返回列表 回覆 發帖

我是基督徒 護教者 希望可以幫助離教者回到教會

「如祂知道A君被殺,祂能阻止嗎?如果祂阻止,那麽祂所知的A君被殺是錯的。...」
没有「祂阻止」,, A被 ...
beebeechan 發表於 2023/6/21 22:18

236嗰個腦屍啫!咁佢改變結果,係預先知到呢?還是預先没知道!

如果係預先知道,唶係没所謂改變,所謂改變只是已知當中嘅過程,其過程及結果.一咪又係依著所知的,從沒改變。即無能改變,及沒有自由意志!

如果預先沒有知,咁全知咪又係錯咯!
全知...只能知一個結果咩? 例如: 你可以全知隻老鼠所得到幾個結果。

你唔想隻可愛米奇老鼠走咗去 ...
beebeechan 發表於 2023/6/22 00:36

你想話全知唔知最終結果嗎?

佢哼知就非全知,
全知...只能知一個結果咩? 例如: 你可以全知隻老鼠所得到幾個結果。

你唔想隻可愛米奇老鼠走咗去 ...
beebeechan 發表於 2023/6/22 00:36

你想話全知唔知最終結果嗎?

佢唔知就非全知,佢知即沒改過!
點會唔知你既結果呢, 高高在上的神, 無論你呢隻老鼠點運用你自由旨意, 佢都知你既結果係點 ...
beebeechan 發表於 2023/6/22 10:35

咁啫係話佢知,咁佢能改變所知嗎?

能,所改變是原本不知!

若所改變是本知,即沒能改變!
回覆 344# Guest from 111.81.117.x

// 我可以接受有人懷疑神不存在 我也是這樣走過來 現在還在懷疑 但是聖經中給我的證據大過我不信的證據所以我選擇相信 //

聖經證據大?神既特性"全能/全知/全善/第一因"等都真不了,你說甚麼大過你不信的證據?只是你要信,你選擇你去肯定你所認為的證據而矣!

聖經說 ...............
馬 21:21  耶穌回答說、我實在告訴你們、你們若有信心、不疑惑、不但能行無花果樹上所行的事、就是對這座山說、你挪開此地、投在海裡、也必成就。
馬 16:18  手能拿蛇.若喝了甚麼毒物、也必不受害.手按病人、病人就必好了。

以上你能做哪樣?原來你是沒信心的,不然,是聖經不實了。

如是,如是,聖經中給我的證據低過我不信的證據,所以我選擇不能相信!
你不信...因你不知的仍很多。
腦也進了廢水....聽聽埋埋啲香討屎料

(近feng者瘋, 近chan者清) ...
beebeechan 發表於 2023/7/14 11:02

你邊樣做到?你唔洗話做乜要聽我講去做,我係直頭話你做唔到喎!

你知呀,講嚟聽下點全能全知全善第一因係合理?講唔出?原來腦子廢水的是你!哈哈哈!
睇你呢帖既行文⋯⋯⋯⋯真係瘋瘋哋

一句有頭冇尾
一句有尾冇頭

求求其其搵啲說話炒埋一帖

不如你 ...
beebeechan 發表於 2023/7/14 12:29

你解答唔到就想人走,想得美了!
你係咪睇完#352,air 都冇得 Ngair?
beebeechan 發表於 2023/7/14 12:40

你都知#352 就是 AIR .  又後加又乜,燒咗本聖經吧啦。哈哈哈!
高級模式 | 發新話題
換一個