斬業非斬人喇)
佛陀根本不能與耶穌比, 佛陀只是個小王子,
旁觀者 發表於 2023/5/23 22:18

經老師我一教教你, 你都知佛陀只是小王子, 日後唔好講到佢出家, 有王唔做.....咁偉大囉
佛經中說悉達多還是「王子」時, 仍要下田種土地。
出家修佛...就唔使做喇喎
烈日當空時可在樹下乘涼
你自己個屁眼都識講啦:犯罪不代表不明白。
育王信咗佛係咪就停止唔再屠殺呢?因為佢還未明白啦!

. ...
leefeng 發表於 2023/5/24 02:11

咁你執番你句垃圾話, 同我死開喇
「犯罪不代表不明白。」係你為基督教開脫的用詞,
為什麼別人拎來用又叫做垃圾話呢?
你又表演用屁股吃飯 ...
leefeng 發表於 2023/5/24 22:19

你個豬腦仲未知你的話垃圾在邊到...
唔係「明唔明白」, 係垃圾在你話阿育王信咗佛後就唔再濫殺。

連佛經自己都記咗..阿育王殺異端外道, 仲拍埋手叫好, 護法有功喔!!

你乜銀都唔知, 日日係到屙屎
"天主"要殺盡異族, 移鼠教殺死三輩親人, 你重話好嘢, 係"智慧"開始呢.
旁觀者 發表於 2023/5/24 22:49

睇你既帖, 都幾肯定係你既「智慧」未開始過
高級模式 | 發新話題
換一個