返回列表 回覆 發帖

[發問] 慕道者求問:為何有教徒仍要判斷人?

回覆 176# 抽刀斷水

不,我是指一人在不同時期說話要前後一貫。如果本身假設聖經前後矛盾,當不同意另一人的聖經詮釋時。

可以
1. 指出本身詮釋當中的邏輯謬誤。
2. 以外證反對詮釋當中的邏輯。

不可以
1. 以聖經其他經文中詮釋出的意義作出反對。因為如聖經前後矛盾,這不是詮釋的錯,是聖經的錯。
回覆 180# 哈佛專家

然後佛教徒才承認耶穌基督的救世功能

澄清一下哈生係佛教徒係指閣下一人定係整個群體?

有啲似細細粒喺老表你好hea中自稱VIVIAN,但畢竟人地全劇都只用一個自稱,冇模糊性。
我只代表我及一些少數佛教徒的看法。大多數佛教徒不相信耶穌基督,基督徒也不相信觀音及佛教。
所以,根據穌哥正確解釋下的教誨,你可以話我有時唔覺意做緊反基既行為,但就不能論斷我是一名反基。
抽刀斷水 發表於 2023/7/6 16:08

你既後語也承認「有時做緊反基既行為」, 只係你用「唔覺意」來遮醜, 脫罪。

你有反基行為, 旁觀者就可以話你係反基。
你係唔覺意故意...留番你自己同上邊交代。 我依從「不要論斷人」((係論斷你是否有心有意來做壞事...., 你做了壞事是事實)
即係法律警察,係論斷違法行為,唔係「人」本身。可以論斷果個人做咗違法行為犯咗法,但就不可論斷呢個人係一名賤精。

抽刀斷水 發表於 2023/7/6 16:08

一個人做了違法事, 不馬上叫他賤精尚算合理, 因為不知他是真的唔覺意, 有心做的...
正如條麻甩佬闖咗入女廁.....唔好咁快叫佢係賤精, 猥琑,淫虫
但見他屢次都係咁犯呢? .......論斷他是「賤精」不為過矣

你抽水....係咪「屢次唔覺意入女廁」呢類呢
成壇都係阿leefeng, 旁觀嗰啲對經文亂膠翕既帖, 解釋過了亦聽不入耳, 還要貼來貼去都只是那幾句.....咁套句不要珍珠給狗給豬..不為過矣
無理由判斷出佢地係「唔覺意」
我就唔試探主喇,幾多教徒玩蛇玩死咗。

你究竟係咩人?做乜引誘我試探主? ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/6 15:48

好采你都知道上主係唔會特別關照你......你唔係咁大用一件器皿嚟
正如經上說:陶工隨時可以砸碎不合規格的陶具
成壇都係阿leefeng, 旁觀嗰啲對經文亂膠翕既帖, 解釋過了亦聽不入耳, 還要貼來貼去都只是那幾句.....咁套句不要珍珠給狗給豬..不為過矣
beebeechan 發表於 2023/7/6 21:06

泥膠屎料貼最膠的不正是你bbchan自己嗎?
面皮厚過廁所板又臭又硬。
又冇學識,冇知識,冇智識,hamburger出自德國?一定係牛肉?
輸咗就拿拿聲delete曬你bbchan自己的泥膠屎料垃圾廢噏?
面皮咁厚?够㫜毫無羞耻在此認屎認屁?
你只不過是一隻豬狗不如,天天被人恥笑而不自知的垃圾性經承載垃圾桶!

https://exchristian.hk/forum/redirect.php?tid=14463&goto=lastpost#lastpost
hamburger 又會無ham?
hamburger 沿自 Hamburg...本來是德國漢堡傳統小食...同ham 無關架喎
(考慮將你呢帖收錄係你既屎料集)
beebeechan 發表於 2023/7/5 04:19

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
既然耶穌教的天主經都係咁講, 點會唔係天主既意思?
beebeechan 發表於 2023/7/6 01:45

妖書裏"天主"够叫以色列人殺盡異族, 為啥你唔去送死呢?
耶穌便叫人不要把聖物給「狗」「「豬」
beebeechan 發表於 2023/7/6 11:53

屁眼教主卻將"聖物"給了光豬少年!
成壇都係阿leefeng, 旁觀嗰啲對經文亂膠翕既帖, 解釋過了亦聽不入耳

BB仔, 你連幼稚園雙低B班水平都未到, 全無閱讀理解能力, 一個白癡胡言亂語, 有誰聽得入耳?
回覆  抽刀斷水
因為如聖經前後矛盾,這不是詮釋的錯,是聖經的錯。
jimmychauck 發表於 2023/7/6 17:53

為何沒有聖經與詮釋兩者皆錯的可能性?
你有反基行為, 旁觀者就可以話你係反基。
beebeechan 發表於 2023/7/6 20:51

旁觀者版友唔係教徒,當然無須遵從耶穌教導。
好采你都知道上主係唔會特別關照你......你唔係咁大用一件器皿嚟
正如經上說:陶工隨時可以砸碎不合規格的 ...
beebeechan 發表於 2023/7/6 21:09

唔好講第二樣,你引誘我試探主,你係魔鬼!(我未係教徒,可以論斷人架
但見他屢次都係咁犯呢? .......論斷他是「賤精」不為過矣

你唔諗下,點解呢個人要屢次闖入女廁呢?好有可能係自己有不能自拔既心理問題啦,咁又點會係賤精呢?

主耶穌叫得你不要論斷人,你咁既智慧水平就唔好諗直接跟住做咪得囉,係都要諗啲可能性出黎想違反既,呢鑊反而被人論斷喇。
你唔諗下,點解呢個人要屢次闖入女廁呢?好有可能係自己有不能自拔既心理問題啦,咁又點會係賤精呢 ...
抽刀斷水 2023/7/7 00:32 提交

挑。…..
咁你唔好成日論斷神父孌童性侵,要閹。
話唔定佢地有不能自拔既原因。

真係想唔「挑」你都唔得。
咁嚟為罪惡開脫。只為想反基。

猶如猶太人寧放巴勒巴都要釘耶穌。
回覆 191# 抽刀斷水

有,但聖經錯不構成詮釋錯,要證明詮釋錯,就要

1. 指出本身詮釋當中的邏輯謬誤。或
2. 以外證反對詮釋當中的邏輯。

自知理亏???【邪不能胜正!!!】
回覆  抽刀斷水

有,但聖經錯不構成詮釋錯,要證明詮釋錯,就要

1. 指出本身詮釋當中的邏輯謬誤。或 ...
jimmychauck 發表於 2023/7/7 06:18

恭恭敬敬请问阁下尊驾

旁观者爷爷以 “圣经” 问了尊驾几次…… 为啥尊驾总不回答?
不敢答???
不敢面对基督 “真理” ???【杀杀杀杀杀杀杀人夺权之真理】

认为抽刀断水易对付//////欺负?

例:::
屁眼教主吹自己是”真理”, 鬼徒亦交口稱是。爺爺就想問,這些話是”真理”嗎?
「弟兄要把弟兄、父親要把 ...
旁觀者 發表於 2023/7/5 08:15
回覆 197# 下流寄生虫

要回答嗎?是。
己回。
挑。…..
咁你唔好成日論斷神父孌童性侵,要閹。
話唔定佢地有不能自拔既原因。

真係想唔「挑」你都唔得 ...
beebeechan 發表於 2023/7/7 01:40

我係論斷「神父孌童性侵」呢啲行為,並非論斷「神父」,你呢隻魔鬼就講得非常清楚了。

仲有,挑~我怕咩論斷人?我又唔係教徒,暫時我都唔駛遵從穌哥教誨。
我係論斷「神父孌童性侵」呢啲行為,並非論斷「神父」,你呢隻魔鬼就講得非常清楚了。
抽刀斷水 發表於 2023/7/7 15:01

咁你又要閹神父既? 去閹「行為」先岩嘛
高級模式 | 發新話題
換一個