返回列表 回覆 發帖

[發問] 慕道者求問:為何有教徒仍要判斷人?

因性罪而受閹....都唔係罸 (閹者又不是自願)
我真擔心你的智商是否出現了大倒退 ...
beebeechan 發表於 2023/7/7 22:27

又唔係有人逼佢做神父既,唔自願可以唔閹架。

你呢隻魔鬼真係好大誤會,你睇多次個方案先講啦。
咁你就將「遵從耶穌教誨」等如「不守法律」
兩者不能同存
beebeechan 發表於 2023/7/7 22:38

傳教士違法去禁教國家傳教,但又係遵從耶穌教誨,係咪咁呀?
唔係教徒的,如果去殺人, 行淫係大罪,必定要坐監或死刑。
但那些地球垃圾基督教徒欺騙無知的人信任基督 ...
leefeng 發表於 2023/7/8 00:14

咪就係囉,唔止平信徒,連神父行淫都司空見慣啦。
禁教國家?
查即使今日最保守的阿富汗, 也打著宗教自由既, 没有法例寫明禁止其他宗教架喎
(無遵守法例的反 ...
beebeechan 發表於 2023/7/8 02:08

暫時唔講之前清朝禁教時傳教士點樣賴死唔走喇,依家就點醒你,費事你舐野:

唔怪之得我老婆唔同我去馬爾代夫域畸純 - 一軛‧愛情 - 離教者之家 (exchristian.hk)

馬爾地夫還是列在未得之民當中,福音與基督教的文字目前也都還是被禁止的。

https://wp.ces.org.tw/maldives-%E9%A6%AC%E7%88%BE%E5%9C%B0%E5%A4%AB/
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
有咁嚴俊既惡法, 所以咪無傳教士在「違法」傳教囉
好奉公守法喎
beebeechan 發表於 2023/7/9 02:46

我見到你呢隻魔鬼一步一步咁退讓:
你:世界上無禁教國家
我:已經無講以前,舉出現今禁教國家例子
你:無傳教士在當地違法傳教
======================
(預計)
我:找到曾經違法傳教的傳教士/教徒
你:好少量之嘛

你知唔知我既出發點係想你認知,原來世界上仲有禁止基督教傳教既國家,希望你避免因為無知而到當地觸犯法例,都係為你好咋。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我既論點就係既然有咁嚴厲既禁止傳教法例,
咁邊仲有機會「違法傳教」呢

至少修會不會派傳教士去
一般教 ...
beebeechan 發表於 2023/7/10 02:47

你代表咗百分之幾既信徒?

守法偽教徒?違法真教徒?

早前有基督教教會人士公開表明反對佔中,並指宗教人士不應煽動社會集體犯法,若犯法就應被教會開除。這個說法存在着一個假設,就是教會必然認同任何人或體制訂立出來的法律。世上存在着林林總總的由人們所訂立的法律,除非你認為全世界所有法律都跟耶和華的律法是一致的,否則你必然面對一項矛盾:做一個守法的偽基督徒,抑或做一個違法的真基督徒。人間的法律顯然不可能每一項都符合基督教所信仰的公義,若基督徒面臨因法律而被迫放棄公義和信仰,他們仍不可犯法嗎?再者,若有法律不容許基督徒傳福音,而教會堅持「只傳福音,不搞抗爭」,基督徒仍要盲目守法嗎?

耶穌基督曾多次被法利賽人指其犯了Blasphemy的罪,最後亦因此罪而被釘十架。每個社會的法律都不是必然地符合公義的,面對着惡法時,盲目地服從當權者的命令的人,他們並不信仰基督、阿拉或毗濕奴,而是信仰當權者。因此,你可以對行公義的方式持不同立場,但為了反對別人行公義而妄下「基督徒不能犯法」這個結論,企圖帶領本港基督徒離棄他們信仰的神而投向當權者的懷抱,似乎是侮辱了別人的信仰。搬出一套不義的規則要別人盲目跟從的人,最終只會換來法利賽人的稱呼。

熊百祥
青少年力量協會總幹事
(摘自蘋果日報)

https://www.taiwanbible.com/web/main/blogView.jsp?ID=134131
你用呢個「青少年力量協會」來質疑我論點有幾多「代表性」??

呢個「青少年力量協會」早已摺咗, 2011年打 ...
beebeechan 發表於 2023/7/10 22:47

蛙島好多組織都摺咗啦。
高級模式 | 發新話題
換一個