返回列表 回覆 發帖

什麼宗教最好?

你去大酒店食自餐, 都唔會斬舊叉燒跟碗白飯哩

咁多好野要睇, 幾時輪到Kitáb-i-Aqdas ...
beebeechan 發表於 2023/6/21 02:52

咁你又問「巴哈伊未簡化的教義又是怎樣」?究竟你係咪想了解呢個宗教架?
謝謝這位遊客的意見。這算不算是以社會學的角度來解讀不同宗教呢?

其實除了互聯網革命之外,我看AI革命也要考慮在內。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
呢度純粹想叫醒班信佛教的忠實粉絲傻仔
醒下啦, 佛教不會比基督教少一些迷信, 不會比基督教好
佛教真係好,  ...
Guest from 210.6.115.x 發表於 2023/6/22 01:38

我感覺呢度佛教忠粉其實唔多,頂多借佛教黎打擊下基督教。
我問你的感想,不是基督教的衰野。
不要左避右避。
leefeng 發表於 2023/6/22 02:09

這位遊客經常強調extraordinary claims requires extraordinary evidence,係來自Carl Sagan(或由佢普及):

https://en.wikipedia.org/wiki/Sagan_standard

唔駛問架喇,佢係無宗教主義者黎。
佢贊成十一奉獻,教牧賣廣告?
leefeng 發表於 2023/6/22 02:33

佢無跳入去贊成或反對,只係嘗試分析十一奉獻對社會既效果啫。
有個leefeng呢啲做隊友, 真係喊得一句句。。。

你提佢都無用
beebeechan 發表於 2023/6/22 02:31

大家都係版友啫,無話邊隊,你咪單單打打。
對於高度爭執的議題,Adam Grant提出的解方是我們應該理解複雜,也可以變得複雜,只要我們可以克服二元偏誤 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/6/22 09:36

https://vocus.cc/article/63afa76ffd89780001c93677

呢度同你講既有啲出入:

傳教士心態的人,講話不需要證據,只想著我是在對你好,你應該要明白並接受我的心意 ;
檢察官心態的人,只想挑人毛病,有攻擊性 ;
政治人物心態的人,僅僅靠著信念做事,不分是非對錯。

科學家心態看來不錯:懷疑所知道的,對於不知道的事,保持好奇,並且不斷做實驗,更新自己的觀點。
回覆 86# Guest from 210.6.115.x

靠邊站容易得到夥伴認同,但往往可能跟車太貼,容易車毀人亡。

中立者比較清醒,雖然唔討好可能被人話牆頭草,但就可以立於不敗之地。

作為網主,我都希望呢度百花齊放,可以容納到唔同聲音。
高級模式 | 發新話題
換一個