返回列表 回覆 發帖

[發問] 慕道者求問:為何有教徒仍要判斷人?

首先,我們翻開聖經,閱讀以下內容:

瑪竇福音7:1-2
你們不要判斷人,免得你們受判斷,
因為你們用什麼判 ...

為何教徒仍要判斷人?

抽刀斷水 2023/6/27 12:02 提交

照你咁講
基督徒的世界咪唔應該有法律,唔應該有警察?

因為你們用什麼判斷來判斷,你們也要受什麼判斷;你們用什麼尺度量給人,也要用什麼尺度量給你們。

果然係抽刀斷章。只引1-2,就唔睇埋下節:
3        為什麼你只看見你兄弟眼中的木屑,而對自己眼中的大樑竟不理會呢?
7:4        或者,你怎能對你的兄弟說:讓我把你眼中的木屑取出來,而你眼中卻有一根大樑呢?
7:5        假善人哪!先從你眼中取出大樑,然後你纔看得清楚,取出你兄弟眼中的木屑。

全段係叫人『唔好有口話人,無口話自己』
即係日日係到『屌人屎窟」嗰啲人就唔好話人點解要「少」佢
唔係見你錯了都唔出聲。
啱到極,謝謝您。
抽刀斷水 2023/6/27 16:16 提交

唔同既係話人「屌人屎窟」既會反省自己,盡量都係「少理老未」
但話人「少理老未」嗰啲就「屌你屎窟」振振有詞咁,係理之所在咁。

你話有冇高低立見咁呢

天主教人把罪惡降級,人打你右臉,俾埋左臉佢,唔係轉頭去殺佢全家。

撒旦係令人把罪惡升級。
我「少理」,你就「屌」我

因為你們用什麼判 ...

引用聖經將反基比喻為豬狗:

「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)

呢句又真係幾岩喎。
睇你呢個人版;
聖經俾咗啲珍珠你,
你又唔明唔懂,自我「慕道」,一知半解。(豬咁踐踏啲珍珠)
倒個頭又用番你亂踐踏既經句嚟咬番人一啖
你呢幾個帖真正可以結合得到「你們不要判斷人,免得你們受判斷」呢句教訓,我真係深有領受。

仲有無多啲呢?繼續講多啲啦,你都仲未答到題目問題「為何教徒仍要判斷人?」喎。
抽刀斷水 發表於 2023/6/27 17:47

7:5        假善人哪!先從你眼中取出大樑,然後你纔看得清楚,取出你兄弟眼中的木屑
(即使我眼中有大樑, 你眼中有木屎也是事實。
耶穌繼而解釋如何正確地作出評斷:「先從你眼中取出大樑,然後你才能看得清楚,取出你兄弟眼中的木屑。」最後這句正是本文的重點,「取出你兄弟眼中的木屑」,毫不含糊地表明正當的判斷是允許的。

耶穌告訴猶太人「不可按外表判斷,但要按照公義判斷。」(若7:24)
耶穌是叫人不要判斷做錯事?

耶穌並非告訴門徒不可論段他人的行為,而是要他們活出正當的人生,這樣他們對別人的評斷便不會流於草率魯莽,而他們努力對鄰人的勸戒將更具說服力。

(你咁解經, 小心如岳不羣練辟邪劎譜, 走火入魔)
回覆  beebeechan
另外經文中的「兄弟」是指何人?應該不是指我這個「反基」吧?

抽刀斷水 發表於 2023/6/27 22:12

猶太人的文化裡, 同族的都是叫「兄弟」,, 與基與不基無關
如50-60年代, 中國裡人人都是「同志」。
應該不是指我這個「反基」吧?

你成日否認你唔係「反基」
好似有啲人無咳, 無流鼻水, 無發燒.....都可以係covid隱形帶菌者...
「兩條線」都唔知, 因為唔肯去快測
回覆  beebeechan

如果信徒只著眼於判斷他人是否反基,而沒有努力作出勸戒,那該信徒又是否有遵從耶穌的教誨?

就我在版上所見, 你亦被勸戒過。

「如果你的弟兄得罪了你,去,要在你和他獨處的時候,規勸他;如果他聽從了你,你便賺得了你的兄弟;但他如果不聽,你就另帶上一個或兩個人,為叫任何事情,憑兩個或三個見證人的口供,得以成立。若是他仍不聽從他們,你要告訴教會;如果他連教會也不聽從,你就將他看作外教人或稅吏。」(瑪18:15-17)。

魔幻版友來看...前面該做的都做過了, 唯有最後一步:割蓆, 同你保持最少2米距離, keep social distance
我不會被抽刀網主在「慕道者」假面具下發出的浮言欺騙
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/27 23:04

就好似黑暴期間, 在旺角, 銅鑼灣...滿街都係磚頭, 催淚氣....個黑衣口罩人被警察截查盤問....佢夠膽話: 我嚟行街, shopping 咋

你當旁人係白痴咩 (呢到嗰旁觀者就係)
"天主"唔只教人殺人全家, 連一切生靈都要殺滅, 你和屁眼教主一個鳥樣, 講大話唔使本! ...
旁觀者 發表於 2023/6/27 23:27

係咪第日醫生同你割除癌腫瘤時, 都應:手下留情, 唔好殺盡, 留番少少癌瘤係到哩.....咁?
我只能認為常人驟眼看反辨不出並不希奇。
Guest from 37.152.214.x 發表於 2023/6/28 07:34

你來這裡不足一個月。。。。當然是「驟眼」來看。
我和魔幻在這裡年資比你久, 每個發帖人背景比你清楚, 不是驟眼了。

你待久了, 不難發覺「踏珠之豬」一壇都是

(呢到依家有幾個匿名遊客, IP又成日都唔同。。唔佑係咪同一人勒
註冊個名號。。。好難咩???)
(唔通抽水依家要收註冊費?)
這個討論區是容許遊客留言的,不過做遊客留言每次需要輸入多些驗證碼及回答簡單問題,比較麻煩(用意是排除廣告程式留言),所以如果他們仍一直堅持,應該都是有他們自己的原因和喜好的。
抽刀斷水 發表於 2023/6/28 09:58

當然, 每人有佢地既自由旨意 (我哋成日講, 無理由唔尊重別人既自由旨意既)
我亦只係用「平常版友」既角度嚟睇當人人都是匿名遊客, 就唔知邊個打邊個咁唶。
有時抦錯良民就唔好喇
我幾時有得罪咗人?
抽刀斷水 發表於 2023/6/28 10:18

呢句
「如果你的弟兄得罪了你,去,要在你和他獨處的時候,規勸他;如 ...
係你掉出嚟既, 係講乜野叫「兄弟」, 唔係講你得罪咗人....
你咪心虛

說人稱別人為踏珠之豬是一種辱罵
Guest from 37.152.214.x 發表於 2023/6/28 11:21

認為「踏珠之豬」是對他辱罵的人,是一把刀!
其實下意識便認同了他是在「踏珠」,, 曾有「踏珠」((這裡是指把經句亂解一通)所為, 所以..當了「豬」。。(自判自罪名成立?)

若很自信地, 我没有抽刀斷章解錯,經上是這樣說....那就不構成是「踏珠」,, 豬不成, 刀不入。

再者:
「踏珠之豬」的豬, 踏珠是出自無知。 在無知情況下犯錯不是罪, 有, 也是小罪。
但知道是在「踏珠」了, 仍在踩..不知悔改...那就是明知故犯, 在有意識下犯過, 罪便大了一點。
道具:聖經 -> 刀

有人引用聖經經文罵人 -> 有人用刀斬人

只能是說是聖經辱罵閣下 -> 只能說是那把刀傷到 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/28 16:49

聖經, 對你是這種刀

還是這類

(為甚麼你突然間把經句升級到咁有殺傷力?)
「將來在天國時可以問問天主,我們當中哪位明白得更多」,

好似有啲當年既前衛「黃絲」在口岸時回鄉証現埸就被收回, 拒絕入境。
佢地可以去問問習主席為甚麼不能回國嗎?

(或者抽先生在火焰中「慕道」時便會懂了)
「試過幾之同基督徒做同事家啦,唔係歧視佢地,唔係想佢地行開,但經驗都話我聽佢地好麻煩,例如,有仇報仇,完全小器mode;難以理解既行為,講出個原因都唔知想點;神前神後,但行為一啲道德觀都無,唔好講十誡;扮正義,呢個真係頂唔順,假到死,自私又唔認,小器又唔認。」

還有很多,見:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27133149

(我引述而已)

抽刀斷水 發表於 2023/6/29 12:49

我又跟你條連去引証一下,
好快就睇到你老毛病:
永遠都係引人只睇一面, 遮住第二面既野唔俾人睇。

成個論串中亦有不同意既發表:

(我引述而已)
當然唔係百分百一面倒反基啦,你數下百分比有幾多囉。仲有,我連結都貼咗出黎,又點可能「遮住第二 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/30 00:20

見你咁有興緻, 就同你統計一下
該論串共有14個回應,
明確贊同的 5帖 (35%)
不認同的3帖  (21%)
中立, 模棱兩可的6帖 (43%)
你唔可以就咁當反基係大部份人既意見。

「又點可能「遮住第二面既野唔俾人睇」,你又再一次判斷我喇。」
成個論串有不同意見, 你只係拎合你心意可以抺黑的部份出嚟, 咁仲唔認係「遮住第二面」??
我發現無教徒回覆我這個論點,大家都認同了?
抽刀斷水 發表於 2023/6/30 00:29

你呢 啲「唔出聲就當贊成」好自慰囉
之所以我要成日同班反基仔嗌爛仔交就係咁解勒....因為唔抦佢哋, 佢哋就當有型, 好很有理咁架哩
高級模式 | 發新話題
換一個