返回列表 回覆 發帖

什麼宗教最好?

睇你對巴哈伊同一貫道信仰既語氣有幾咁尊重就 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/20 11:18

你睇到我邊到唔尊重咁呢?
你可以詳細話我知,等我有機會可以改善一下,麻煩哂。
你睇到我邊到唔尊重咁呢?
你可以詳細話我知,等我有機會可以改善一下,麻煩哂。 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:38

好的,首先你話其他人既宗教,用「炒埋一碟」之類既辭彙,其實是帶有若干冒犯性的。然後,你用「鬼佬版的一貫道」來形容巴哈伊信仰,過分地簡化當中教義,同時為該信仰作出標籤,亦是帶有貶斥性質的言詞,希望你可以留意一下。
.
好的,首先你話其他人既宗教,用「炒埋一碟」之類既辭彙,其實是帶有若干冒犯性的。然後,你用「鬼佬版的一貫道」來形容巴哈伊信仰,過分地簡化當中教義,同時為該信仰作出標籤,亦是帶有貶斥性質的言詞,希望你可以留意一下。
抽刀斷水 發表於 2023/6/20 11:57

(1)  何以見得「炒埋一碟」冒犯性?
(2)「過分地簡化當中教義」....巴哈伊未簡化的教義又是怎樣?

你這反駁更「簡化」...希望你可以發揮一下。
(1)  何以見得「炒埋一碟」冒犯性?
(2)「過分地簡化當中教義」....巴哈伊未簡化的教義又是怎樣?

你這 ...
beebeechan 發表於 2023/6/20 21:01

(1) 「炒埋一碟」:將材料倒落鑊之後不斷亂兜勻循然後上碟,你用此來形容一個宗教的教義是如此來自其他宗教的材料,就好似如果我話「基督教只係將古代近東神話炒埋一碟」,你可以將心比己地真誠覺得無冒犯對方嗎?

(2) 如果你有興趣詳細了解巴哈伊信仰,當然要瀏覽他們的網站,閱讀他們的典籍啦。

唔駛急既,先由最重要既典籍開始讀起,你需要一位導師嗎?

The Kitáb-i-Aqdas | Bahá’í Reference Library (bahai.org)
綜合以上,佛教普遍認為,最好的宗教就是自己認為最合適的宗教;

巴哈伊認為,世上宗教本來就是合一;

如果純教義分析, 佛教的確不錯宗教, 可以獲最佳宗教獎

但是,如果用result-oriented ,結果導向的角度看
佛教一定唔會係世界上最好的宗教

佛教是教義上看起來不錯,
但如果結果導向, 就差到不得了
基乎是最差的宗教之一。

幾乎所有以佛教為主或以佛教為國教的國家
(包括緬甸, 柬埔寨, 老撾, 蒙古, 不丹, 尼泊爾, 斯里蘭卡, 泰國等等)
(日本係神道教, 唔係佛教, 南韓係基督教最多人信過佛教, 中國係無神論,唔係佛教)
除左泰國比較正常之外, 清一式都係貧窮+落後+非常腐敗+貧富差距極高+人口拐賣問題嚴重+治安不良

至於點解會咁, 可以進一步分析和研究
佛教問題

1) 遇到有困難,好容易怪罪前世

例如: 子女不孝, 因為你前世欠咗佢, 他今世係討你債
例如: 夫妻關係不良, 但又唔捨得分手離婚, 難以分手甚至無法分手離婚, 係因為前世夫妻互相拖欠, 或其他前世的因緣
例如: 你畏高, 可能係你前世高空工作跌世
例如: 政府差, 都係前世的問題
例如: 你病, 又係前世做咗不良的東西.

2) 殺生問題: 不食肉, 食肉殺生, 營養出問題. 另外,  搞衛生殺害蟲, 又會唔會係殺生 ?

3) 花太多時間去修行

4) 以為自己熟悉宇宙天下事, 一切都可以用佛學解釋
你可以詳細話我知,等我有機會可以改善一下,麻煩哂。
beebeechan 發表於 2023/6/20 11:38

字都未識, 你幼稚園雙低B班都未到, 同人相距幾十班, 同你講都唔會明, 返去幼稚園重讀再講啦.
佛教是教義上看起來不錯,
但如果結果導向, 就差到不得了
基乎是最差的宗教之一。
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/20 22:20

講到"導向", 基督邪教就最好了.
"上帝"教導"凡有氣息的盡行殺滅", "救世主"連父母親人自己全行殺光, 世上全無生物, 一天光曬!
但是,如果用result-oriented ,結果導向的角度看
佛教一定唔會係世界上最好的宗教
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/20 22:20

我地既視野,可能只集中在現在的result,即是看今日世界佈局,就當成是result。但是世界的歷史,有過去、現在、未來……過去佛教國家是否也是弱勢?未來佛教國家是否也是弱勢?哪個時段才能conclude為result?
我地既視野,可能只集中在現在的result,即是看今日世界佈局,就當成是result。但是世界的歷史,有 ...有過去、現在、未來…
抽刀斷水 發表於 2023/6/21 00:32

呢到就有條友話佢成日都咀咒神架哩, 又唔見佢出嚟打佢一鑊甘!?
呢啲又係咪「視野,可能只集中在現在的result」??

佢係咪未睇到佢既未來? 只睇佢在世時的幾個定格就以為係成片都係咁
呢到就有條友話佢成日都咀咒神架哩, 又唔見佢出嚟打佢一鑊甘!?
呢啲又係咪「視野,可能只集中在現 ...
beebeechan 發表於 2023/6/21 00:43

咁得閒既?唔係睇緊Kitáb-i-Aqdas咩?
佛教問題

例如: 夫妻 ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/20 22:29

佛教問題的確真是麻煩!
應該學基督教,唔信就殺死你。
教徒小孩排隊等神父牧師修女性侵。
十一奉獻足夠賠性侵費。
黑暴亂港有神保佑。
更令教徒興奮的是,一信上帝冚家有罪,十八代都有罪,唔死冇L用!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
佛教問題

例如: 夫妻關係不良, 但又唔捨得分手離婚, 難以分手甚至無法分手離婚, 係因為前世夫妻互相拖欠, 或其他前世的因緣
例如: 你畏高, 可能係你前世高空工作跌世
例如: 政府差, 都係前世的問題
例如: 你病, 又係前世做咗不良的東西.

2) 殺生問題: 不食肉, 食肉殺生, 營養出問題. 另外,  搞衛生殺害蟲, 又會唔會係殺生 ?

3) 花太多時間去修行

4) 以為自己熟悉宇宙天下事, 一切都可以用佛學解釋
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/20 22:29

真是高見!
佛教應該向基督教多多學習!

1) 遇到有困難,神的考驗

子女不孝, 神的作為。
夫妻關係不良, 神的作為。
你畏高, 神的考驗
政府差, 都係神的作為。
你病, 又係神的作為。

2) 殺生問題: 神極之鼓勵殺生,殺動物太小兒科,殺人滅族比較爽。

3) 花太多時間去修行:應該用時間去找尋性侵對象和設計怎樣性侵最快樂。

4) 絕對不能熟悉宇宙天下事, 一切都是唯神是從,奴才又怎能叻過神呢?乖乖做奴才有好處,十一奉獻保證有車有樓,有卜卜脆小孩屁股!

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
咁得閒既?唔係睇緊Kitáb-i-Aqdas咩?
抽刀斷水 發表於 2023/6/21 00:47

你去大酒店食自餐, 都唔會斬舊叉燒跟碗白飯哩

咁多好野要睇, 幾時輪到Kitáb-i-Aqdas
你去大酒店食自餐, 都唔會斬舊叉燒跟碗白飯哩

咁多好野要睇, 幾時輪到Kitáb-i-Aqdas ...
beebeechan 發表於 2023/6/21 02:52

咁你又問「巴哈伊未簡化的教義又是怎樣」?究竟你係咪想了解呢個宗教架?
咁你又問「巴哈伊未簡化的教義又是怎樣」?究竟你係咪想了解呢個宗教架? ...
抽刀斷水 2023/6/21 09:46 提交

好似你話你想慕道咁囉:一啲誠意都無,口痕痕。
我地既視野,可能只集中在現在的result,即是看今日世界佈局,就當成是result。但是世界的歷史,有過去、現在、未來……過去佛教國家是否也是弱勢?未來佛教國家是否也是弱勢?哪個時段才能conclude為result?

我認為社會的成功與否係講一套組合,
而且呢套組合唔係好似考試咁 PART 1 佔30%, PART 2 佔70%, 也唔係A比B好, B比C好
也唔係似錢多錢少咁容易量化, 有錢一定好過窮

而係好似化學咁 H2O = HOH = Water, more than two hydrogen + 1 oxygen, 黃溝藍變綠,
也好似溫度咁, 22-26度最舒適, 超過或低過呢個溫度都唔舒服

所以關於佛教對社會的impact 的result都一樣
目前最好的result係描述呢個宗教係目前時代(科學革命後, 工業革命後, 核子革命後, 教育普及後, 互聯網革命後) 的 social impact
而人類最近一次重大革命改變, 是互聯網,
呢個科技對人類生活、認知及社會影響巨大,
各宗教對社會及心理的利幣也因它而改變

歷史雖有參考價值, 但人類歷史長而互聯網普及後歷史太短,
無法反映呢個宗教係互聯網時代的social impact

如果用result-oriented observations

基督教方面, 就歷史看, 係科學革命前, 主要對社會係 negative impact
科學革命後, 至互聯網革命前,  基督教主要對社會係 quite positive impact
互聯網革命後, 就需要更多更長的時間來觀察

無神論方面, 係互聯網革命前, 無神論基本對社會都係very negative impact
但互聯網普及似乎令無神論國家克服一些難題, 令主張無神論的中國可以短時間爬升, 甚至與美國匹敵

佛教基本係科學革命及工業革命前都係對社會都係 positive impact
但係科學革命及工業革命後對社會都係 negative impact 居多
互聯網革命後, 佛教對社會的impact,也不見得有改善, 佛教國家不能像無神論的中國咁迅速快展起飛, 反而越走越落後腐敗, 現在佛教國家仲要搞出大量震驚世界的罪行, 即係用人口拐賣形式招聘的大型電訊詐騙園區
簡單黎講, 宗教對社會的好壞, 係一種類似黃溝藍變綠的『化學作用』

好的社會溝好的宗教,可以變成壞

相反

壞的社會溝壞的宗教,可以變成壞

好的社會溝好的宗教,可以變成壞的例子 : 當社會人人道德標準很高, 人人為我, 我為人人, 守望相助, 心理健康, 沒有抑鬱焦慮, 人類反而無需要宗教.  宗教的行善, 宗教式慈善, 帶宣教性質, 反而成社會的負擔
壞的社會溝壞的宗教,反而變成好的例子 : 當社會人人道德低劣, 個個為自己, 暴力欺騙抄襲成風, 宗教借上帝欺騙人們做壞事有報應, 且欺騙信徒捐款資助宣教, 對社會反而係產生非常積極的影響.  

講開基督教: 當社會普遍道德問題大, 但因為報仇的問題產生更大的負面影響, 類似基督教的原諒赦免教義, 就會對社會有積極作用. 相反, 如果係報仇氣氛唔強, 但人類投機氣氛太強, 類似基督教的原諒赦免教義, 就會對社會有負面作用
更正

簡單黎講, 宗教對社會的好壞, 係一種類似黃溝藍變綠的『化學作用』

好的社會溝好的宗教,可以變成壞

相反

壞的社會溝壞的宗教,可以變成好

好的社會溝好的宗教,可以變成壞的例子 : 當社會人人道德標準很高, 人人為我, 我為人人, 守望相助, 心理健康, 沒有抑鬱焦慮, 人類反而無需要宗教.  宗教的行善, 宗教式慈善, 帶宣教性質, 反而成社會的負擔
壞的社會溝壞的宗教,反而變成好的例子 : 當社會人人道德低劣, 個個為自己, 暴力欺騙抄襲成風, 宗教借上帝欺騙人們做壞事有報應, 且欺騙信徒捐款資助宣教, 對社會反而係產生非常積極的影響.  

講開基督教: 當社會普遍道德問題大, 但因為報仇的問題產生更大的負面影響, 類似基督教的原諒赦免教義, 就會對社會有積極作用. 相反, 如果係報仇氣氛唔強, 但人類投機氣氛太強, 類似基督教的原諒赦免教義, 就會對社會有負面作用
另一個解釋佛教國家RESULT最差, 基督教RESULT反而好的理論
個人認為似乎更大可能的理論

是負負得的定律

宗教是負值, 現實人們的社會道德倫理普遍也是負值
宗教是負值, 現實人們的心理精神健康普遍也是負值

宗教對人的impact的化學公式, 不是『加數』, 而係『乘數』

基督教負值最高, 所以反而對社會impact可以變成最好

例如社會氣氛-100, 基督教-200,
一般人直覺以為兩者勞埋係 -100 + -200 = -300
但實情係 -100 * -200 = +20000

佛教可能只係 -10 , 所以對社會變成係 -100 * -10 = 1000
甚至可能係正數, 如+1, 所以對社會變成係 -100 * +1 = -100

所以, 越負值的宗教, 對本身越負的社會, 作出的正面影響最大

來一些思想實驗例子

正能量的人, 信教後變負能量:

1) 一個充滿正面思考, 誠實勤奮好學的學者, 接觸基督教後, 因為知道自己無法擺脫對基督教的壞疑及不信, 終日擔心自己無法上天堂, 最後患抑鬱病
2) 一個本身奉公守法的人, 接觸基督教後, 明白原來犯罪都可得神赦免, 變成投機者, 最後犯埋罪
3) 一個和諧友好家庭, 因有成員接觸基督教信耶穌, 變得緊張起來, 一講宗教話題就吵架, 同時也很能避免不談宗教

負能量的人, 信教後變正能量:

1) 一個沒有盼望, 長期抑鬱的人, 因接觸基督教, 覺得神有愛, 變得積極起來, 最後成傑出人士
2) 黑社會大老信耶穌後變慈善家
3) 一個長期紛爭的家庭, 信耶穌後, 變得友愛
4) 一個係病牀上的人, 要靠意志克服疾病, 因信耶穌, 變得積極, 因積極的安慰劑效應下, 戰勝病魔

當然真實社會唔係一條咁簡單的數式可以描述,
以上只係一個數學例證啟發大家思考
高級模式 | 發新話題
換一個